Les Diaboliques (1955)


Ελληνικός Τίτλος: Οι Διαβολογυναίκες
Κατηγορία: Θρίλερ, Τρόμου, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Henri-Georges Clouzot
Σενάριο: Pierre Boileau, Thomas Narcejac (Μυθιστόρημα), Henri-Georges Clouzot, Jérôme Géronimi (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse, Charles Vanel
Μουσική: Georges Van Parys
Φωτογραφία: Armand Thirard
Μοντάζ: Madeleine Gug
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 114 min


Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σχολείο αρρένων στο οποίο η εξαπατημένη σύζυγος του σκληρού και αυταρχικού διευθυντή αποφασίζει να συνεργαστεί με την ερωμένη του, προκειμένου να τον δολοφονήσουν και να απαλλαγούν από την καταπίεση και τα βασανιστήρια που υποφέρουν καθημερινά και οι δυο τους.
Αφού τον πνίγουν στην μπανιέρα, ρίχνουν το πτώμα του στην παραμελημένη πισίνα του σχολείου υπολογίζοντας ότι το πτώμα θα ανέβει στην επιφάνεια και όλοι θα πιστέψουν ότι επρόκειτο για ατύχημα.
Κι ενώ όλα βαίνουν βάσει του σχεδίου, η κατάσταση αρχίζει και δυσχεραίνει για τις δύο συνεργούς όταν το πτώμα, όχι μόνο δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια του νερού αλλά και όταν αδειάζουν την πισίνα είναι εξαφανισμένο...


Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πλέον πεσιμιστικά φιλμ νουάρ στην ιστορία του κινηματογράφου και μία από τις κορυφαίες γαλλικές παραγωγές, το σενάριο του οποίου βασίζεται στο μυθιστόρημα «Celle qui n’était plus» των Pierre Boileau και Thomas Narcejac, που έγραψαν το 1952.
Ο Henri-Georges Clouzot σκηνοθετεί μοναδικά αυτό το αριστούργημα, χαρίζοντας στον θεατή ένα πρότυπο μουντό, ατμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό θρίλερ μυστηρίου, με ανατροπές και με στιγμές έντονου φόβου.
Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος σκηνοθέτης καταφέρνει και καθηλώνει εκμεταλλευόμενος απλούς φυσικούς ήχους, τις εκφράσεις των πρωταγωνιστών του και με τα εξαιρετικά πλάνα του, δίνοντας τεράστια σημασία στα παιχνίδια του φωτός και των σκιών.
Η αγωνία αυξάνεται κλιμακωτά κατά τη διάρκεια της ταινίας και κορυφώνεται από τα τελευταία 20 λεπτά και μετά, μέχρι την τελική σεκάνς όπου σημειώνεται και η μεγάλη ανατροπή.


Οι τρεις πρωταγωνιστές ερμηνεύουν τους ρόλους τους άψογα και στα μάτια του θεατή φαίνεται σαν να ζουν στ’ αλήθεια την αγωνία για το ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα και για το ποιος τελικά θα είναι νικητής.
Η Simone Signoret, στον ρόλο της ερωμένης του διευθυντή, σκληρή, κυνική, διεκδικητική, παγερή και αδίστακτη, δείχνει σίγουρη για τον εαυτό της και έχει την ψυχραιμία να οργανώσει το τέλειο(?) έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά όμως, συχνά κατά την εξέλιξη της ιστορίας φαντάζει ως θύμα.
Η Vera Clouzot, στο ρόλο της καταπιεσμένης, ασθενικής και ευαίσθητης γυναίκας, βαθύτατα συναισθηματική, ήρεμη και φοβισμένη, αρχικά παρουσιάζεται ως εύκολα παρασυρόμενη, αλλά κάποιες στιγμές υπάρχει η υπόνοια ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θύτης από επιλογή και όχι από ανάγκη.
Η πολύπλοκη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δυο γυναίκες δεν αποσαφηνίζεται σε κανένα σημείο της ταινίας. Υπάρχουν βέβαια διάσπαρτοι υπαινιγμοί για το ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της σύμπραξής τους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται, η συμπάθεια και η κοινή προσδοκία για λύτρωση, όμως ο κάθε θεατής μπορεί να ερμηνεύσει την παράξενη σχέση τους διαφορετικά.
Ο Paul Meurisse, είναι κι αυτός ιδιαίτερα πειστικός στον ρόλο του διευθυντή που η παρουσία του τρομοκρατεί τους πάντες, ένας άνδρας πραγματικά κακός, χωρίς άλλοθι, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς περιθώρια να προκαλέσει συμπάθεια στους θεατές. Μια φιγούρα που ακόμη κι όταν είναι θύμα μοιάζει θύτης.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Γαλλία στις 29 Ιανουαρίου του 1955 και σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως. Στην Αμερική και σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Diabolique».
Λέγεται ότι πριν τον Clouzot, ο Hitchcock είχε ενδιαφερθεί να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου για να το γυρίσει σε ταινία, αλλά τελικά δεν κατάφερε να τ’ αποκτήσει. Όταν είδε το «Les Diaboliques» ζήτησε από τους συγγραφείς να του γράψουν μια ιστορία, αποκλειστικά γι` αυτόν. Η ιστορία γράφτηκε και ήταν το «D`Entre des Morts», απ’ την οποία προέκυψε το «Vertigo» το 1958.
Ένα ριμέικ της ταινίας, αμερικανικής παραγωγής, γυρίστηκε από τον Jeremiah S. Chechik το 1996, με τον τίτλο «Diabolique» με τις Sharon Stone και Isabelle Adjani, στον ρόλο των γυναικών, ενώ στον ρόλο του σκληρού διευθυντή ήταν ο Chazz Palminteri. Η ταινία αυτή σημείωσε μεγάλη εμπορική αποτυχία και δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να φτάσει έστω για λίγο, την ατμόσφαιρα και το σασπένς της πρωτότυπης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση