Seven (1995)


Ελληνικός Τίτλος: Seven
Κατηγορία: Έγκλημα, Θρίλερ, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: David Fincher
Σενάριο: Andrew Kevin Walker
Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey
Μουσική: Howard Shore
Φωτογραφία: Darius Khondji
Μοντάζ:  Richard Francis-Bruce
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 127 min


Ο Γoυίλιαμ Σόμερσετ (Morgan Freeman), είναι ένας βετεράνος αστυνομικός ντετέκτιβ, που πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσο, έξι μέρες πριν αποσυρθεί από το Σώμα, αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τον παρορμητικό, και ανυπόμονο νεαρό αντικαταστάτη του, Ντέιβιvτ Μιλς (Brad Pitt).
Οι δυο αστυνομικοί συνεργάζονται για την επίλυση μιας υπόθεσης μακάβριων δολοφονιών, που τους παρασύρει βαθιά στον διεστραμμένο κόσμο τoυ Τζov Ντo (Kevin Spacey), ενός ιδιοφυούς και σχολαστικού, θρησκόληπτου εγκληματία. Ο Τζον Ντο επιλέγει να δολοφονεί ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα: την απληστία, την οκνηρία, την ζηλοφθονία, την οργή, την λαγνεία, την λαιμαργία και την αλαζονεία, χρησιμοποιώντας κάθε φορά κι έναν διαφορετικό και ανατριχιαστικό τρόπο εκτέλεσης, που συνδέεται με το συγκεκριμένο αμάρτημα...


Ο σκηνοθέτης David Fincher, βοηθούμενος σε πολύ μεγάλο βαθμό από την υποβλητική, σκοτεινή φωτογραφία του Darius Khondji, κινηματογραφεί ένα εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ, που στηρίζεται πάνω σ’ ένα εξαίσιο σενάριο και σε μια απίστευτα νοσηρή ατμόσφαιρα, καταφέρνει και καθηλώνει τον θεατή από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας, δημιουργώντας ένα ανατριχιαστικό αλλά και ταυτόχρονα πνιγηρό κλίμα.
Οι εικόνες από τους φρικιαστικούς φόνους που ο θεατής δεν βλέπει ποτέ πως διαπράττονται και η σκοτεινή, ασφυξιογόνος ατμόσφαιρα, σε μια μουντή, μελαγχολική πόλη που βρέχει συνεχώς, προωθούν κατά πολύ το σφιχτοδεμένο σενάριο του Andrew Kevin Walker καθώς αυτό κορυφώνεται, μέχρι το απολύτως αιφνιδιαστικό και συγκλονιστικά απροσδόκητο φινάλε.
Υποδειγματικές οι ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των δύο ντετέκτιβ αλλά αυτός που πραγματικά κλέβει την παράσταση είναι ο για άλλη μια φορά εκπληκτικός Kevin Spacey, στο ρόλο του αμείλικτα ψύχραιμου και παρανοϊκού εγκληματία Τζον Ντο.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1995 αναδεικνύοντας  το σκηνοθετικό ταλέντο του David Fincher και εκτοξεύοντας στα ύψη την ήδη ανερχόμενη καριέρα του Brad Pitt.
Εισπρακτικά τα πήγε πάρα πολύ καλά καθώς οι εισπράξεις της έφτασαν τα 316.400.000 δολάρια στο παγκόσμιο Box Office.
Αγαπήθηκε σχεδόν αμέσως από κοινό και κριτικούς και κατέκτησε μια αδιαφιλονίκητη θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90 και όχι μόνο.
Το 1996 βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ (Richard Francis-Bruce), βρέθηκε υποψήφια για ένα βραβείο BAFTA (Καλύτερου Σεναρίου - Andrew Kevin Walker) και διακρίθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό μικροτέρων διαγωνισμών όπου και απέσπασε σε διάφορες κατηγορίες, πολλά τιμητικά βραβεία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση