La Vita è Bella (1997)


Αγγλικός τίτλος: Life is Beautiful
Ελληνικός Τίτλος: Η Ζωή Είναι Ωραία
Κατηγορία: Κωμωδία, Δράμα
Σκηνοθεσία: Roberto Benigni
Σενάριο: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
Πρωταγωνιστούν: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano
Μουσική: Nicola Piovani
Φωτογραφία: Tonino Delli Colli
Μοντάζ: Simona Paggi
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 116 min


Ήρωας της ταινίας είναι ο Γκουίντο, Ιταλός Εβραϊκής καταγωγής. Είναι ένας χαριτωμένος άνθρωπος με παιδική αθωότητα που αναζητεί την τύχη του και τον έρωτα. Το 1939, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ζει μια όμορφη ρομαντική ιστορία με τη Ντόρα, μια όμορφη δασκάλα, την οποία τελικά κατακτά και παντρεύεται. Ζει τη ζωή του με κέφι και χιούμορ αδιαφορώντας για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και φασισμό που τον περιβάλλει.
Καρπός του έρωτα τους είναι ένα πανέξυπνο αγοράκι, ο Τζόσουα. Ενώ λοιπόν ζουν μια ήσυχη και χαρούμενη ζωή, συλλαμβάνονται όλοι και οδηγούνται σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Κι εκεί όμως ο Γκουίντο δεν το βάζει κάτω, με την ευφυΐα του και το αστείρευτο χιούμορ του κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του…


Πρόκειται για μια «περίεργη» ταινία που μπορεί κάποιος που θα την δει να την χαρακτηρίσει δράμα, κάποιος άλλος κωμωδία, άλλος ρομάντζο ή ακόμα και πολεμική… Όπως και να την πει κανείς το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ.
Ο Roberto Benigni είναι εκπληκτικός, σαν πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης αλλά και σαν σεναριογράφος. Αριστοτεχνικά ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία, στο τραγικό και στο αισιόδοξο, στο γέλιο και στο δάκρυ, στην βαρβαρότητα και στην αθωότητα. Καταφέρνει μ’ ένα πολύ όμορφο τρόπο να δημιουργήσει μια ταινία πραγματικό ύμνο για την αγάπη, την οικογένεια, το θαύμα της ζωής και τον ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση κόντρα στις όποιες αντιξοότητες. Πάνω απ` όλα όμως η ταινία, αποτελεί έναν ισχυρό χλευασμό ενάντια στον πόλεμο, στην βία και στον άδικο θάνατο.


Οι πρωταγωνιστές, είναι όλοι τους υπέροχοι. Ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο. Ο Roberto Benigni με την χαρακτηριστική του έκφραση και κίνηση, απολαυστικά συνοδεύει το παιχνίδι χαρμολύπης και φαντασίας που έχει στήσει. Η Nicoletta Braschi αποτελεί ένα στολίδι με την διακριτική, όμορφη και αέρινη παρουσία της, το σύμβολο που ενώνει την αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, μια πραγματική πριγκίπισσα ενώ, ο μικρός Giorgio Cantarini είναι κάτι περισσότερο από αξιολάτρευτος με τα παιχνιδιάρικα ματάκια του να μας ταξιδεύουν στο δικό τους παραμύθι.


Η ταινία μεταξύ των πολλοστών διακρίσεων και διεθνών βραβείων που έχει κερδίσει, ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού ρόλου, Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Σεναρίου, Μουσικής και Μοντάζ. Τελικά κατάφερε και πήρε τρία αγαλματάκια, αυτό της Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Α' Ανδρικού ρόλου και Καλύτερης Μουσικής.
Η βράβευση του Benigni με Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου αποτελεί τη δεύτερη βράβευση στην ιστορία του θεσμού κατά την οποία ένας ηθοποιός κερδίζει το βραβείο σκηνοθετώντας τον εαυτό του. Ο προηγούμενος ήταν ο Laurence Olivier στην ταινία «Άμλετ» (Hamlet) το 1948. Επίσης, είναι η δεύτερη φορά που το βραβείο κερδίζει ρόλος ερμηνευμένος αποκλειστικά στα ιταλικά. Η προηγούμενη νικήτρια ήταν η Sophia Loren για την ταινία «Η Ατιμασμένη» (La Ciociara) το 1960.
Στις ΗΠΑ η ταινία έκανε πρεμιέρα με 2,3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 57,5 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο απέφερε 171,6 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά συγκέντρωσε 229,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση