Braveheart (1995)


Ελληνικός Τίτλος: Braveheart
Κατηγορία: Δράσης, Ιστορική, Βιογραφική, Δράμα
Σκηνοθεσία: Mel Gibson
Σενάριο: Randall Wallace
Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Catherine McCormack, Angus Macfadyen, Brendan Gleeson
Μουσική: James Horner
Φωτογραφία: John Toll
Μοντάζ: Steven Rosenblum
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 177 min


Τον 13ο αιώνα η Σκωτία βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των Άγγλων κατακτητών. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί Σκωτσέζοι ευγενείς έχουν συμμαχήσει με τους κατακτητές παίρνοντας κάποια ανταλλάγματα, οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον λαό της Σκωτίας που υποφέρει και στα στρατεύματα του Άγγλου βασιλιά είναι αναπόφευκτες.
Ο Γουίλιαμ Γουάλας, ήταν μόλις παιδί όταν είδε τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του να σκοτώνονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Έτσι μένοντας ολομόναχος, αναγκάζεται να ακολουθήσει έναν θείο του στην Ευρώπη.
Τα χρόνια περνούν και ο Γουίλιαμ άντρας πια, επιστρέφει στην πατρίδα του. Συναντά και πάλι τους παιδικούς του φίλους και σκοπεύει να ζήσει ήσυχα και ειρηνικά μαζί τους κάνοντας την δική του οικογένεια και αδιαφορώντας εντελώς για τον απελευθερωτικό αγώνα των συμπατριωτών του.
Όταν όμως οι Άγγλοι στρατιώτες σκοτώσουν την αγαπημένη του Μάρον, ο Γουίλιαμ θα κηρύξει έναν προσωπικό πόλεμο εναντίον τους και σύντομα θα γίνει αρχηγός των εξεγερμένων Σκωτσέζων. Μετατρέπεται σ έναν σκληροτράχηλο, διψασμένο για εκδίκηση άντρα, αποφασισμένο να πολεμήσει μέχρι το τέλος για το ύψιστο ανθρώπινο ιδανικό: την ελευθερία.
Ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος, ο Μακρυπόδης, που έχει αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς της υποδουλωμένης Σκοτίας, θα συγκεντρώσει τα στρατεύματά του για να πνίξει στο αίμα την εξέγερση των Σκωτσέζων και να εξοντώσει τον Γουίλιαμ Γουάλας, ο οποίος έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Άγγλων κατακτητών...


Το «Braveheart» (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Γενναία καρδιά”) είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, μια ταινία βασισμένη σε μια ιστορική περίοδο της Σκωτίας, με εντυπωσιακές σκηνές, μεγαλειώδεις μάχες και ένα μεγάλο πλήθος κομπάρσων, σκηνοθετημένη από τον Mel Gibson, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Γουίλιαμ Γουάλας, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο που γεννήθηκε στην Σκωτία τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1270 (η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του είναι άγνωστη). Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους που έκαναν οι Σκωτσέζοι, κατά των Άγγλων κατακτητών. Το όνομά του έγινε θρύλος και υμνήθηκε από τους τροβαδούρους και τους ποιητές της εποχής του, αλλά και τους καλλιτέχνες των μετέπειτα χρόνων. Αποκορύφωμα της δράσης του ήταν η μάχη του Στέρλινγκ (1297) στην οποία ως πολέμαρχος των Σκωτσέζων αποδεκάτισε τον ισχυρό Αγγλικό στρατό. Την επόμενη χρονιά στο Ρόξμπουργκ, ο στρατός του Γουάλας γνώρισε την συντριβή από τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Α'. Μετά από αυτή του την ήττα ο Γουάλας κατέφυγε στην Γαλλία όπου και από κει συνέχισε τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Το 1305 συνελήφθη από Άγγλους με δόλο, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και πέθανε με φρικτά βασανιστήρια.


Ο σεναριογράφος Randall Wallace, στήνει την βασική δομή της ταινίας πάνω σε ιστορικά στοιχεία διαφοροποιώντας τα κατ’ ανάγκη, και προσθέτει ένα love story στην πλοκή, με κύριο στόχο την εμπορική ανέλιξή της.
Ο σκηνοθέτης Mel Gibson με την σειρά του, δημιουργεί επικές, φαντασμαγορικές μάχες, με άφθονες αιματοχυσίες και ρεαλιστικότατες αναπαραστάσεις. Τα τοπία της Σκωτσέζικης γης που εξελίσσεται η δράση είναι πανέμορφα, όπως πανέμορφη είναι και η φωτογραφία του John Toll. Καταπράσινα βουνά, εύφορες πεδιάδες, πυκνόφυτα δάση, εικόνες που μαγεύουν πλαισιωμένες από την υπέροχη μουσική υπόκρουση του για άλλη μια φορά αξιέπαινου μουσικοσυνθέτη, James Horner. Οι παραδοσιακές γκάιντες που ακούγονται τιμούν με απόλυτο σεβασμό τα μουσικά ήθη της Σκωτίας, ενώ τα κοστούμια και τα εντυπωσιακά σκηνικά αναπαριστούν άψογα την εποχή, ταξιδεύοντας τον θεατή πίσω στον χρόνο.


Οι περισσότεροι χαρακτήρες του «Braveheart» είναι πολύ καλοί, ενώ οι ηθοποιοί που τους υποστηρίζουν υποδύονται τους ρόλους τους υπέροχα.
Βέβαια, το όλο θέμα της ταινίας επικεντρώνεται στον Γουίλιαμ Γουάλας και ο Mel Gibson που κρατά αυτό το ρόλο αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος ηθοποιός είναι. Ξεφεύγοντας από τα Χολιγουντιανά πρότυπα, δημιουργεί έναν ήρωα που είναι ανθρώπινος, ευάλωτος, πλημμυρισμένος από οργή και πάθος για εκδίκηση αλλά πάνω απ’ όλα, διψασμένος για ελευθερία. Γίνεται συμπαθής από την πρώτη στιγμή και οι ενέργειές του χαρακτηρίζονται από δυναμισμό μα και απλότητα.  
Δίπλα του διακρίνονται, η όμορφη Sophie Marceau, στον ρόλο της πριγκίπισσας και ο Patrick McGoohan, στον ρόλο του σκληρού και άκαρδου, Άγγλου μονάρχη.
Το φινάλε της ταινίας κορυφώνει την συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει ήδη από τις πρώτες σκηνές και συγκινεί αβίαστα.


Το «Braveheart» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1995 σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 210.000.000 δολάρια και βρέθηκε με δέκα υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ του 1996, διακρινόμενη σε πέντε κατηγορίες: Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ειδικών εφέ, Φωτογραφίας και Μακιγιάζ. Επίσης κέρδισε τρία βραβεία BAFTA, μία Χρυσή Σφαίρα και διακρίθηκε σε μεγάλο πλήθος άλλων μικρότερων θεσμών.
Θεωρείται σαν μία από αυτές τις ταινίες, που μένουν στην ιστορία του κινηματογράφου για τη δυναμική και το δέος που εκπέμπουν και είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται πως σε λίγα χρόνια θα μιλάμε γι’ αυτήν, όπως μιλάμε τώρα για το «Ben Hur» και το «Spartacus».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση