Scarface (1983)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Σημαδεμένος
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα
Σκηνοθεσία: Brian De Palma
Σενάριο: Oliver Stone
Πρωταγωνιστούν: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia
Μουσική: Giorgio Moroder
Φωτογραφία: John A. Alonzo
Μοντάζ: Jerry Greenberg, David Ray
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 170min


Το 1980, ο Fidel Castro, μετά από συμφωνία με την Αμερικανική κυβέρνηση, ανοίγει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας του προς τις ΗΠΑ, επιτρέποντας την απόβαση 125.000 Κουβανών μεταναστών, με πρόσχημα την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και την επανασύνδεση με τους συγγενείς τους που ήδη βρίσκονται ως μετανάστες στην γειτονική χώρα. Ανάμεσα τους είναι αρκετοί πολιτικοί πρόσφυγες αλλά και 25.000 πρώην εγκληματίες και φυλακισμένοι. Ο Tony Montana (Al Pacino) είναι ένας από αυτούς που μεταναστεύει κυνηγώντας το "Αμερικανικό Όνειρο". Μαζί του ακολουθεί και ο αδελφικός του φίλος, Manny Ribera (Steven Bauer).
Αρχικά, όλοι οι μετανάστες μεταφέρονται από τις Αμερικανικές Αρχές σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σε αντάλλαγμα για την δολοφονία ενός πρώην στελέχους της Κουβανικής κυβέρνησης, ο Tony με τον Manny, παίρνουν την βίζα τους και φεύγουν από το στρατόπεδο. Έτσι, πιάνουν δουλειά σ’ ένα μικρό εστιατόριο στο Μαϊάμι. Σύντομα όμως τα παρατάνε καθώς έρχονται σε επαφή και προσλαμβάνονται από έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών, τον Frank Lopez (Robert Loggia), και αναλαμβάνουν για λογαριασμό του την διεκπεραίωση διάφορων υποθέσεων με άλλα άτομα του υπόκοσμου.
Ο Tony γοητευμένος από την επίσημη ερωμένη του Lopez, την πανέμορφη Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer), προσπαθεί να την διεκδικήσει και μαζί μ’ αυτήν, και όλη την δύναμη του αφεντικού του.
Η φιλοδοξία του Tony όμως για εξουσία και χρήμα δεν σταματά πουθενά. Ακόμα κι όταν θα αποκτήσει τεράστια δύναμη και πλούτο έχοντας στήσει με τα εγκλήματά του μια ολόκληρη αυτοκρατορία, ο εγωισμός του, η αλαζονεία του και ο αυτοκαταστροφικός του χαρακτήρας θα τον παρασύρει μαζί με όλους όσους τον περιτριγυρίζουν και τον αγαπάνε, στην κόλαση...


Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Howard Hawks του 1932, με τους Paul Muni και George Raft, της οποίας το σενάριο είχε σαν βάση μία νουβέλα του Armitage Trail και αφορούσε τον αρχιμαφιόζο Al Capone. Αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις που ένα ριμέικ είναι καλύτερο από την πρωτότυπη ταινία.
Ο λόγος για τον οποίο το «Scarface» καθίσταται  σαν μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους της και όχι μόνο, οφείλεται αναμφίβολα στο γεγονός  της δυναμικής του χαρακτήρα του ήρωά της. Ο Al Pacino σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της καριέρας του, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Brian De Palma, χαρίζει την ένταση και το πάθος στον απαιτητικό ρόλο του Tony Montana, ο οποίος εντυπωσιάζει καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, από τις αρχικές σκηνές όπου ως μετανάστης ανακρίνεται από τους αστυνομικούς, μέχρι και την τελική του πτώση, σε ένα συγκλονιστικό φινάλε, όπου ο μεγάλος ηθοποιός συγκλονίζει με τον δυναμισμό της υποκριτικής του. Οι ατάκες του και η συνεχής βωμολοχία του έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η ταινία μόλις λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία της κατατάχθηκε στις κλασικές.


Τα πλάνα του De Palma είναι εξαιρετικά, με ρεαλισμό και αρκετές σκηνές ωμής βίας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ο σκηνοθέτης, αφήνει μερικά γεγονότα στη φαντασία του θεατή.
Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας (σχεδόν 3 ώρες) έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται "κοιλιά" σε ορισμένα σημεία, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά. Ο σκηνοθέτης όμως, με τον συνεργάτη του σεναριογράφο Oliver Stone, προτίμησαν να δώσουν παραπάνω χρόνο σε κάποιες σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν πιο σύντομες, προκειμένου να αποδοθούν πιο σωστά η κουλτούρα και τα ιδανικά του ήρωα και να περιγραφεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κοινωνία του εγκλήματος και του υποκόσμου· κάτι που το πέτυχαν απόλυτα.
Πολύ καλή είναι και η χαρακτηριστική μουσική του Giorgio Moroder, που γίνεται αναγνωρίσιμη από τις πρώτες σεκάνς της έναρξης.
Επίσης εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στην φωτογραφία, όπου ο υπεύθυνος του τομέα John A. Alonzo, έχει δώσει άπλετο φως σε αντίθεση με άλλες ταινίες του είδους, που συνηθίζεται να έχουν πιο σκοτεινές εικόνες και έντονες αντιθέσεις με πολλές φωτοσκιάσεις.
Τέλος, οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν τον “αντισυμβατικό” Tony Montana, δίνουν πολύ καλές ερμηνείες. Η Michelle Pfeiffer, στο ρόλο της επικίνδυνα όμορφης και διψασμένης για πλούτο και δόξα γυναίκας, δίνει καταπληκτική ερμηνεία ως Elvira, και στέκεται επάξια στο πλευρό του Pacino. Πολύ καλοί είναι και οι Steven Bauer και Mary Elizabeth Mastrantonio, στο ρόλο του φίλου και συνεργάτη του ήρωα ο πρώτος, και στο ρόλο της αγαπημένης του αδελφής, η δεύτερη.


Το «Scarface» έκανε πρεμιέρα στις Αμερικανικές αίθουσες, στις 9 Δεκεμβρίου του 1983, σημειώνοντας εμπορική επιτυχία. Με κόστος παραγωγής τα 25 εκατομμύρια δολάρια, αποκόμισε έσοδα 66 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως (υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, τα χρήματα αυτά ισούνται σήμερα με 150 εκατομμύρια δολάρια περίπου).
Οι κριτικές που απέσπασε ήταν ανάμικτες και κατηγορήθηκε ως μια ταινία με ένα ρηχό σενάριο, που περιέχει πολύ βία, ναρκωτικά και τίποτα άλλο.
Η ταινία ήταν υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες, για την μουσική του Giorgio Moroder, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Al Pacino και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Steven Bauer.
Σήμερα αποτελεί ταινία-ορόσημο για το είδος της, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες γκανγκστερικού θέματος, ο δε Al Pacino, στο ρόλο του Tony Montana, καταγράφηκε στην ιστορία του κινηματογράφου ως μία από τις καλύτερες απεικονίσεις γκάνγκστερ.
Οι συντελεστές της ταινίας την αφιέρωσαν, στην μνήμη των Howard Hawks και Ben Hecht, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο αντίστοιχα, της πρώτης ταινίας του 1932.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση