The Silence of the Lambs (1991)


Ελληνικός Τίτλος: Η Σιωπή των Αμνών
Κατηγορία: Έγκλημα, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Jonathan Demme
Σενάριο: Thomas Harris (μυθιστόρημα), Ted Tally (προσαρμογή σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine
Μουσική: Howard Shore
Φωτογραφία: Tak Fujimoto
Μοντάζ: Craig McKay
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ 
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 118 min


Η «Σιωπή των Αμνών» είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις  που έγραψε το 1988 και είναι ένα από τα πλέον συναρπαστικά, δημοφιλή και πολυβραβευμένα θρίλερ στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η Κλάρις Στάρλινγκ είναι μια νεαρή εκπαιδευόμενη του FBI που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί και να κάνει μεγάλη καριέρα στο σώμα. Η ευκαιρία της δίνεται όταν αναλαμβάνει την υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου, του Μπάφαλο Μπιλ, ο οποίος απαγάγει και δολοφονεί νεαρές γυναίκες. Μετά και την απαγωγή της κόρης ενός γερουσιαστή, οι υπεύθυνοι του FBI βρίσκονται σε απόγνωση. Αποφασίζουν ότι μόνο ένας εξίσου τρελός θα μπορούσε να προβλέψει τις κινήσεις του ψυχοπαθή δολοφόνου και να δώσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του. Έτσι η Κλάρις αναλαμβάνει να ανακρίνει τον ιδιοφυή ψυχίατρο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο οποίος κρατείται σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας, αφού έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κανιβαλισμού και θεωρείται πως είναι ο μόνος που μπορεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του Μπάφαλο Μπιλ και να βοηθήσει στην σύλληψή του.
Για να τα καταφέρει, η Κλάρις θα ξεγυμνώσει την ψυχή της στον πανέξυπνο Δρ Λέκτερ, αποκαλύπτοντάς του λεπτομέρειες για τις χειρότερες εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας κι έτσι έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές τις φοβίες που την συνοδεύουν σε όλη της την ζωή…


Τα στοιχεία που κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει είναι το πολύ προσεγμένο σενάριο, ο δυνατός σκηνοθετικός ρυθμός που επικεντρώνεται στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, αλλά κυρίως η μεγαλειώδη ερμηνεία του Χόπκινς στον ρόλο ενός ψυχοπαθούς , που η ευφυΐα του και η καλλιέργειά του τον μετατρέπουν στα μάτια του θεατή, από ένα αιμοβόρο σχιζοφρενή δολοφόνο, σε ήρωα. Ίσως είναι η πιο ολοκληρωμένη και δοτική ερμηνεία της καριέρας του μεγάλου Βρετανού ηθοποιού.
Επάξια στέκεται και η συμπρωταγωνίστριά του Τζόντι Φόστερ στο ρόλο της Κλάρις. Στο βλέμμα της διακρίνουμε όλον εκείνο το φόβο και την ανασφάλεια μιας νεαρής γυναίκας, που όμως μέσα της βράζει και διψάει να ολοκληρώσει τον στόχο της.
Σε γενικές γραμμές η ταινία είναι αρτιότατη και μας υποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι για να δημιουργηθεί ένα τρομακτικό θρίλερ δεν χρειάζονται ούτε σιχαμερές σκηνές, ούτε ειδικά εφέ, αλλά ούτε λίτρα χυμένου αίματος.


Η ταινία κέρδισε 5 Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα. Πήρε ακόμα 33 βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς, ενώ είχε και 27 ακόμη υποψηφιότητες.
Πιο συγκεκριμένα τιμήθηκε με τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄Ανδρικού Ρόλου (Anthony Hopkins), Α΄Γυναικείου Ρόλου (Jodie Foster), Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα (Jodie Foster)
Ήταν η πρώτη ταινία μετά το 1941 και το «Rebecca» του Χίτσκοκ, που ένα θρίλερ κατάφερε να κερδίσει τη μεγαλύτερη διάκριση, αυτή της Καλύτερης Ταινίας. Επιπλέον ήταν η τρίτη ταινία στα χρονικά που κατάφερε να διακριθεί και σ’ όλες τις υπόλοιπες κορυφαίες κατηγορίες.


Πριν δεχθεί η Τζόντι Φόστερ, τον ρόλο της Κλαρίς, είχε γίνει πρόταση στις Μισέλ Πφάιφερ, Κιμ Μπάσιτζερ, Έμα Τόμσον και Μεγκ Ράιαν. Όσον αφορά τον ρόλο του Λέκτορ, πριν δεχθεί ο Άντονι Χόπκινς, είχε γίνει πρόταση στον Σιν Κόνερι και στον Τζιν Χάκμαν, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο και να το σκηνοθετήσει αλλά αρνήθηκε, αφού όταν διάβασε το σενάριο, θεώρησε ότι ήταν υπερβολικά βίαιο.
Ο Άντονι Χόπκινς εμφανίζεται μόλις 17 λεπτά. Παρόλο που η συμμετοχή του ήταν πολύ μικρή χρονικά κατάφερε να πάρει Όσκαρ και να είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει καταφέρει να κερδίσει αυτό το βραβείο με τόσο μικρή παρουσία σε ταινία.
Ο Μπάφαλο Μπιλ είναι ένας συνδυασμός τριών πραγματικών δολοφόνων: του Εντ Γκέιν ο οποίος έβγαζε το δέρμα από τις γυναίκες θύματα του και έφτιαχνε ρούχα, του Τεντ Μπάντι, που προσέλκυε τα θύματα του στο φορτηγάκι του με τον τρόπο που κάνει στην ταινία ο δολοφόνος και του Γκάρι Χέντνικ που κρατούσε τις γυναίκες που απήγαγε σε ένα πηγάδι στο υπόγειο του.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση