North by Northwest (1959)


Ελληνικός Τίτλος: Στη Σκιά Των Τεσσάρων Γιγάντων
Κατηγορία: Περιπέτεια, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Σενάριο: Ernest Lehman
Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Martin Landau, Edward Plat
Μουσική: Bernard Hermann
Φωτογραφία: Robert Burks
Μοντάζ: George Tomasini
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 136 min


Ο Ρότζερ Θόρνχιλ είναι πετυχημένο στέλεχος μιας διαφημιστικής εταιρίας στη Νέας Υόρκης.
Ένα μεσημέρι, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού, πέφτει θύμα απαγωγής από δύο άγνωστους που επιχειρούν να τον σκοτώσουν, νομίζοντας ότι ο Θόρνχιλ είναι ο πράκτορας της CIA Τζορτζ Κάπλαν.
Ο Ρότζερ όμως, κατορθώνει και επιβιώνει. Θεωρώντας πως ο μόνος τρόπος που έχει για να αποδείξει ότι δεν είναι ο Τζορτζ Κάπλαν, είναι να βρει τον πραγματικό, αρχίζει απεγνωσμένος την αναζήτηση.
Η αναζήτηση αυτή τον οδηγεί μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ όπου εκεί τον περιμένει μια νέα έκπληξη καθώς θα θεωρηθεί ύποπτος για την δολοφονία ενός διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών.
Προσπαθώντας να ξεφύγει την σύλληψη του από την αστυνομία και από τους διώκτες του, φτάνει στην άλλη άκρη της Αμερικής. Στο δρόμο του θα πέσει θύμα της γοητείας, της πανέμορφης Ηβ Κεντάλ, η οποία όμως κι αυτή έχει σκοτεινό ρόλο στην όλη υπόθεση...


Το "Νorth by Northwest" είναι μια έξοχη ταινία, άκρως απολαυστική, που τα έχει όλα.
Ένα πολύ δυνατό σενάριο που συνδυάζει περιπέτεια, αγωνία, σασπένς, μυστήριο, πλούσιο χιούμορ και ρομάντζο. Οι διάλογοι του Ernest Lehman εκλεπτυσμένοι, διεγείρουν συνεχώς το συναίσθημα. Το χιούμορ σε πολύ σωστή δόση, σπάει πολύ εύστοχα τη σφοδρότητα των καταστάσεων.
Η σκηνοθεσία του Hitchcock αριστουργηματική, με εξαιρετική αφηγηματική δομή, υπέροχα πλάνα και με αξέχαστες σκηνές ανθολογίας, όπως η σκηνή της καταδίωξης του ήρωα από ένα αεροπλάνο στην μέση του πουθενά και η σκηνή επάνω στα τεράστια αγαλμάτινα κεφάλια των τεσσάρων αμερικανών προέδρων στο όρος Ράζμουρ (σκηνή η οποία έδωσε και τον ελληνικό τίτλο της ταινίας).


Οι ερμηνείες απ’ όλο το καστ είναι υποδειγματικές.
Ο Cary Grant είναι άψογος στο ρόλο του 45άρη μεγαλοαστού, με το έξυπνο μυαλό και την ακαταμάχητη γοητεία, σε ένα από τους ρόλους που χαρακτήρισε την καριέρα του.
Δίπλα του η Eva Marie Saint, ερμηνεύει εξαιρετικά την μοιραία, εκθαμβωτική ξανθιά.
Εκπληκτικοί είναι και οι James Mason και Martin Landau, στους ρόλους των κακών, ψύχραιμοι και χαρακτηριστικά σκοτεινοί.
Το μουσικό θέμα του Bernard Hermann είναι υπέροχο, καταφέρνει σταδιακά να ακολουθεί την πλοκή και εντείνει το σασπένς της υπόθεσης.
Τέλος, η ταινία είχε κάτι το πρωτοποριακό. Ήταν η πρώτη ταινία στην οποία χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της κινητικής τυπογραφίας, δηλαδή η τεχνική του "κινούμενου κειμένου" στους τίτλους αρχής, τεχνική η οποία χρησιμοποιείται έως σήμερα.


Η ταινία θεωρείται μια από τις καλύτερες δημιουργίες του Alfred Hitchcock και είναι ένα άψογο δείγμα της καλύτερης δημιουργικής περιόδου του μετρ. Είναι μία τέλεια διασκεδαστική περιπέτεια για όλα τα γούστα και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται και πιο κλασσική.
Aνοιξε το δρόμο για τις θεαματικές περιπέτειες της δεκαετίας του ΄60. Πολλά από τα στοιχεία της (μετέπειτα) σειράς ταινιών James Bond, που ορισμένοι θεώρησαν πρωτοποριακή, υπάρχουν ήδη στην εν λόγω παραγωγή: χιούμορ, σουρεαλισμός, συνεχόμενα επεισόδια δράσης και περιπλάνηση.
Προβλήθηκε για πρώτη φορά στους Αμερικάνικους κινηματογράφους στις 28 Ιουλίου του 1959 από την Metro-Goldwyn-Mayer, με κόστος παραγωγής τα 4 εκατομμύρια δολάρια και με εισπράξεις 13.275.000 δολάρια στις ΗΠΑ.
Ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Μοντάζ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, αλλά αδίκως δεν τιμήθηκε με κανένα αγαλματίδιο.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση