Dial M for Murder (1954)


Ελληνικός Τίτλος: Τηλεφωνήσατε: Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως
Κατηγορία: Μυστηρίου, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Σενάριο: Frederick Knott
Πρωταγωνιστούν: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams, Anthony Dawson
Μουσική: Dimitri Tiomkin
Φωτογραφία: Robert Burks
Μοντάζ: Rudi Fehr
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 105 min


Βρισκόμαστε στο Λονδίνο. Ο Tony Wendice (Ray Milland) είναι ένας πρώην πρωταθλητής του τένις, που εργάζεται πλέον ως πωλητής αθλητικών ειδών. Όταν ο Tony ανακαλύψει πως η πλούσια σύζυγός του, Margot Mary Wendice (Grace Kelly), τον απατά με τον Αμερικανό συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Mark Halliday (Robert Cummings), θα εκμεταλλευτεί την επίσκεψη του Mark στο Λονδίνο και θα καταστρώσει ένα σχέδιο προκειμένου να δολοφονήσει την μοιχαλίδα σύζυγό του και να κληρονομήσει την τεράστια περιουσία της.
Για την πραγματοποίηση του σχεδίου του θα χρησιμοποιήσει έναν παλιό του συμμαθητή από το κολέγιο  του οποίου το ποινικό μητρώο δεν είναι και τόσο καθαρό, τον Charles Swann (Anthony Dawson). Ο Tony, θα πείσει τον παλιό του φίλο να δολοφονήσει την Margot, εκβιάζοντάς τον και προσφέροντάς του χρήματα. Έτσι το “τέλειο σχέδιο” μπαίνει σε λειτουργία και η εφαρμογή του τίθεται το επόμενο βράδυ, όταν η Margot βρίσκεται μόνη της σπίτι, ενώ ο Tony με τον Mark βρίσκονται μαζί σε μία λέσχη.
Ο Tony φροντίζει ώστε ο Swann να μπει εύκολα στο σπίτι και να διαπράξει το έγκλημα, ωστόσο αποδεικνύεται ότι κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο καθώς, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει o επίδοξος σύζυγος...


Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Frederick Knott, το οποίο είχε προβληθεί για πρώτη φορά στην Βρετανική τηλεόραση από το BBC το 1952 και μερικούς μήνες αργότερα ανέβηκε στο θέατρο West End του Λονδίνου, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ακολούθησε η πρεμιέρα της παράστασης στο Broadway, στη Νέα Υόρκη.
Ο Hitchcock, ακολουθώντας πιστά το κείμενο του θεατρικού έργου, δημιουργεί μια ταινία η οποία παρά το γεγονός ότι εκτός από δυο-τρεις ολιγόλεπτες σκηνές, είναι σχεδόν εξολοκλήρου γυρισμένη στα στενά όρια του σαλονιού ενός Λονδρέζικου διαμερίσματος, δεν της λείπει ο ρυθμός, η ένταση, το σασπένς και οι αλλεπάλληλες ανατροπές.
Ο μεγαλοφυής σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται στο έπακρον τον περιορισμένο χώρο, δίνοντας προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και τοποθετώντας την κάμερα στις κατάλληλες γωνίες που θα επιτρέψουν στο θεατή να χαρτογραφήσει στο μυαλό του τις κινήσεις των πρωταγωνιστών. Ακόμα και κάποια μικροαντικείμενα όπως, ένα ψαλίδι, μία κάλτσα, ένα γράμμα και ένα κλειδί, τα οποία έχουν εξέχον ρόλο στην πλοκή της ταινίας, ο Hitchcock τα χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, δίνοντας τους επαρκή χρόνο στην κάμερα προκειμένου να αποτυπωθούν στην μνήμη του θεατή.
Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί και κατέχουν ξεχωριστή θέση στο όλο αποτέλεσμα, καθώς είναι ο κύριος λόγος που ο θεατής καθηλώνεται, αφού η δράση και οι πομπώδες σκηνές είναι ελάχιστες.


Οι ερμηνείες όλων των βασικών πρωταγωνιστών είναι σπουδαίες, με πρώτη και καλύτερη αυτήν του Ray Milland, στον ρόλο του απατημένου αλλά και σατανικού συζύγου, που προσπαθεί μέσω ενός τρίτου να διαπράξει το “τέλειο έγκλημα”, κάτι τελικά που δεν καταφέρνει, γεγονός που τον αναγκάζει να βρει άλλες λύσεις προκειμένου να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και να πετύχει τον απώτερο σκοπό του.
Η Grace Kelly, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο της συζύγου και παρ’ ολίγον θύματος, με μία παρουσία εύθραυστη και ταυτόχρονα επιβλητική. Για την πανέμορφη ηθοποιό το «Dial M for Murder» υπήρξε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, ενώ ακολούθησαν άλλες δυο συνεργασίες με τον Alfred Hitchcock, στις ταινίες «Rear Window» το 1954 και «To Catch a Thief» το 1955.
Ο Hitchcock, που όπως είναι γνωστό σε όλες του σχεδόν τις ταινίες κάνει μία cameo εμφάνιση, στην συγκεκριμένη ταινία επέλεξε να εμφανιστεί με έναν πιο διακριτικό και ιδιαίτερο τρόπο, σε μια φωτογραφία μιας κορνίζας που απεικονίζει κάποιους παλιούς συμμαθητές του πρωταγωνιστή από το κολέγιο.


Το «Dial M for Murder» έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαΐου του 1954 και θεωρείται μία από τις πιο καλές κινηματογραφικές στιγμές του Hitchcock, και μια από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το μπάτζετ της ταινίας ήταν 1,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισπράξεις της παγκοσμίως ανήλθαν στο ποσό των 6 εκατομμυρίων.
Απέσπασε μια υποψηφιότητα για ένα βραβείο BAFTA (Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού - Grace Kelly), καθώς και άλλα τρία μικρότερα βραβεία και δύο υποψηφιότητες. Τον Ιούνιο του 2008, το American Film Institute κατέταξε την ταινία στην 9η θέση των καλύτερων ταινιών μυστηρίου όλων των εποχών.
Ένα remake της ταινίας, με τίτλο «A Perfect Murder» γυρίστηκε το 1998, από τον σκηνοθέτη Andrew Davis, με πρωταγωνιστές τον Michael Douglas, την Gwyneth Paltrow και τον Viggo Mortensen. Η εν λόγω ταινία, παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες των συντελεστών της, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να φτάσει στο ελάχιστο, την ποιότητα του πρωτότυπου αριστουργήματος του μεγάλου μαιτρ, Alfred Hitchcock.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση