Platoon (1986)



Ελληνικός Τίτλος: Πλατούν
Κατηγορία: Πολεμικό Δράμα
Σκηνοθεσία: Oliver Stone
Σενάριο: Oliver Stone
Πρωταγωνιστούν: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe
Μουσική: Georges Delerue
Φωτογραφία: Robert Richardson
Μοντάζ: Claire Simpson
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 120 min


Βρισκόμαστε στο 1967. Ο νεαρός ιδεαλιστής Κρις Τέιλορ (Charlie Sheen), θέλοντας να εκπληρώσει το χρέος του προς την πατρίδα, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο κολέγιο και πηγαίνει ως εθελοντής στον πόλεμο του Βιετνάμ, χωρίς να περιμένει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Ο ιδεαλισμός του Κρις δεν αργεί να εξανεμιστεί οριστικά όταν αντικρίζει την αληθινή όψη του πολέμου. Οι συνάδελφοί του που πέφτουν δίπλα του νεκροί απ’ τις σφαίρες, οι ωμότητες και οι βιασμοί σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού και η προδοτική ζούγκλα, δεν αργούν να μετατρέψουν το νεαρό εθελοντή σε έναν κυνικό μαχητή.
Στο στρατόπεδο του Κρις, υπάρχουν δύο «αντίπαλες» πλευρές αμερικάνων στρατιωτών που ελέγχουν οι λοχίες Μπαρνς (Tom Berenger) και Ελάιας (Willem Dafoe). Ο Ελάιας είναι ένας βετεράνος που έχει καταφέρει να διατηρήσει ατόφια την ανθρωπιά του σε αντίθεση με τον Μπαρνς, που η βιαιότητα και ο παραλογισμός του πολέμου τον έχει κάνει έναν ψυχοπαθή δολοφόνο.
Οι στρατιώτες του Ελάιας δεν είναι σκληροί με τους αθώους Βιετναμέζους και τα βράδια, συγκεντρώνονται όλοι μαζί, πίνοντας και καπνίζοντας διάφορες ναρκωτικές ουσίες για να ξεφεύγουν για λίγο από την πραγματικότητα. Ο Μπαρνς και οι άντρες του είναι πολλοί σκληροί και δε διστάζουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ μέχρι και ανυπεράσπιστους Βιετναμέζους, αν πιστεύουν πως είναι εχθροί τους.
Ο Κρις είναι αναγκασμένος όχι μόνο να αντέξει τη φρίκη του πολέμου, αλλά και να διαλέξει ποιόν από τους δύο λοχίες θα ακολουθήσει στις αντιλήψεις...


Ο Oliver Stone μας μεταφέρει στην μαύρη ατμόσφαιρα του Βιετνάμ, βασιζόμενος σε προσωπικές του εμπειρίες που αποκόμισε κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί. Είχε γράψει το σενάριο από το 1976, αλλά κανένα μεγάλο στούντιο δεν δεχόταν να αναλάβει τη χρηματοδότησή του, ώσπου ενδιαφέρθηκε μια μικρή ανεξάρτητη Βρετανική εταιρεία. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στις Φιλιππίνες και διήρκησαν 54 ημέρες, με κόστος παραγωγής 6.500.000 δολάρια.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού ο Stone κατάφερε και δημιούργησε μια εξαιρετική αντιπολεμική ταινία, που καταγράφει με ρεαλισμό την παράνοια και τη φρίκη του πολέμου. Μια «ειλικρινής» ταινία, άδεια από συναισθήματα, με εικόνες ωμής βίας που σοκάρουν, μέσα σε μια βρώμικη και αγχωτική ατμόσφαιρα.
Ο Tom Berenger και ο Willem Dafoe, ο καθένας με την σειρά του, ενσαρκώνει τις δυο πτυχές κάθε πολέμου, την μία του πολεμιστή και την δεύτερη του ανθρώπου αντίστοιχα. Ο Charlie Sheen εξαιρετικός στο ρόλο του νεαρού φαντάρου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Το καστ συμπληρώνεται από μια πλειάδα ηθοποιών (Forest Whitaker, Johnny Depp, Kevin Dillon, Keith David), περισσότεροι εκ των οποίων τότε, ήταν στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.


Η ταινία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1986 και έγινε η αγαπημένη ταινία των κριτικών, υποσκελίζοντας όλα τα άλλα μεγάλα φιλμ της χρονιάς.
Απέσπασε πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς.
Προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα τέσσερα: Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Oliver Stone), Φωτογραφίας (Arnold Kopelson), Ήχου (John Wilkinson, Richard Rogers, Charles Grenzbach, Simon Kaye) και Καλύτερου Μοντάζ (Claire Simpson).
Απέσπασε επίσης τρεις Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Β Ανδρικού Ρόλου (Tom Berenger).
Τιμήθηκε με δύο βραβεία BAFTA: Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Μοντάζ.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ πήρε και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Αναμφισβήτητα είναι μια από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες της δεκαετίας του `80 και μια από τις καλύτερες πολεμικές-αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση