WALL-E (2008)


Ελληνικός Τίτλος: ΓΟΥΟΛ-Υ
Κατηγορία: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή
Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Σενάριο: Andrew Stanton, Pete Docter
Μουσική: Thomas Newman
Μοντάζ: Stephen Schaffer
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη


Διάρκεια: 98min


Πλανήτης Γη, έτος 2100. Οι άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πλανήτη και να μεταφερθούν κάπου στον Γαλαξία, σε ένα διαστημικό σταθμό που φέρει το όνομα Axiom (Αξίωμα). Οι λόγοι αυτής της εγκατάλειψης είναι η μεγάλη κι ανεπανόρθωτη περιβαλλοντολογική καταστροφή που έχει υποστεί ο πλανήτης καθώς και η συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών, λόγοι που πλέον τον καθιστούν μη κατοικήσιμο.
Πριν φύγουν όμως, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα καθαρισμού του πλανήτη ώστε κάποτε να μπορέσουν να επιστρέψουν. Κατασκεύασαν μικρά ρομπότ στα οποία έδωσαν την ονομασία «WALL-E» από τα αρχικά των λέξεων Waste Allocation Load Lifter- Earth class. (ΓΟΥΟΛ-Υ: Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης-Υδρόγειος). Τα ρομπότ αυτά προγραμματίστηκαν να περισυλλέξουν τα σκουπίδια, να τα συμπυκνώσουν και να τα μεταφέρουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Επτά αιώνες μετά, το έτος 2815, μόνο ένα από αυτά τα ρομπότ έχει παραμείνει ακόμα σε λειτουργία και συνεχίζει καθημερινά το έργο που του έχουν αναθέσει. Το μικρό αυτό ρομπότ, ο WALL-E, έχοντας για μόνη του συντροφιά μία κατσαρίδα που έχει καταφέρει να επιβιώσει, κατά ένα περίεργο τρόπο έχει αναπτύξει ένας είδος συνείδησης και συναισθήματα. Νιώθει βαρεμάρα, χαρά, λύπη, και έχει μάθει να ξεκαθαρίζει τα σκουπίδια έτσι ώστε να κρατάει για τον εαυτό του, ότι από αυτά κρίνει πως μπορεί να του φανούν κάπου χρήσιμα, μεταφέροντάς τα σε έναν χώρο, που έχει διαμορφώσει για κατάλυμα.
Μια μέρα, η καθημερινότητα του WALL-E θ’ αλλάξει, όταν ένα διαστημόπλοιο θα προσγειωθεί στη Γη και θα αφήσει ένα όμορφο θηλυκό ρομπότ, την EVE. Ο WALL-E ερωτεύεται κεραυνοβόλα την EVE, αυτή όμως δεν δείχνει να ανταποκρίνεται καθώς είναι απεσταλμένη στη Γη από τους ανθρώπους, με ειδική αποστολή.
Όταν η EVE, ανακαλύψει ένα μικρό φυτό που έχει στην κατοχή του ο WALL-E, θα πέσει σε ένα είδος αδράνειας. Τότε θα επιστρέψει το διαστημόπλοιο που την έφερε, για να την μεταφέρει πίσω. Ο ερωτευμένος WALL-E, στην προσπάθεια του να μην χάσει την αγαπημένη του, θα επιβιβαστεί κι αυτός στο διαστημόπλοιο και θα μπλεχτεί χωρίς να το καταλάβει, σε μια περιπέτεια που θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας...


Πρόκειται για μια υπέροχη ταινία κινουμένων σχεδίων, επιστημονικής φαντασίας, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την εταιρία Pixar, με χρηματοδότηση της Walt Disney Pictures.
Στην σκηνοθεσία και στο σενάριο, συναντάμε τον καταξιωμένο σ’ αυτό το είδος ταινιών, Andrew Stanton (σκηνοθέτης και σεναριογράφος του «Finding Nemo» του 2003). Ο Stanton, για άλλη μια φορά κάνει αριστουργηματική δουλειά και δημιουργεί ένα animation που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, μια κανονική, live-action ταινία.
Το σενάριο είναι εξαιρετικό και το χαρακτηρίζει το χιούμορ, η συγκίνηση και ένα πλήθος μηνύματων κοινωνικοπολιτικού και οικολογικού χαρακτήρα, σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας.
Όσον αφορά τους χαρακτήρες, αυτός που κλέβει την παράσταση δεν είναι άλλος από τον WALL-E. Με μια φιγούρα από τις πιο συμπαθητικές που έχουμε δει σε animation, το λιγομίλητο, και παραδόξως συναισθηματικό ρομποτάκι, με τη συμπεριφορά μικρού παιδιού και την απίστευτη εκφραστικότητα του, κερδίζει τον θεατή από την πρώτη στιγμή.
Οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν πραγματικές ανθρώπινες φωνές, αλλά επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος και ρομποτικών ήχων που συμβολίζουν φωνές, σχεδιασμένες από τον Ben Burtt. Οι λιγοστές επεξεργασμένες φωνές που ακούγονται είναι του ίδιου του Ben Burtt που κάνει την φωνή του WALL-E, ενώ οι μόνοι γνωστοί ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στη παραγωγή με τις φωνές τους, είναι ο Fred Willard, που κάνει τον Πρόεδρο που ανακοινώνει την εγκατάλειψη της Γης και η Sigourney Weaver που είναι η φωνή των ανακοινώσεων του Axiom.
Το «WALL-E» είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, που περιέχει σκηνές στις οποίες απεικονίζονται αληθινοί άνθρωποι.


Όλοι οι συντελεστές και τεχνικοί της Pixar, έχουν κάνει εξαίρετη δουλειά σε όλους τους τομείς. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των χώρων που τους περιβάλλουν, οι εικόνες του γαλαξία, όπως και η απεικόνιση των μεγάλης φαντασίας μηχανικών κατασκευών, έχουν γίνει με υποδειγματικά προσεγμένο τρόπο.
Θαυμάσια δουλειά έχει γίνει και στον φωτισμό με τις αντανακλάσεις του, με αποτέλεσμα όλο το θέμα να δείχνει πολύ ρεαλιστικό και να δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι δημιούργημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά ενός έμπειρου διευθυντή φωτογραφίας.
Επίσης πολύ καλή είναι και η μουσική του Thomas Newman, και μάλιστα το soundtrack περιέχει αρκετά κλασικά κομμάτια όπως το, “La vie en rose” του Louis Armstrong, το κλασικό “Also Sprach Zarathustra” του Richard Strauss, που ακούγεται και στο αριστούργημα του Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey», αλλά και το "Put On Your Sunday Clothes" από το παλιό μιούζικαλ “Hello, Dolly!”. Η επιλογή αυτών των κομματιών βοηθά στην ατμόσφαιρα της ταινίας κάνοντάς την ρομαντική και χαρούμενη. Επίσης για την ολοκλήρωση του soundtrack επιστρατεύτηκε και ο Peter Gabriel, που έγραψε το τραγούδι "Down to Earth".
Άξιο αναφοράς είναι και το πρώτο μέρος της ταινίας, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, κατά το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας διάλογος και η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με αριστουργηματικό τρόπο, μέσα από την δημιουργικότητα του σεναρίου και την εκφραστικότητα των χαριτωμένων ρομπότ. Σίγουρα, αυτό το κομμάτι της ταινίας, είναι εμπνευσμένο από την μαγεία των ταινιών του βωβού κινηματογράφου.


Το «WALL-E» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες animation movies όλων των εποχών και εντυπωσιάζει τους θεατές κάθε ηλικίας τόσο με τις εικόνες του, όσο και με τα σοβαρότατα μηνύματά του.
Με προϋπολογισμό 180.000.000 δολάρια, άνοιξε στην 1η θέση του αμερικάνικου box office τον Ιούνιο του 2008, σημειώνοντας εισπράξεις 63 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο σαββατοκύριακο. Συνολικά απέφερε έσοδα 223,8 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικάνικη αγορά και 297,5 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο, συγκεντρώνοντας 521,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Στην χώρα μας προβλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Έχοντας θέσει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, διακρίθηκε με ένα Χρυσό Αγαλματάκι στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ενώ στην ίδια κατηγορία, απέσπασε ένα Βραβείο BAFTA και μία Χρυσή Σφαίρα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση