The Usual Suspects (1995)


Ελληνικός Τίτλος: Συνήθεις ύποπτοι
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Σενάριο: Christopher McQuarrie
Πρωταγωνιστούν: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite, Kevin Spacey, Benicio Del Toro
Μουσική: John Ottman
Φωτογραφία: Newton Thomas Sigel
Μοντάζ: John Ottman
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 106 min


Μετά από μια έκρηξη πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι του San Pedro, η αστυνομία ανακαλύπτει 27 πτώματα και ναρκωτικά αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Μοναδικοί επιζήσαντες της έκρηξης αυτής είναι ένας φοβισμένος Ούγγρος τρομοκράτης, μέλος του πληρώματος, ο οποίος γεμάτος εγκαύματα μεταφέρεται στο νοσοκομείο της πόλης και ο Roger "Verbal" Kint, ένας μικροαπατεώνας με μερική αναπηρία, ο οποίος συλλαμβάνεται και ανακρίνεται. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του περιγράφει πώς ακριβώς μπλέχτηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, μαζί με τέσσερεις άλλους σεσημασμένους κακοποιούς.
Η ιστορία που αφηγείται στον ντεντέκτιβ Kujan, ξεκινάει έξι εβδομάδες πριν, όταν η αστυνομία, μετά από την κλοπή ενός φορτηγού φορτωμένου με όπλα, τον συλλαμβάνει μαζί με άλλους τέσσερεις ύποπτους, προσπαθώντας να αποκαλύψει το δράστη. Μετά την ανάκρισή τους και καθώς τα στοιχεία που υπήρχαν εις βάρος τους ήταν ελάχιστα, οι πέντε ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατά τη διάρκεια όμως της κράτησής τους, αποφάσισαν να κάνουν μια "δουλειά" όλοι μαζί. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, οργάνωσαν το σχέδιο και διέπραξαν με επιτυχία μια ληστεία η οποία όμως τους έφερε πολύ κοντά, σε έναν μυστηριώδη και αδίστακτο εγκληματία, τον Keyzer Soeze...


Συνδυάζοντας αρμονικά τα στοιχεία των κλασικών φιλμ νουάρ με τις τεχνικές του σύγχρονου κινηματογράφου, ο Bryan Singer σκηνοθετεί με δεξιοτεχνία και εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πανέξυπνο σενάριο του Christopher McQuarrie, δημιουργώντας μια ταινία που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε είδους θεατή, από την πρώτη της κιόλας σεκάνς.
Ο τρόπος αφήγησης που επιλέγει ο σκηνοθέτης για να μας πει την ιστορία είναι πραγματικά εκπληκτικός. Η αρχή της ταινίας είναι το παρόν, και το παρόν είναι μόνο λίγες στιγμές πριν το τέλος της ιστορίας, μιας ιστορίας που ξεκινάει εβδομάδες πριν και ξεδιπλώνεται μπροστά στην οθόνη μέσα από την αφήγηση ενός τύπου φαινομενικά άσχετου και ανίκανου για κάτι “μεγάλο”, του Roger "Verbal" Kint (Kevin Spacey).
Η ιστορία όπως βγαίνει από τα χείλη του Kint και φτάνει στα αυτιά του αστυνομικού Kujan (Chazz Palminteri ) μέσα στο μικρό ανακριτικό γραφείο, περιέχει μυστήριο, σασπένς, δράση, αλλά και ανατροπές. Η μεγάλη όμως ανατροπή έρχεται στο τέλος, εκεί που ο θεατής νομίζει ότι όλα έχουν ειπωθεί και η ιστορία έχει κλείσει. Τότε είναι που έρχονται τα πάνω κάτω και ο θεατής άναυδος προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα στο μυαλό του και να καταλάβει ακριβώς αυτό που έχει συμβεί -κάτι που φυσικά γίνεται εύκολα καθώς τα πάντα μπαίνουν σε μια σειρά, αφού το υπέροχο σενάριο δεν αφήνει κανένα απολύτως κενό.


Ο φωτισμός της ταινίας, η φωτογραφία, τα ντεκόρ, το μοντάζ, η πολύ όμορφη ορχηστρική μουσική επένδυση και οι έξυπνοι διάλογοι, συνδυάζονται μεταξύ τους άψογα απογειώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Το καστ αποτελείται από μία πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών και η διανομή των ρόλων έχει γίνει με εξαιρετικό τρόπο. Όσον αφορά τις ερμηνείες μπορεί να χαρακτηριστούν όλες τους πολύ δυνατές, αλλά αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν, είναι των Spacey και Palminteri.
Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού το 1995, στο Φεστιβάλ των Καννών και έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από κοινό και κριτικούς.
Στην απονομή των Όσκαρ του 1996, ο Christopher McQuarrie βραβεύτηκε με Όσκαρ Σεναρίου, ο Kevin Spacey με το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ η ταινία βραβεύτηκε επίσης σε άλλους διαγωνισμούς για το μοντάζ, τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία της.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση