The Treasure of the Sierra Madre (1948)


Ελληνικός Τίτλος: Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε
Κατηγορία: Περιπέτεια, Δράμα
Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: B. Traven (Μυθιστόρημα), John Huston (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett
Μουσική: Max Steiner
Φωτογραφία: Ted McCord
Μοντάζ: Owen Marks
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 126 min


Ο Frank Dobbs (Humphrey Bogart) και ο Βob Curtin (Tim Holt) είναι δυο αποτυχημένοι Αμερικάνοι τυχοδιώκτες που βρίσκονται στο Μεξικό κάπου στα μέσα του 1920, ψάχνοντας απεγνωσμένα για δουλειά.
Μια μέρα γνωρίζονται τυχαία με τον Howard (Walter Huston), έναν ηλικιωμένο πρώην χρυσοθήρα. Μην έχοντας τίποτα καλύτερο, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την πείρα του Howard και μαζί του ξεκινούν ένα ταξίδι για τα βουνά της Sierra Madre, προς αναζήτηση πολυπόθητων κοιτασμάτων χρυσού.
Η τύχη τους χαμογελά και γρήγορα βρίσκουν αυτό που ψάχνουν. Τότε όμως θα διαπιστώσουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά όπως τα υπολόγιζαν. Η ενότητά τους κλονίζεται όταν η απληστία γίνεται αφορμή για να χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.
Πέρα απ’ αυτό όμως, η κατάσταση χειροτερεύει όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια συμμορία αδίστακτων ληστών και με μια ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών...


Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία γεμάτη ανατροπές, γύρω από την ανθρώπινη απληστία και την σκοτεινή, φιλοχρήματη και αδίστακτη πλευρά των ανθρώπων μπροστά στη θέα του πλούτου και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Β. Traven που εκδόθηκε το 1927.
Ο πολυτάλαντος John Huston που εκτός από την σκηνοθεσία έχει διασκευάσει και το σενάριο, οδηγεί τους τρεις ήρωες σε ένα τοπίο τελείως ερημικό, με βραχώδη όρη, στεγνό χώμα και κάτω από έναν διαρκή, πύρινο ήλιο, όπου εκεί ξεγυμνώνει τελείως τους πραγματικούς τους χαρακτήρες, με μια τέλεια και διαφορετική προσέγγιση για τον καθένα χωριστά.
Σκηνοθετώντας πολύ απλά, χωρίς καθόλου πλάνα εντυπωσιασμού, με σκηνές δράσης αλλά και με σκηνές έντονης συναισθηματικής φόρτισης, επικεντρώνεται στην παρουσίαση του άγριου τοπίου και ταυτόχρονα με χαρακτηριστικές κοντινές λήψεις πάνω στα πρόσωπα των τριών ηρώων, εξωτερικεύει όλα τα διφορούμενα συναισθήματα που βιώνουν κατά την διάρκεια της ιστορίας, μέχρι να φτάσει στο καταπληκτικό, απρόσμενο φινάλε, όπου απεικονίζει τέλεια την φαιδρότητα και την αστεία κατάληξη όλων των πραγμάτων που έχουν να κάνουν με τα πλούτη και τον υλισμό, μεταφέροντας στον θεατή ηθικά διδάγματα που παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα, παρά τα σχεδόν 65 χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη προβολή της ταινίας.


Οι ερμηνείες και των τριών πρωταγωνιστών κάτω από το διορατικότατο και ευφυέστατο σκηνοθετικό βλέμμα του John Huston είναι μοναδικές.
Ο Humphery Bogart υποδύεται τον άπληστο Dobbs, σε ένα ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτόν που είχε συνηθίσει τους θαυμαστές του μέχρι τότε, κάνοντας μια μεγάλη υπέρβαση. Στην ταινία αυτή η εικόνα του μυστηριώδη και γοητευτικού ήρωα που για χρόνια «πουλούσε» με μεγάλη επιτυχία στα φιλμ που λάμβανε μέρος, χάνεται παντελώς και τη θέση της παίρνει ένας άξεστος, ρακένδυτος αγροίκος, που δεν διστάζει να κυλιστεί ακόμα και στη λάσπη, βάζοντας κυριολεκτικά τον ρόλο μέσα στο πετσί του και ερμηνεύοντας έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. Η μετάλλαξή του σε έναν παρανοϊκό χρυσοθήρα, που μπροστά στην λάμψη του χρυσού ξεχνάει τους συντρόφους του βάζοντας σε κίνδυνο και αυτούς αλλά και τον εαυτό του, γίνεται με τρόπο απίστευτα ρεαλιστικό και συγκλονιστικό, αποδεικνύοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά, τις μεγάλες υποκριτικές του ικανότητες.
Ο Walter Huston (πατέρας του σκηνοθέτη) είναι απολαυστικότατος. Υπερκινητικός και με μια γλώσσα που σε μερικές σκηνές μιλάει ακατάπαυστα, στον ρόλο του ηλικιωμένου και έμπειρου Howard, είναι για τους δυο νεαρότερους συντρόφους του η φωνή της γνώσης, της λογικής και της εγκράτειας.
Τέλος ο Tim Holt, στέκεται πολύ καλά υποστηρίζοντας άψογα ερμηνευτικά, τον μετριοπαθή και κατά κάποιον τρόπο ρομαντικό Βob Curtin.


Το "The Treasure of the Sierra Madre" είναι μια από τις πρώτες Αμερικάνικες ταινίες που γυρίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στο Μεξικό, με μόνη εξαίρεση κάποια μικρά γυρίσματα που έγιναν στα studio της Warner Bros.
Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού ρόλου (Walter Huston) ενώ ήταν υποψήφια και για το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας. Επίσης κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες ενώ ήταν υποψήφια για ένα βραβείο BAFTA.
Όταν πρωτοπροβλήθηκε, στις 24 Ιανουαρίου του 1948, η αποδοχή της από το κοινό και τους κριτικούς της εποχής κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Με το πέρασμα όμως των χρόνων χαρακτηρίστηκε κλασική και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και όχι μόνο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση