Alien (1979)


Ελληνικός Τίτλος: Άλιεν, ο Επιβάτης του Διαστήματος
Κατηγορία: Θρίλερ, Τρόμου, Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Σενάριο: Dan O'Bannon, Ronald Shusett
Πρωταγωνιστούν: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
Μουσική: Jerry Goldsmith
Φωτογραφία: Derek Vanlint
Μοντάζ: James Haygood
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 117 min


Έτος 2122. Επιστρέφοντας στη Γη μετά από ένα ταξίδι ρουτίνας, το κοιμισμένο επταμελές πλήρωμα του εμπορικού διαστημοπλοίου Νοστρόμο, ξυπνάει για να ερευνήσει την πηγή κάποιου επαναλαμβανόμενου σήματος που λαμβάνει από έναν κοντινό, φαινομενικά ακατοίκητο πλανήτη.
Φτάνοντας στον μυστηριώδη πλανήτη ανακαλύπτουν έναν εγκαταλειμμένο διαστημικό σταθμό ο οποίος είναι γεμάτος με εκατοντάδες αυγά επωασμένα από κάποιο άγνωστο είδος οργανισμού. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, κάποιο από τα αυγά εκκολάπτεται και ένα εξωγήινο πλάσμα προσκολλάται στο πρόσωπο του αστροναύτη Κέιν. Οι συνάδελφοι του τον μεταφέρουν αμέσως πίσω στο Νοστρόμο, χωρίς να γνωρίζουν πως αυτό το πλάσμα εξελίσσεται σε ένα αιμοδιψή εξωγήινο όν, που έχει σκοπό να εξοντώσει όλο το πλήρωμα...


Πρόκειται για μια πλούσια παραγωγή με ανεπανάληπτα και πρωτοποριακά για την εποχή της ειδικά εφέ, που έγινε πρότυπο για όλες τις ταινίες του είδους που ακολούθησαν.
Το «Alien», το εξωγήινο πλάσμα με το επιβλητικό μέγεθος, την αποκρουστική όψη, το χοντρό, αδιαπέραστο δέρμα που καλύπτει φλέβες γεμάτες οξύ και με τις αναρίθμητες σειρές από κοφτερά σαν λεπίδι και σκληρά σαν ατσάλι σαγόνια, είναι μια δημιουργία του Ελβετού καλλιτέχνη H.R. Giger, σχεδιασμένο με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και το χαρακτηρίζει η αρτιότητα. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αποκρουστικά και τρομακτικά πλάσματα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ο Ridley Scott βασιζόμενος σε ένα απλό αλλά με πολύ σωστή δομή, χωρίς ανατροπές σενάριο, μεγαλουργεί, χρησιμοποιώντας για φόντο τα σκοτεινά και επιβλητικά πλάνα του διαστήματος και την καταθλιπτική, μουντή ατμόσφαιρα  που επικρατεί στο εσωτερικό των διαστημοπλοίων που μοιάζουν πιο πολύ με εργοστασιακό χώρο, δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό, απαισιόδοξο, αγωνιώδες και τρομακτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μείνει ένα αξεπέραστο “cult”.
Σε αυτό συνεισφέρει στα μέγιστα η εκπληκτική μουσική του Jerry Goldsmith που σε μερικές σκηνές καθηλώνει με το άκουσμά της και σε άλλες τρομάζει με την σιωπή της.
Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει επίσης στην φωτογραφία (Derek Vanlint ), η οποία μας χαρίζει ρεαλιστικότατες εικόνες του αχανές διαστήματος αλλά και σκοτεινά πλάνα στους εσωτερικούς χώρους, που εκτοξεύουν την ανασφάλεια και τον φόβο στα ύψη.


Είναι φυσικό -όπως και σε κάθε ταινία άλλωστε- ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους ήρωες της ιστορίας δεν απόδιδαν σωστά τους ρόλους τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει καθώς όλοι τους είναι εξαιρετικοί, αναδεικνύοντας με υποδειγματικό τρόπο μπροστά στην κάμερα, τους εύθραυστους ανθρώπινους χαρακτήρες τους, με τα πάθη τους, τα ελαττώματά τους και τα προτερήματά τους.
Αυτή όμως που πραγματικά κλέβει την παράσταση, είναι η πρωτοεμφανιζόμενη στην μεγάλη οθόνη, Sigourney Weaver, στον ρόλο της Ρίπλεϋ, μιας γυναίκας αξιωματικού με δυναμικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που έγινε μια αξέχαστη ηρωίδα, σηματοδοτώντας ένα νέο ερμηνευτικό πρότυπο, για όλες της γυναίκες ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν μετέπειτα σε αντίστοιχες ταινίες τρόμου ή δράσης.


Με συνολικό προϋπολογισμό 11.000.000 δολάρια, το «Alien» απέφερε εισπράξεις 104,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ήταν προτεινόμενο για δύο Βραβεία Όσκαρ, Οπτικών Εφέ και Σκηνικών και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο. Επίσης τιμήθηκε με δύο BAFTA και έλαβε πλήθος ακόμη μικρότερων διακρίσεων.
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας οδήγησε στην δημιουργία μιας χρυσοφόρου βιομηχανίας με βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, κουκλάκια κλπ.
Η 20th Century Fox χρηματοδότησε τρεις συνέχειες της ταινίας, η κάθε μία με διαφορετικό σεναριογράφο και σκηνοθέτη: Aliens (1986), Alien 3 (1992) και Alien Resurrection (1997). Και στις τρεις ταινίες πρωταγωνίστρια ήταν Sigourney Weaver, ερμηνεύοντας τον χαρακτήρα της Ρίπλεϊ, με θεματικό πυρήνα τους αγώνες της ενάντια στα εξωγήινα πλάσματα. Όλες οι ταινίες σημείωσαν εμπορική επιτυχία αλλά καμία δεν έφτασε το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της πρώτης.
Το 2008 κατέλαβε την 6η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την 33η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, του Βρετανικού περιοδικού Empire.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση