City Lights (1931)


Ελληνικός Τίτλος: Τα Φώτα της Πόλης
Κατηγορία: Κωμωδία, Δράμα
Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin
Σενάριο: Charlie Chaplin
Πρωταγωνιστούν: Charli Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers
Μουσική: Charlie Chaplin
Φωτογραφία: Gordon Pollock, Roland Totheroh
Μοντάζ: Charles Chaplin, Willard Nico
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 87 min


Στα «Φώτα της πόλης», συναντάμε για άλλη μια φορά την διασημότερη περσόνα του Charlie Chaplin, τον “Αλήτη”. Ο πολυαγαπημένος και διεθνώς αναγνωρίσιμος χαρακτήρας με το μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστακάκι, το στενό σακάκι, το μπαστούνι και το χαριτωμένο βάδισμα, στο «City Lights» μας παρουσιάζεται στην πιο ολοκληρωμένη του εκδοχή και μας παραδίδει την πιο εκφραστική του ερμηνεία.
Η ταινία είναι μια τέλεια σύνθεση γέλιου, δράματος, πάθους και συγκίνησης.


Μία νύχτα καθώς ο Αλήτης περιφέρεται στην πόλη, συναντά έναν πλούσιο που αποπειράται να αυτοκτονήσει και τον εμποδίζει. Ο πλούσιος (Harry Myers) αναγνωρίζοντας ότι η απόπειρά του ήταν μία τρέλα, τον ευχαριστεί και τον οδηγεί μέσα στο σπίτι του κάτω από την υψηλά ιστάμενη μύτη του μπάτλερ του (Allan Garcia) που δεν τον καλοδέχεται. Μόλις όμως ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας συνέρχεται από το μεθύσι του δεν αναγνωρίζει πλέον τον Αλήτη. Με το που πέφτει η νύχτα και μετά από σχετική κατανάλωση αλκοόλ ο δυστυχισμένος εκατομμυριούχος ξαναθυμάται τον φίλο του και σωτήρα του και του φέρεται με ζεστασιά.
Στο μεταξύ ο Αλήτης ερωτεύεται ένα όμορφο τυφλό κορίτσι (Virginia Cherrill) που πουλάει λουλούδια στο δρόμο και αποφασίζει να την βοηθήσει. Την επόμενη μέρα αγοράζει με λεφτά που του έχει δώσει ο εκατομμυριούχος φίλος του όλο της το εμπόρευμα και αυτή θεωρεί ότι ο Αλήτης είναι πλούσιος. Η λανθασμένη αυτή εντύπωση ενισχύεται, όταν ο Αλήτης κάνοντας τις πιο απίθανες δουλειές, της εξασφαλίζει τα λεφτά που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθεί στην εγχείριση που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί το φως της...


Ο μοναδικός Charlie Chaplin ανέλαβε την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη σύνθεση της μουσικής υπόκρουσης και το μοντάζ, ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης αντιμετώπισε την κάθε μία από τις προκλήσεις άρτια, δημιουργώντας ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης, ένα δυνατό σημείο αναφοράς, ένα κλασικότατο δείγμα κινηματογραφικής γραφής.
Ο Chaplin επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ιδιαίτερο ταλέντο του: να συνθέτει συγκινητικές και συνάμα κωμικές σκηνές και να οδηγεί τους θεατές από το γέλιο στο δάκρυ και αντίστροφα, με τρόπο που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει.
Χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι η αποκάλυψη του άστεγου Αλήτη που κοιμάται στην αγκαλιά του Αγάλματος της Ευημερίας, η κλασσική και πασίγνωστη σκηνή στο ρινγκ, στην οποία ο Αλήτης φροντίζει να διατηρεί τον διαιτητή πάντοτε ανάμεσα σε αυτόν και στον αντίπαλό του ώστε να μην φάει ξύλο, καθώς και το συγκινητικό φινάλε με την τυφλή κοπέλα, που τώρα έχει αποκτήσει το φως της, ν' ανακαλύπτει μ' ένα ανέλπιστο τρόπο την αλήθεια για τον ευεργέτη της.


Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 1928, την εποχή που ο ομιλών κινηματογράφος είχε ήδη αρχίσει να καθιερώνεται. Ο μεγάλος δημιουργός, πιστός λάτρης του βωβού, πρόσθεσε στην ταινία ηχητικά εφέ, μουσική κι ένα απολαυστικό, ακαταλαβίστικο τραγούδι, αλλά όχι ομιλία.
Η ταινία κυκλοφόρησε το 1931 έχοντας μεγάλη αποδοχή από το κοινό και από τους κριτικούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως... «μια εικόνα, χίλιες λέξεις...»








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση