Schindler's List (1993)


Ελληνικός Τίτλος: Η Λίστα του Σίντλερ
Κατηγορία: Πολεμικό Δράμα, Ιστορική, Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Thomas Keneally (Βιβλίο), Steven Zaillian (Προσαρμογή σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Janusz Kaminski
Μοντάζ: Michael Kahn
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 197min


Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Τόμας Κένλι «Η κιβωτός του Σίντλερ» (1982) και διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία οι Εβραίοι οδηγούνται στο γκέτο της Κρακοβίας, οι περιουσίες τους δημεύονται και αναγκάζονται να κυκλοφορούν φορώντας ένα περιβραχιόνιο με το Άστρο του Δαβίδ. Τότε στην πόλη φτάνει ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας, μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, ο Όσκαρ Σίντλερ. Ο Σίντλερ αγοράζει ένα παλιό εργοστάσιο προσλαμβάνοντας Εβραίους εργάτες να το λειτουργήσουν. Όταν λαμβάνεται η απόφαση από την Γερμανική Αρχή όλοι οι Εβραίοι να οδηγηθούν στα κρεματόρια, ο Γερμανός επιχειρηματίας διεκδικεί τους εργάτες του. Με δωροδοκίες αλλά και πειθώ καταφέρνει να επηρεάσει τους αξιωματούχους ότι οι εργάτες του είναι ζωτικής σημασίας για το εργοστάσιό του καταφέρνοντας έτσι να σώσει περισσότερες από χίλιες ανθρώπινες ζωές, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος και για τον κίνδυνο που διέτρεχε ο ίδιος, από τους Ναζί...


Ο “μεγάλος” σκηνοθέτης με τη συγκεκριμένη ταινία, κατάφερε να πείσει και τον πιο απαιτητικό θεατή ότι δεν είναι μόνο σκηνοθέτης εμπορικών ταινιών, αλλά και δημιουργός. Ο Σπήλμπεργκ (Εβραϊκής καταγωγής), δημιουργεί την πιο προσωπική του ταινία, για την οποία μάλιστα λέγεται ότι δεν πήρε ούτε ένα δολάριο! Μοιράζεται την ιστορία των προγόνων του και χειρίζεται άψογα και με τον απαιτούμενο σεβασμό ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, καθηλώνοντας με τις σκηνοθετικές του ικανότητες. “Παίζει” με το ασπρόμαυρο της ταινίας στην αρχή, στο τέλος, αλλά και σε μια χαρακτηριστική σκηνή όπου ένα κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα τρέχει να κρυφτεί από τους Ναζί. Καταφέρνει και φτιάχνει μια έξοχη ταινία η οποία σε πολλά σημεία θυμίζει ντοκιμαντέρ. Βέβαια η ταινία σε καμιά περίπτωση δεν έχει την αντικειμενικότητα ενός ντοκιμαντέρ, αφού είναι σαφώς ταγμένη υπέρ των Εβραίων.


Αξιοσημείωτο είναι και το πολύ καλό καστ των ηθοποιών, με κύριους εκπροσώπους τον Λάιαμ Νίσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Ρέιφ Φάινς σε μια από τις καλύτερες του ερμηνείες. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζανς Καμίνσκι και η συγκινητική μουσική του Τζον Γουίλλιαμς βοηθούν με τη σειρά τους στο να απογειωθεί η ταινία και να αποκομίσει 7 βραβεία Oscar. Καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ και καλύτερης μουσικής, από τις συνολικά 12 υποψηφιότητες που είχε θέσει, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Directors Guild of America. Αναμφισβήτητα είναι μία από τις καλύτερες και πιο τιμημένες ταινίες όλων των εποχών!
Η ταινία γυρίστηκε στα μέρη όπου έλαβαν πραγματικά χώρα τα γεγονότα (Πολωνία, Τσεχία, Κροατία).


Η προβολή της έγινε για πρώτη φορά στις Αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες στις 30 Νοεμβρίου του 1993 από την Universal Studios με κόστος τα 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Ελλάδα η πρώτη προβολή έγινε στις 2 Μαρτίου του 1994. Πρόκειται για την πιο πετυχημένη ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία όλων των εποχών μιας και οι συνολικές της εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 320 εκατομμύρια δολάρια!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση