The Godfather: Part II (1974)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Νονός, Μέρος 2ο
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Σενάριο: Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Πρωταγωνιστούν: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, John Cazale, Talia Shire
Μουσική: Nino Rota, Carmine Coppola
Φωτογραφία: Gordon Willis
Μοντάζ: Barry Malkin, Richard Marks, Peter Zinner
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 200 min


Δύο χρόνια μετά το "The Godfather" ο Coppola επιστρέφει με την συνέχεια της ιστορίας της θρυλικής οικογένειας των Κορλεόνε, σε ένα από τα αναμφίβολα καλύτερα sequel όλων των εποχών στην ιστορία της 7ης τέχνης. Ένα sequel που δεν το αντιμετώπισε απλά σαν μια ταινία εκμετάλλευσης της πρώτης, αλλά σαν ένα νέο δημιούργημα που γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα του πρώτου.


Ταξιδεύοντας στο χώρο και στον χρόνο, ο μεγάλος δημιουργός σε συνεργασία με τον συγγραφέα του ομώνυμου best seller, Mario Puzo, καταφεύγει σ’ ένα ασύνηθες και ταυτόχρονα, επικίνδυνο σκηνοθετικό τόλμημα: διαχειρίζεται δύο διαφορετικές, πολυσύνθετες και ασύνδετες ιστορίες, που τρέχουν σε διαφορετικό χώρο και χρόνο και τις «αναγκάζει» να συναντηθούν στο τέλος της ταινίας σε μια κοινή πορεία.
Η πρώτη ιστορία παρουσιάζει τις περιπέτειες του νεαρού Vito Corleone, τα πρώτα του βήματα στη Σικελία, τις πρώτες του μικροπαρανομίες, το ταπεινό ξεκίνημά του στην πόλη της Νέας Υόρκης και την άνοδό του στα υψηλότερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος.
Στο άλλο άκρο, ο γιος του Vito ο Michael Corleone, διάδoχoς της αυτoκρατoρίας, προσπαθεί να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση στην Κούβα και το Las Vegas. Στην προσπάθειά του αυτή απoκτά όλo και περισσότερoυς εχθρoύς, πέφτει στα μάτια των συνεργατών του και χάνει την εκτίμηση των οικείων του, οδηγώντας την οικογένεια σε παρακμή...


Όπως και στον πρώτο "Νονό" ο Coppola σκηνοθετεί μοναδικά, τονίζοντας και αναδεικνύοντας πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο στοιχείο. Ψυχογραφεί αναλυτικά τους χαρακτήρες, ακολουθεί τα βήματα των ηρώων του και δίνει εξηγήσεις για τις πράξεις και τα έργα τους, μέσα από την λογική που διακατέχει τον δικό τους κόσμο.
Πολλά από τα μέλη που απαρτίζουν το εξαιρετικό καστ, τα έχουμε ήδη συναντήσει στο πρώτο μέρος.
Ξανασυναντάμε τον Al Pacino στον ρόλο που τον γνωρίσαμε ήδη, αυτόν του διαδόχου της αυτοκρατορίας. Ένας ρόλος που ο πολυτάλαντος ηθοποιός τον υποστήριξε με μια εκπληκτική ερμηνεία, κλείνοντας τα στόματα όσων αρχικά είχαν αντίθετη άποψη.
Στο πλευρό του βρίσκονται για άλλη μια φορά, οι πολύ καλοί Robert Duvall και Diane Keaton, συνεχίζοντας ότι είχαν αφήσει ανεκπλήρωτο στο "The Godfather".
Στο ρόλο του νεαρού αυτή τη φορά Vito Corleone -που στο πρώτο μέρος της ταινίας είχε ερμηνεύσει καταπληκτικά ο Marlon Brando- βρίσκεται ο Robert De Niro. Ο De Niro με μια στιβαρή και δυναμική ερμηνεία κλέβει την παράσταση, αφού όπως αποδεικνύεται έχει μελετήσει πολύ καλά τον ρόλο του και υποδύεται τον χαρακτήρα του Vito, όπως ακριβώς τον είχε πλάσει στα μάτια μας ο Marlon Brando. Γι’ αυτήν την τόσο ολοκληρωμένη ερμηνεία του άλλωστε, απέσπασε και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου.


Το "The Godfather: Part II" προτάθηκε για έντεκα βραβεία Όσκαρ και απέσπασε τα έξι, αποτελώντας έτσι την μοναδική περίπτωση κατά την οποία μια κιvηματoγραφική συvέχεια κερδίζει περισσότερα Όσκαρ από όσα είχε κερδίσει η πρώτη ταινία (το πρώτο "Godfather" είχε κερδίσει τρία).
Τα βραβεία που απέσπασε είναι: Όσκαρ Καλύτερης Ταιvίας, Σκηvoθεσίας (Francis Ford Coppola), Σεvαρίoυ (Francis Ford Coppola, Mario Puzo), Μoυσικής (Nino Rota, Carmine Coppola), Καλλιτεχvικής Διεύθυvσης (Dean Tavoularis, Angelo Graham) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Robert De Niro).
Επίσης τιμήθηκε με ένα βραβείο BAFTA (Α’ Ανδρικός Ρόλος - Al Pacino) και ήταν υποψήφια για πέντε Χρυσές Σφαίρες.
Η προβολή της έγινε για πρώτη φορά στις Αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης στις 12 Δεκεμβρίου του 1974 από την Paramount Pictures.
Το κόστος παραγωγής της ταινίας ήταν 13 εκατομμύρια δολάρια και ως σήμερα οι συνολικές εισπράξεις της φτάνουν περίπου τα 200 εκατομμύρια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση