Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)


Αγγλικός Τίτλος: Amelie
Ελληνικός Τίτλος: Αμελί
Κατηγορία: Κωμωδία, Ρομαντική
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Jeunet
Σενάριο: Guillaume Laurant, Jean-Pierre Jeunet
Πρωταγωνιστούν: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz
Μουσική: Yann Tiersen
Φωτογραφία: Bruno Delbonnel
Μοντάζ: Ted Cheesman
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 122 min


Η Amelie είναι μια νεαρή γλυκύτατη κοπέλα, που εργάζεται ως σερβιτόρα στο μπιστρό "Δύο Ανεμόμυλοι" στην όμορφη συνοικία της Μονμάρτης, στο Παρίσι.
Ο μόνος άνθρωπος που έχει στον κόσμο είναι ο πατέρας της, ένας πρώην γιατρός του στρατού. Η μητέρα της έχει πεθάνει από πολύ νωρίς, όταν ήταν μόλις έξι χρονών.
Τώρα, σε ηλικία εικοσιτριών ετών, ζει μόνη της σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, μέσα στο οποίο έχει φτιάξει έναν δικό της φανταστικό κόσμο.
Μια μέρα εντελώς τυχαία, βρίσκει στο διαμέρισμά της ένα κρυμμένο κουτί με διάφορα αντικείμενα. Αντικείμενα που όπως φαίνεται είχε κρύψει κάποιο παιδί πριν από πολλά χρόνια. Αποφασίζει πως πρέπει να βρει αυτόν τον άνθρωπο και να του επιστρέψει το κουτί με τις αναμνήσεις του. Αφού τον βρίσκει και του δίνει το κουτί διατηρώντας την ανωνυμία της, διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος αυτός με αυτή της την πράξη πήρε μεγάλη χαρά, και αποφασίζει να ξεκινήσει μια σειρά ιδιοφυών σχεδίων για να δώσει ουσία και χαρά στις ζωές των συνανθρώπων της.
Έτσι η Amelie, καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο κι αλλάζει τις ζωές των γειτόνων της προς το καλύτερο, πάντα όμως κρυμμένη πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας και της μυστικότητας. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που γνωρίζει τον γοητευτικό νεαρό Nino, τότε θα πρέπει να βρει έναν τρόπο προκειμένου να δώσει ουσία και στην δικιά της ζωή, αλλάζοντάς την προς το καλύτερο...


Πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη ταινία γεμάτη ρομάντζο, φαντασία, ανθρωπιά, υπέρμετρη αισιοδοξία αλλά και έξυπνο χιούμορ.
Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης Jean-Pierre Jeunet, που συνυπογράφει το υπέροχο ευρηματικό σενάριο με τον συμπατριώτη του Guillaume Laurant, σκηνοθετεί με πολύ πρωτότυπο τρόπο, δημιουργώντας εικόνες που θυμίζουν σουρεαλιστικό παραμύθι, χρησιμοποιώντας πολλά τεχνικά μέσα και εξαιρετικά οπτικά εφέ.
Τα έντονα χρώματα με τις πλήρης αντιθέσεις τους και οι εικόνες που έχουν σαν κύριο ντεκόρ ένα φωτεινό και πεντακάθαρο, σχεδόν παραδεισένιο Παρίσι, δίνουν την αίσθηση ενός ονειρικού-φουτουριστικού κόσμου στον οποίο όλα λειτουργούν μαγικά, όπως και στα παραμύθια.
 Η υπέροχη φωτογραφία του Bruno Delbonnel, και το ρομαντικό και εύθυμο, αριστουργηματικό σάουντρακ του Yann Tiersen, συνεισφέρουν στα μέγιστα στην δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου, του κόσμου που ζει και κινείται η ηρωίδα με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας, που σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζουν κάτι από καρτούν.
Η Audrey Tautou, υποδύεται εξαιρετικά την Amelie, εκπέμποντας την απαραίτητη γλυκύτητα, ομορφιά και ζωντάνια που απαιτείται, με την άμεση εκφραστικότητά της και με ένα υπέροχο λαμπερό χαμόγελο.


Η «Amelie» είναι μια ταινία που δεν ενδείκνυται για θεατές-φίλους των συνηθισμένων Χολιγουντιανών παραγωγών και των ταινιών που φέρουν τους χαρακτηρισμούς “action” “adventure” “thriller” “sci-fi” κλπ. Είναι μια ταινία που αν ο θεατής δεν αφεθεί να τον παρασύρει στον κόσμο της δεν μπορεί να την παρακολουθήσει. Όταν όμως συμβεί αυτό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την λατρέψει και θα τον κάνει να νιώσει συγκίνηση και μια κάπως αλλαγμένη διάθεση προς το καλύτερο, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη, τουλάχιστον για τις δύο ώρες που είναι η διάρκειά της.
Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που το «Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain» -όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της- σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία παγκοσμίως και όχι άδικα, θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Γαλλικού κινηματογράφου και όχι μόνο.
Έλαβε διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, τιμήθηκε με δύο BAFTA και απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές και αμερικανικές διοργανώσεις.
Η «Amelie» προβλήθηκε στην χώρα μας στις 19 Οκτωβρίου του 2001 με τον τίτλο «Αμελί», έκοψε 270.000 εισιτήρια και βρέθηκε στην 9η θέση της λίστας των ταινιών με την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία, για τη σεζόν 2001-2002.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση