The Bridge on the River Kwai (1957)


Ελληνικός Τίτλος: Η Γέφυρα του ποταμού Κβάι
Κατηγορία: Πολεμικό Δράμα, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: David Lean
Σενάριο: Pierre Boulle (Μυθιστόρημα), Michael Wilson, Carl Foreman (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: William Holden, Alec Guinness, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins, Geoffrey Horne
Μουσική: Malcolm Arnold
Φωτογραφία: Jack Hildyard
Μοντάζ: Peter Taylor
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 161 min


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ταϊλάνδης, ο Ιάπωνας συνταγματάρχης Saito (Sessue Hayakawa) υποχρεώνει τους Βρετανούς αιχμαλώτους να συμμετάσχουν στην κατασκευή μιας γέφυρας τεράστιας στρατηγικής σημασίας, κομμάτι μιας σιδηροδρομικής γραμμής που επρόκειτο να ενώσει τη Βιρμανία με την Ταϊλάνδη.
Ο διοικητής των Βρετανών αιχμαλώτων, συνταγματάρχης Nicholson (Alec Guinness), αν και βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τον Ιάπωνα, δέχεται να ηγηθεί των ανδρών του στην κατασκευή της γέφυρας, πιστεύοντας το έργο θα παραμείνει στην ιστορία σαν σύμβολο του Βρετανικού πνεύματος.
Η κατασκευή της γέφυρας ξεκινάει και οι εργασίες για την αποπεράτωσή της εξελίσσονται σε μεγάλη πρόκληση για τον Nicholson και τους άνδρες του. Όταν όμως η γέφυρα είναι πια έτοιμη, ένας Αμερικανός διοικητής του ναυτικού, ο Shears (William Holden), που είχε καταφέρει να αποδράσει από την αιχμαλωσία των Γιαπωνέζων, βρίσκεται κοντά στην περιοχή με αποστολή να ανατινάξει τη γέφυρα πάνω από την οποία πρόκειται να περάσει ένα τρένο για τον ανεφοδιασμό των Ιαπώνων...


Η πρώτη μεγάλη υπερπαραγωγή του David Lean, με χρηματοδότη τον παραγωγό Sam Spiegel, βασίζεται στο μυθιστόρημα "Le pont de la rivière Kwaï" του γάλλου συγγραφέα Pierre Boulle, που εκδόθηκε το 1952 και περιγράφει μια φανταστική ιστορία που έλαβε χώρα στην Βιρμανία κατά την περίοδο 1942-43, εποχή που στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε μία σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε την Βιρμανία με την Ταϊλάνδη.
Το έργο αυτό κατασκευάστηκε από αιχμαλώτους πολέμου κι αποτελούσε σχέδιο των Ιαπώνων που αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας νέας οδού ανεφοδιασμού των ιαπωνικών στρατευμάτων στη Βιρμανία. Υπολογίζεται, βάσει ιστορικών αναφορών, ότι κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής πέθαναν 13.000 αιχμάλωτοι πολέμου και 80.000 με 100.000 Ασιάτες, εργάτες ή σκλάβοι .
Τα γεγονότα που εξιστορούνται στην ταινία είναι κυρίως φανταστικά και παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται οι κακές συνθήκες και ο πόνος που προκλήθηκε από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη.
Το σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου επιμελήθηκαν ο Michael Wilson και ο Carl Foreman, αλλά δεν το υπέγραψαν καθώς και οι δυο ήταν διωγμένοι από το Hollywood ως κομμουνιστές, μιας και τα ονόματά τους βρίσκονταν στην "μαύρη λίστα" του γερουσιαστή McCarthy. Έτσι στα credits της ταινίας μπήκε το όνομα του συγγραφέα.


Ο σκηνοθέτης David Lean, έχοντας στην διάθεσή του ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό (3 εκατομμύρια δολάρια περίπου) και ένα θαυμάσιο επιτελείο ηθοποιών και συντελεστών, έφτιαξε μια αριστουργηματική ταινία, που παρά το γεγονός ότι η διάρκειά της είναι μεγάλη, δεν γίνεται καθόλου κουραστική καθώς η εξέλιξη της ιστορίας και η αφήγηση των γεγονότων, γίνονται με τρόπο υποδειγματικό.
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη), ενώ κάποιες από τις σκηνές γυρίστηκαν στην Αγγλία.
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, αλλά και του Ιάπωνα Sessue Hayakawa, είναι πραγματικά άψογες.
Η φωτογραφία του Jack Hildyard, είναι εκπληκτική και αποτυπώνει πάνω στην οθόνη τις ζούγκλες και τα υπέροχα τοπία της εξωτικής νοτιοανατολικής Ασίας, με φανταστική ευκρίνεια.
Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο μοντάζ από τον Peter Taylor, όσο για την μουσική υπόκρουση του Malcolm Arnold, είναι εξαιρετική.
Ξεχωριστό ρόλο στην ταινία έχει ο ρυθμός που σφυρίζουν οι στρατιώτες όταν μπαίνουν στο στρατόπεδο στην αρχή της ταινίας. Πρόκειται για την εισαγωγή του εμβατηρίου «Colonel Bogey» που έγραψε ένας Βρετανός στρατιωτικός του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο Kenneth J. Alford, το 1914. Εκπληκτικές είναι και οι σκηνές της ταινίας στις οποίες δεν υπάρχει μουσική υπόκρουση και ακούγονται μόνο οι ήχοι της φύσης, σεκάνς οι οποίες αποτελούν ένα σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Βρετανικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου του 1957, ενώ στην Αμερική κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Στην χώρα μας ήρθε τον Μάρτιο του 1958.
Οι κριτικές που απέσπασε ήταν διθυραμβικές και η εισπρακτική της επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήταν υποψήφια σε 8 κατηγορίες των Βραβείων Όσκαρ, από τις οποίες διακρίθηκε στις 7: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (David Lean), Α’ Ανδρικού Ρόλου (Alec Guinness),  Μουσικής Επιμέλειας (Malcolm Arnold), Φωτογραφίας (Jack Hildyard), Μοντάζ (Peter Taylor) και τέλος, στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου, όπου το συγκεκριμένο βραβείο δόθηκε στον συγγραφέα του μυθιστορήματος Pierre Boulle, και μόλις το 1984 η ακαδημία των Όσκαρ αποφάσισε να διορθώσει το λάθος, παραχωρώντας μεταθανάτιο Όσκαρ σεναρίου και στους δυο πραγματικούς σεναριογράφους, στον Michael Wilson και στον Carl Foreman. Μετά από αυτό το γεγονός, τα ονόματα των δύο αδικημένων σεναριογράφων προστέθηκαν στους τίτλους της ταινίας. Η 8η υποψηφιότητα της ταινίας στην οποία δεν κατάφερε να διακριθεί, ήταν στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου, για τον Sessue Hayakawa που ερμήνευσε τον Ιάπωνα διοικητή του στρατοπέδου.
Τιμήθηκε επίσης με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), και με αρκετές άλλες μικρότερες διακρίσεις.
Το 1997 «H Γέφυρα του ποταμού Κβάι» επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ το 1998, βρέθηκε στην 13η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI). Τέλος, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 11η θέση στη λίστα, με τις 100 καλύτερες Βρετανικές ταινίες όλων των εποχών.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση