The Last of the Mohicans (1992)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Τελευταίος των Μοϊκανών
Κατηγορία: Δράσης, Περιπέτεια, Ρομαντική
Σκηνοθεσία: Michael Mann
Σενάριο: James Fenimore Cooper (μυθιστόρημα), Michael Mann, Christopher Crowe, John L. Balderston (προσαρμογή σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Eric Schweig, Jodhi May
Μουσική: Randy Edelman, Trevor Jones
Φωτογραφία: Dante Spinotti
Μοντάζ: Dov Hoenig, Arthur Schmidt
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 117 min


Βασισμένη στο μυθιστόρημα του James Fenimore Cooper που γράφτηκε το 1726, η ταινία «The Last of the Mohicans» του 1992 είναι το τρίτο ομότιτλο remake μιας βουβής ταινίας του 1920, σκηνοθετημένη τότε από τους Clarence Brown και Maurice Tourneur. Ακολούθησαν remake το 1932 και το 1936 ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν βγει κι άλλες ταινίες οι οποίες βασίζονται στο βιβλίο του Cooper -όχι απαραίτητα Αμερικανικής παραγωγής- και πλήθος ταινιών αλλά και μίνι σειρές για την τηλεόραση. Η πιο πιστή απόδοση πάντως του μυθιστορήματος είναι η ταινία του ’20. Στην προκειμένη περίπτωση ο σκηνοθέτης Michael Mann αποκλίνει αρκετά από το μυθιστόρημα κρατώντας μόνο την κεντρική ιδέα και τα καλύτερα κομμάτια του και μοιάζει να ακολουθεί, προσεγγίζοντάς το με μια πιο σύγχρονη ματιά, το σενάριο της ταινίας του ’36 που είχε γράψει ο Philip Dunne και είχε σκηνοθετήσει ο George B. Seitz.


Βρισκόμαστε στα μέσα του 18ου αιώνα. Τα στρατεύματα των Γάλλων και των Άγγλων μάχονται για τον έλεγχο των αποικιών στη βόρεια Αμερική. Οι Γάλλοι έχουν με το μέρος τους αρκετές φυλές ιθαγενών. Οι Άγγλοι από την πλευρά τους προσπαθούν να πείσουν τους αποίκους να υπερασπιστούν το στέμμα και την ιδέα της παγκόσμιας βρετανικής κυριαρχίας, χωρίς όμως να το καταφέρνουν πάντα καθώς οι περισσότεροι από όσους προσχώρησαν στις τάξεις τους, είδαν τις οικογένειές τους να σφάζονται και τα σπίτια τους να καίγονται, καθώς οι στρατιωτικοί υπηρετούσαν μόνο τα συμφέροντα του βασιλιά και αδιαφορούσαν για τον άμαχο πληθυσμό.
Ο Χοκ, είναι ένας νεαρός λευκός, ο οποίος έχει μεγαλώσει με τα τελευταία μέλη της φυλής των Μοϊκανών, που προσπαθούν να διατηρήσουν τα ιδανικά και τις παραδόσεις τους, ενάντια στην προσπάθεια που κάνουν οι λευκοί άποικοι για να τους αφανίσουν.
Παρά το μίσος που διατηρεί για τους λευκούς, ο Χοκ σώζει σε μια ενέδρα την  Κόρα και της αδερφή της Άλις, κόρες ενός Άγγλου αποικιοκράτη. Από εκείνη την στιγμή γίνεται ο προστάτης τους και μαζί με άλλους δύο συντρόφους του τις οδηγεί στον πατέρα τους.
Έτσι, μέσα στη λαίλαπα του πολέμου θα γεννηθεί ένα μοναδικό ερωτικό ειδύλλιο ανάμεσα στον Χοκ και την Κόρα...


Ο Michael Mann κινηματογραφεί μια ταινία που συνδυάζει αρκετή δράση με μια υπέροχη ρομαντική ιστορία που συγκινεί. Οι σκηνές των επικών μαχών που εμπεριέχουν άφθονη βία είναι εντυπωσιακές και όσον αφορά τα μεγάλης διάρκειας εξωτερικά γυρίσματα, όλα έχουν φόντο, μαγευτικά θεάρεστα τοπία.
Τα εκπληκτικά χορταστικά πλάνα, συνοδεύονται από ένα αριστουργηματικό soundtrack (αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών) που έχουν συνθέσει ο Randy Edelman και ο Trevor Jones, και ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή μέσα από την εξαιρετική φωτογραφία που έχει επιμεληθεί ο Ιταλός Dante Spinotti.
Οι ερμηνείες όλου του καστ είναι πολύ καλές αλλά ειδικά ο Daniel Day-Lewis στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κερδίζει μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Σεπτεμβρίου του 1992, σε 1.856 αίθουσες εισπράττοντας συνολικά 75.505.856 δολάρια μόνο από την εγχώρια αγορά, ενώ το κόστος παραγωγής της ήταν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.
Πέρα από την εμπορική επιτυχία απέσπασε και πολύ καλές κριτικές αλλά πραγματικά, αδικήθηκε στα Όσκαρ. Είχε μόνο μία υποψηφιότητα, την οποία και κέρδισε, αυτή για το Βραβείο Καλύτερου Ήχου.
Αντίθετα, στα Βρετανικά Βραβεία Κινηματογράφου (BAFTA) είχε επτά υποψηφιότητες όπου τιμήθηκε με δύο βραβεία, αυτό της Καλύτερης Φωτογραφίας και αυτό του Καλύτερου Μακιγιάζ. Επίσης οι συνθέτες του καταπληκτικού soundtrack, ο Randy Edelman και ο Trevor Jones, ήταν υποψήφιοι για μία Χρυσή Σφαίρα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση