Close Encounters of the Third Kind (1977)


Ελληνικός Τίτλος: Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου
Κατηγορία: Περιπέτεια, Επιστημονικής Φαντασίας, Δράμα
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Richard Dreyfuss, Francois Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Vilmos Zsigmond
Μοντάζ: Michael Kahn
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 135min / 132min (special edition) / 137min (director's cut)


Μια σειρά παράξενων φαινομένων, ανάμεσα στα οποία και η εμφάνιση αεροπλάνων που είχαν εξαφανιστεί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολούν μια ομάδα ερευνητών στην έρημο Σονόρα. Ανάμεσά τους ο Claude Lacombe (Francois Truffaut), ένας Γάλλος επιστήμονας με ιδιαίτερη αδυναμία στους εξωγήινους και ο David Laughlin (Bob Balaban), ένα αμερικανός χαρτογράφος ο οποίος γνωρίζοντας γαλλικά, κάνει τον διερμηνέα του Lacombe.
Παράλληλα, ο Roy Neary (Richard Dreyfuss), ένας απλός οικογενειάρχης, κάτοικος μιας αμερικανικής κωμόπολης, μια νύχτα γίνεται μάρτυρας μιας επίσκεψης εξωγήινων ιπτάμενων αντικειμένων. Μετά από αυτό το γεγονός, ένα ανεξήγητο όραμα με την εικόνα ενός παράξενου μορφώματος στοιχειώνει την σκέψη του με αποτέλεσμα να του γίνει μόνιμη εμμονή και η σύζυγός του Ronnie (Teri Garr), τρομοκρατημένη, παίρνει τα ανήλικα παιδιά τους και τον εγκαταλείπει.
Ο Roy όμως δεν είναι μόνος καθώς, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ζήσει κι αυτοί παρόμοια εμπειρία. Μεταξύ τους και η Jillian Guiler (Melinda Dillon)η οποία μετά την επαφή που είχε, αναζητεί τον μικρό της γιο τον οποίο οι εξωγήινοι απήγαγαν με περίεργο τρόπο.
Ο Roy και η Jillian θα συναντηθούν και ακολουθώντας το όραμά τους, σε μια κοινή προσπάθειά να έχουν μια στενή επαφή τρίτου τύπου με τους εξωγήινους, θα έρθουν αντιμέτωποι με εξειδικευμένους επιστήμονες, κυβερνητικούς πράκτορες και τον αμερικανικό στρατό, που προσπαθούν να κρατήσουν μυστικά όσα συμβαίνουν, από τον υπόλοιπο κόσμο...


Μια απίστευτα εντυπωσιακή για την εποχή που βγήκε ταινία, με εξαιρετικά οπτικά και ηχητικά εφέ, από τον δημιουργό του εξίσου πρωτοποριακού και άκρως επιτυχημένου «Jaws» (Τα Σαγόνια του Καρχαρία - 1975), τον Steven Spielberg.
Στην εν λόγω ταινία ο Spielberg, που υπογράφει και το σενάριο, μας αφηγείται μια ιστορία που έρχεται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Χολιγουντιανές παραγωγές του είδους που είχαν προηγηθεί και παρουσίαζαν τους εξωγήινους ως εχθρικά όντα δημιουργώντας έτσι, ένα κλίμα φοβίας απέναντι στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Στο «Close Encounters of the Third Kind» η εικόνα αυτή δεν υπάρχει αφού κατά το σενάριο, οι εξωγήινοι δεν έρχονται στην Γη για να καταστρέψουν την ανθρωπότητα και να κυριαρχήσουν στον πλανήτη μας, αλλά για να δώσουν το μήνυμα μιας ειρηνικής συνύπαρξης.
Ο Spielberg με την δημιουργία του, όχι μόνο κατάφερε να πετύχει όλα όσα φιλοδοξούσε, αλλά έφτιαξε μια ταινία που είχε μαζική απήχηση, χαράχτηκε στο μυαλό μιας ολόκληρης γενιάς και χαρακτηρίστηκε σαν ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου.


Η σκηνοθεσία είναι άψογη με γεμάτα κάδρα, εντυπωσιακές λήψεις, σκηνές με πλήθη και μεγαλειώδης θεαματικές εικόνες με διαστημόπλοια και χιλιάδες φωτάκια.
Η υπέροχη μουσική της ταινίας, συμπεριλαμβανομένου και του εξωγήινου μηνύματος με τις πέντε νότες, αποτελεί δημιούργημα του John Williams, ενώ για τα εκπληκτικά οπτικά εφέ συνεργάστηκαν πολλά από άτομα που είχαν ήδη εργαστεί για το «Star Wars» που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν, την ίδια χρονιά.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Roy, ο Richard Dreyfuss, μετά την συνεργασία που είχε με τον Spielberg στο «Jaws», δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία επισκιάζοντας σε πολλά σημεία την ρηχότητα του χαρακτήρα  που υποδύεται και κάποιες φανερές αδυναμίες του σεναρίου.
Πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών που υποδύονται τους δύο γυναικείους χαρακτήρες που συντροφεύουν τον Roy στην περιπέτειά του, της Teri Garr στο ρόλο της συζύγου του και της Melinda Dillon στον ρόλο της γυναίκας που ζει την ίδια εμπειρία με τον ήρωα και τον ακολουθεί μέχρι το τέλος...
Άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη Francois Truffaut, στον βασικό ρόλο του Γάλλου ειδικού για θέματα εξωγήινων, στην μοναδική ταινία μέχρι και σήμερα, που ο περίφημος σκηνοθέτης έχει συμμετοχή σαν ηθοποιός και μόνο.


Ο τίτλος «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», είναι εμπνευσμένος από την κλίμακα που έχει δημιουργήσει ο ερευνητής-επιστήμονας, ειδικός με θέματα UFO, J. Allen Hynek. Η κλίμακα αυτή έχει να κάνει με το πόσο κοντινή είναι η επαφή κάποιου, με αντικείμενα ή όντα εξωγήινης υπόστασης.
Η ταινία είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις αμερικανικές αίθουσες το καλοκαίρι του 1977, αλλά κάποια προβλήματα με την παραγωγή, έγιναν η αιτία να κάνει πρεμιέρα στις 17 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Στη χώρα μας προβλήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1978.
Με κόστος παραγωγής τα 20 εκατομμύρια δολάρια περίπου, έκανε συνολικές εισπράξεις 337.700.000 δολάρια και έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Columbia Pictures μέχρι εκείνη τη χρονιά, ενώ στο παγκόσμιο Box Office ήρθε δεύτερη πίσω από το «Star Wars».
Βραβεύτηκε με το Όσκαρ Φωτογραφίας (Vilmos Zsigmond) ενώ ήταν υποψήφια και στις κατηγορίες, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Melinda Dillon), Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μουσικής, Μοντάζ, Κοστουμιών, Ήχου και Οπτικών Εφέ.


Το 1980, κυκλοφόρησε μια νέα εκδοχή της ταινίας με τον χαρακτηρισμό «Special Edition», με διάρκειά κατά τρία λεπτά μικρότερη της αρχικής, με κομμένες σκηνές 16 λεπτών που αφαιρέθηκαν και προσθήκες 7 λεπτών κινηματογραφημένου υλικού που δεν είχε χρησιμοποιηθεί και 6 λεπτών με σκηνές που γυρίστηκαν ειδικά για την έκδοση αυτή και εμπλουτίζουν το ήδη υπέροχο φινάλε.
Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε το «Close Encounters of the Third Kind» στάθηκε η αφορμή, πέντε χρόνια αργότερα, για την δημιουργία και πάλι από τον Steven Spielberg, του πλέον επιτυχημένου και κλασικού «E.T. The Extra Terrestrial» (Ε.Τ. Ο Εξωγήινος). Σε αυτή την ταινία συναντάμε αρκετά στοιχεία παρμένα από τις «Στενές Επαφές» και ειδικότερα τον τρόπος απεικόνισης της εξωγήινης μορφής.
Τον Δεκέμβριο του 2007, επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «Ιστορικής, Πολιτιστικής και Αισθητικής» αξίας.
Το 2011, οι τηλεθεατές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, σε μια δημοσκόπηση που διοργάνωσε το δίκτυο για τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κατέταξαν το «Close Encounters of the Third Kind» στην θέση Νο5 στην κατηγορία “Best Sci-Fi Film”.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση