Gone with the Wind (1939)


Ελληνικός Τίτλος: Όσα Παίρνει ο Άνεμος
Κατηγορία: Δράμα, Αισθηματική, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Σενάριο: Margaret Mitchell (Μυθιστόρημα), Sidney Howard (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia De Havilland, Leslie Howard, Hattie McDaniel, Thomas Mitchell
Μουσική: Max Steiner
Φωτογραφία: Ernest Haller, Lee Garmes
Μοντάζ: Hal Kern, James Newcom
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 234 min


To  σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ που γράφτηκε το 1936. Η ιστορία εξελίσσεται με φόντο τον Αμερικανικό Εμφύλιο μεταξύ Βορείων και Νοτίων και τα επακόλουθά του, ενώ οι πρωταγωνιστές μ’ έναν τελείως ξεχωριστό χαρακτήρα ο καθένας, κυνηγημένοι από το παρελθόν τους προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα στον φόβο και την εξαθλίωση.
Η Σκάρλετ Ο'Χάρα είναι μια ματαιόδοξη νεαρή γυναίκα του Νότου, με υπέρμετρο εγωισμό και ισχυρή προσωπικότητα που είναι κακομαθημένη από την πολύ προσοχή που της δίνει το αντίθετο φύλλο. Είναι η καλλονή της πόλης στην οποία ζει, και κανένας άντρας δε μπορεί να ξεφύγει όταν αποφασίσει να τον σαγηνεύσει, εκτός από έναν, τον Άσλευ. Είναι ο μόνος άντρας που της είπε ποτέ "όχι". Τότε καταφθάνει στην πόλη ο Ρετ Μπάτλερ, που μόλις γνωρίζει την Σκάρλετ, γοητεύεται από τον δυναμισμό της και προσπαθεί με τη σειρά του να την κατακτήσει. Στο μεταξύ ο εμφύλιος μεταξύ του Βορρά και του Νότου ξεσπάει και ο Άσλεϊ, όπως και ο Ρετ αναχωρούν για το μέτωπο. Πριν την αναχώρηση των ανδρών, ο Άσλεϊ παντρεύεται τη Μέλανι και η Σκάρλετ, τον αδελφό της Μέλανι, Τσαρλς, προκειμένου να κάνει τον Άσλεϊ να ζηλέψει. Ο Τσαρλς σκοτώνεται στον πόλεμο και η Σκάρλετ αποφασίζει να πάει στην Ατλάντα για να μείνει με τη θεία του Τσαρλς και τη Μέλανι…


Ταινία «σταθμός». Μια τετράωρη υπερπαραγωγή, μια από τις διαχρονικότερες και πιο φημισμένες δημιουργίες του αμερικάνικου κινηματογράφου. Μια ταινία εποχής που ενώ έχει σαν θέμα μια τυπική ρομαντική ιστορία, επεκτείνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται μια ταινία δραματική, επική, πολεμική, ιστορική, με καταπληκτική αφήγηση κι ένα πλήθος χαρακτήρων που στην κυριολεξία μένουν αξέχαστοι στον θεατή. Αυτό όμως που πραγματικά την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι μοιρασμένα και δομημένα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεχή ισορροπία και να λειτουργούν συμπληρωματικά χωρίς κανένα να υπερισχύει  έναντι των υπολοίπων.
Η φωτογραφία της είναι εξαιρετική και παρόλο που η ταινία γυρίστηκε μια εποχή που τα τεχνολογικά μέσα ήταν ελάχιστα και τα εφέ σχεδόν ανύπαρκτα, το όλο επίτευγμα μπορεί άνετα να συγκριθεί με πολλές ταινίες του σήμερα.


Η Βρετανίδα ηθοποιός Vivien Leigh επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2000(!) ηθοποιούς για το ρόλο της Σκάρλετ και η επιλογή της στην αρχή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς προερχόταν εκτός αμερικανικού εδάφους. Αποδείχτηκε όμως η καταλληλότερη και υποστήριξε τον ρόλο της καλύτερα απ' όσο θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλη.
Ο Clark Gable, με την γοητεία του και τα άκρως αρρενωπά του χαρακτηριστικά στάθηκε επάξια στον ρόλο του γόη, τυχοδιώκτη, αριστοκράτη, έστω και αν αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να πάρει κι αυτός ένα από τα τόσα Όσκαρ που αποκόμισε η ταινία.
Επίσης μοναδική ήταν η ερμηνεία της Hattie Mc Daniel στο ρόλο της υπηρέτριας, που κατάφερε την Ακαδημία να απονείμει Όσκαρ για πρώτη φορά στα χρονικά, σε έγχρωμο ηθοποιό.


Συνολικά η ταινία έθεσε υποψηφιότητα για 13 βραβεία Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα 10, αριθμός ρεκόρ για την εποχή εκείνη, που διατήρησε για τα επόμενα 20 χρόνια! Ανάμεσα σε όλα αυτά ήταν τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου και Παραγωγής.
Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτη στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, ενώ το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους της Ατλάντας στις 15 Δεκεμβρίου του 1939 από την MGM και ως σήμερα ο τζίρος της (με υπολογισμένο τον πληθωρισμό) ξεπερνάει το 1 δις 600 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, εντός και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Κρατάει την πρώτη θέση στην πώληση εισιτηρίων στην Αμερική, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το "Gone with the Wind" θεωρείται ακόμη μέχρι και σήμερα σαν το πρότυπο μιας Χολλυγουντιανής εμπορικής ταινίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση