Il Βuono il Βrutto il Cattivo (1966)


Αγγλικός Τίτλος: The Good, the Bad and the Ugly
Ελληνικός Τίτλος: Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος
Κατηγορία: Γουέστερν
Σκηνοθεσία: Sergio Leone
Σενάριο: Luciano Vincenzoni, Sergio Leone
Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef, Antonio Casale, Aldo Giuffrè
Μουσική: Ennio Morricone
Φωτογραφία: Tonino Delli Colli
Μοντάζ: Eugenio Alabiso, Nino Baragli
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 161 min


Ταινία θρύλος στην ιστορία των γουέστερν και γενικότερα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» αποτελεί το σήμα κατατεθέν του "μάστορα του είδους" Sergio Leone.
Η ταινία αποτελεί το τελευταίο μέρος της πασίγνωστης πλέον τριλογίας του Ιταλού σκηνοθέτη, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "The Man With No Name Trilogy", ο οποίος αναφέρεται στον κινηματογραφικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και των τριών αυτών ταινιών, τον ανεπανάληπτο Clint Eastwood.
Φυσικά και σ’ αυτή την ταινία την έξοχη μουσική υπογράφει ο περίφημος Ιταλός μουσικοσυνθέτης Ennio Morricone, ο οποίος με την χρήση ηλεκτρικών εγχόρδων αλλά και παραδοσιακών οργάνων, μαγεύει τον θεατή-ακροατή και προωθεί στο έπακρο τις ήδη υπέροχες σκηνές της ταινίας, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα και πιο εμπορικά soundtrack όλων των εποχών, στην ιστορία της 7ης Τέχνης.


Η κινηματογράφηση του Leone, για άλλη μια φορά είναι ιδιαίτερη και χαρακτηριστικότατη. Τα μακρόσυρτα πλάνα της υπαίθρου εναλλάσσονται και συνδυάζονται άψογα με τα πολύ κοντινά πλάνα πάνω στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, δίνοντας τους έτσι μια ξεχωριστή, μυθική όψη, εξωτερικεύοντας κάθε εσωτερικό συναίσθημα και φόρτιση. Όσο για τις επικές σκηνές δράσης, αυτές είναι χορογραφημένες με τρόπο πραγματικά αριστουργηματικό.
Το μοντάζ άψογο, αναδεικνύει όλο το σκηνικό καθώς και τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες των ηρώων, μ’ ένα τελείως ξεχωριστό και ρεαλιστικό τρόπο, ανεβάζοντας το σασπένς στα ύψη.
Σε αυτήν την υπέροχη ταινία, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της μοναδικής κινηματογραφικής ιδιοφυΐας του Ιταλού σκηνοθέτη που έμαθε στους Αμερικανούς, τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται τα γουέστερν.


Η ιστορία διαδραματίζεται στα βάθη της άγριας δύσης, την εποχή που ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, έχει ήδη κριθεί υπέρ των Βορείων.
Στις αχανείς εκτάσεις της αμερικανικής ενδοχώρας, τρεις άνδρες προσπαθούν να φτάσουν σε έναν θησαυρό, θαμμένο μαζί με έναν πεσόντα του πολέμου. Για να πετύχουν τον στόχο τους, ο καθένας από αυτούς, θα χρησιμοποιήσει μεθόδους ανάλογους του χαρακτήρα του. Ο Κακός (Lee Van Cleef) θα βασανίσει και θα σκοτώσει χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό, ο Άσχημος (Eli Wallach) θα μεταχειριστεί την κουτοπονηριά και την προδοσία, και ο Καλός (Clint Eastwood) θα χρησιμοποιήσει το μυαλό του, το κυνικό του χιούμορ και την εκπληκτική του ικανότητα στο περίστροφο.
Ο κάθε ένας από τους τρεις τους έχει και από μια πληροφορία απολύτως απαραίτητη για την τοποθεσία που βρίσκεται ο θησαυρός. Η πληροφορία όμως αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Γι' αυτό και οι τρεις άνδρες είναι αναγκασμένοι να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν.
Και οι τρεις όμως, θέλουν το θησαυρό ολόκληρο, για τον εαυτό τους…


Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στην Ισπανία, με 1500 Ισπανούς κομπάρσους.
Το «Il Βuono, il Βrutto, il Cattivo» κυκλοφόρησε στους Ιταλικούς κινηματογράφους στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, με αρχική διάρκεια τα 177 λεπτά. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, σε μία έκδοση διάρκειας 161 λεπτών. Η έκδοση αυτή τελικά επικράτησε στην διεθνή αγορά, ακόμα μέχρι και σήμερα. 
Το κόστος παραγωγής της ταινίας ήταν 1,3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εισπράξεις της παγκοσμίως ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα καθώς τα έσοδά της εκείνη την εποχή, ανήλθαν στο ποσό των 19 εκατομμύρια δολαρίων. Μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα της ταινίας ξεπερνούν τα 250.000.000 δολάρια!
Αρχικά οι κριτικές που είχε λάβει -ειδικά από τους Αμερικανούς σχολιαστές- ήταν αρνητικές λόγω των πολλών σκηνών βίας που περιείχε. Σήμερα όμως αυτή η άποψη έχει αναθεωρηθεί πλήρως, και η ταινία κατέχει πολύ υψηλές θέσεις, σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Σύμφωνα μάλιστα με την αξιολόγηση από χρήστες, στο δημοφιλέστατο κινηματογραφικό site "imdb.com", είναι η 9η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, με βαθμολογία 8,8.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση