Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)


Αγγλικός Τίτλος: Spirited Away
Ελληνικός Τίτλος: Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων
Κατηγορία: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή
Σχεδιασμός: Hayao Miyazaki
Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
Σενάριο: Hayao Miyazaki
Μουσική: Joe Hisaishi
Φωτογραφία: Atsushi Okui
Μοντάζ: Takeshi Seyama
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 125 min


Η μικρή Τσιχίρο και οι γονείς της κατευθύνονται με το αυτοκίνητό τους προς το νέο τους σπίτι, κάπου στα προάστια μιας μεγαλούπολης. Ο πατέρας της Τσιχίρο που οδηγάει το αυτοκίνητο, κάνοντας λάθος στην διαδρομή, στρίβει σε έναν δρόμο που οδηγεί σε ένα χωμάτινο μονοπάτι ενός δάσους. Αναγνωρίζει το λάθος του αλλά θεωρώντας ότι έτσι γλυτώνουνε δρόμο, συνεχίζει την δύσβατη διαδρομή που τελικά καταλήγει σε αδιέξοδο.
Μπροστά τους έχουν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο του οποίου η είσοδος είναι ένα μικρό τούνελ. Έχοντας την περιέργεια να δει που οδηγεί αυτή η στενή σήραγγα, αφήνει το αυτοκίνητο και με τα πόδια, μαζί με την γυναίκα του και την Τσιχίρο, μπαίνει στο σκοτεινό τούνελ.
Σύντομα οι τρεις τους φτάνουν στο τέλος του διαδρόμου, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο λιβάδι με αρκετά έρημα κτίσματα. Νομίζοντας ότι βρίσκονται σε ένα παλιό ερειπωμένο, θεματικό πάρκο, αρχίζουν την περιπλάνησή τους. Τα φαινόμενα όμως τους εξαπατούν κι έτσι φτάνουν σε μια έρημη από ανθρώπους πόλη, όπου υπάρχουν μαγειρεμένα και σερβιρισμένα χιλιάδες νοστιμότατα φαγητά κι εδέσματα. Όταν οι γονείς της Τσιχίρο θα καταναλώσουν τεράστιες ποσότητες από αυτά τα φαγητά, θα μεταμορφωθούν με μαγικό τρόπο σε γουρούνια. Τότε η μικρή Τσιχίρο, ανακαλύπτει πως δεν είναι μόνοι τους. Πέφτοντας η νύχτα, η πόλη ζωντανεύει κι ένας μαγικός κόσμος που αποτελείται από διάφορα αλλόκοτα πλάσματα, πνεύματα και μάγισσες, κάνει την εμφάνισή του.
Με την βοήθεια ενός παράξενου αγοριού που ονομάζεται Χακού, η φοβισμένη Τσιχίρο μπαίνει μέσα στην μαγική πόλη που διοικείται από μια γριά μάγισσα, την Γιουμπάμπα, και πληροφορείται, πως για να σώσει τον εαυτό της και τους γονείς της, θα πρέπει να εργαστεί σε μια επιχείρηση με λουτρά πνευμάτων...


Ο Ιάπωνας Hayao Miyazaki, δημιουργός του «Sen to Chihiro no Kamikakushi», θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος εν ζωή δημιουργός κινουμένων σχεδίων, με μια πολύ μεγάλη ιστορία στο χώρο.
Η εν λόγω ταινία είναι ίσως η καλύτερή του δημιουργία και αποτελεί ένα εικαστικό αριστούργημα, με σκίτσα που σχεδόν ζωντανεύουν και κάνουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις των ηρώων, άκρως ρεαλιστικές κι ανθρώπινες, ταξιδεύοντας τον θεατή σε ένα κόσμο μαγικό-ονειρικό όπου κατοικούν μάγισσες, πνεύματα και παράξενα πλάσματα.
Ο συνδυασμός των ζωηρών χρωμάτων με το έντονο κοντράστ, κάτω από τους ήχους μιας υπέροχης μελωδικής υπόκρουσης, απογειώνουν το όλο αποτέλεσμα φτιάχνοντας μια αριστουργηματική ατμόσφαιρα που κάνει και τον πιο δύστροπο θεατή, ακόμα κι αυτόν που δεν είναι συνηθισμένος να βλέπει ταινίες κινουμένων σχεδίων, να παρασυρθεί και να ταξιδέψει μαζί με την μικρή Τσιχίρο σε έναν εντελώς αλλόκοτο κόσμο, που τα πάντα μπορεί να συμβούν.


Η ταινία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά με τον όρο “παιδική” καθώς το σενάριό της είναι ευρηματικότατο, με ενδιαφέρουσα πλοκή, συνεχείς ανατροπές και πολλούς χαρακτήρες. Επίσης, σε πολλά σημεία η ταινία γίνεται σκοτεινή και εφιαλτική, αλλά ο δημιουργός της ξεκαθαρίζοντας από την αρχή τις προθέσεις του, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει φόβο και τρόμο αφού την κατάλληλη στιγμή ελαφραίνει την ατμόσφαιρα δίνοντας θέση σε συνηθισμένες σκηνές καρτούν που τις χαρακτηρίζει η υπερβολή και ο αστεϊσμός, περιπαίζοντας τελικά με την τρομακτική ατμόσφαιρα που ο ίδιος δημιούργησε.
Μπορεί όλες οι εικόνες της να μοιάζουν πως ξεπηδούν μέσα από παιδικά παραμύθια, τα μηνύματα όμως και οι συμβολισμοί που αποπνέουν συνεχώς, μόνο σε παιδιά δεν απευθύνονται. Η λαιμαργία, η απληστία, η συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και των επιπτώσεων της συμπεριφοράς αυτής πάνω στο περιβάλλον, ο άσβεστος και συνεχής πόθος όλων για κυριαρχία και πλούτο, είναι μερικά από αυτά, και έρχονται σε αντίθεση με τις παιδικές φοβίες και ανασφάλειες, την φιλία, την αγάπη, το ήθος και τις πραγματικές αξίες της ζωής που στο τέλος αναδεικνύονται.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες του Τόκυο στις 20 Ιουλίου του 2001, σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία και σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισπράξεων που ήταν καταγεγραμμένο στο Ιαπωνικό box office μέχρι τότε, ένα ρεκόρ που κρατάει μέχρι και σήμερα (συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό).
Την καθολική αποδοχή του κοινού ήρθαν να συνοδεύσουν ειδικές μνείες και βραβεία από όλο τον κόσμο, με αρχή τα Βραβεία Καλύτερης ταινίας από την Ιαπωνική Κινηματογραφική Ακαδημία και Καλύτερης Ασιατικής ταινίας στα βραβεία του Χονγκ Κονγκ.
Ακολουθεί η διάκριση με μία Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου (το βραβείο αυτό το μοιράστηκε με την ταινία «Bloody Sunday» του Paul Greengrass), το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ακόμη ένα πολύ μεγάλο πλήθος μικρότερων διακρίσεων.
Η τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Sen to Chihiro no Kamikakushi» στην Ιαπωνία και όχι μόνο, κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών παραγωγών και η εταιρία Disney ανέλαβε την αγγλόφωνη μεταφορά της ταινίας με τον τίτλο «Spirited Away» και παρά το γεγονός ότι το θέμα της ταινίας δεν είχε καμιά σχέση με την αμερικανική κουλτούρα και τις αντίστοιχες ταινίες animations της Disney, η εμπορική της επιτυχία και στις Αμερικανικές αίθουσες, υπήρξε τεράστια. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας επιστεγάστηκε την βραδιά της 23ης Μαρτίου του 2003, στον 75ο διαγωνισμό των Βραβείων Όσκαρ όπου και θριαμβεύσε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση