Star Wars (1977)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Πόλεμος των Άστρων
Μεταγενέστερος Τίτλος: Star Wars: Episode ΙV - A New Hope (Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα)
Κατηγορία: Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: George Lucas
Σενάριο: George Lucas
Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Gilbert Taylor
Μοντάζ: Richard Chew, George Lucas
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 121min


Το «Star Wars» είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες  όλων των εποχών, καθώς σήμανε την έναρξη μιας καινούριας εποχής για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ταινία σταθμός στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο.
Άκρως πρωτότυπη για την εποχή της, με πρωτόγνωρα ειδικά εφέ τα οποία μπορεί να μην είναι ψηφιακά, αλλά έχουν άριστη οπτική και έβαλαν τις βάσεις για την εξέλιξη των εφέ στον κινηματογράφο.
Ο εμπνευστής και δημιουργός της ταινίας, George Lucas, επηρεασμένος από τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τα κόμικς, παίρνοντας στοιχεία από διάφορες θρησκείες (ακόμα και από την ιδεολογία των σαμουράι), κατασκεύασε ένα εντελώς καινούριο, δικό του σύμπαν, που αποτελείτο από μακρινούς κατοικημένους πλανήτες, τεράστια διαστημικά σκάφη, μύρια λογής πλάσματα -τέρατα κι ανθρωποειδές-, υπερβατικούς ήρωες, διαγαλαξιακές αστρομαχίες και μονομαχίες με μη συμβατά όπλα, και μεγαλειώδης εκρήξεις.
Όλα αυτά τα θαυμαστά στοιχεία μαζί, αποτέλεσαν το φόντο μιας πολύ απλής ιστορίας με βασικό θέμα την αρχέτυπη μάχη του καλού εναντίον του κακού και το αποτέλεσμα ήταν, μια θρυλική ταινία που αγαπήθηκε από εκατομμύρια θεατές, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και εθνικότητος.


Κεντρικός ήρωας του «Star Wars» είναι ο νεαρός Luke Skywalker (Mark Hamill).
Ο Luke κατοικεί σε έναν μακρινό γαλαξία, στον πλανήτη Tatooine, με την θετή θεία και τον θείο του, όπου οι τρεις τους καλλιεργούν ένα αγρόκτημα.
Εν τω μεταξύ, ένας πανούργος αυτοκράτορας έχει καταλάβει τον γαλαξία και έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο και πανίσχυρο πολεμικό διαστημικό σταθμό,  τον "Death Star" (Αστέρι Θανάτου), ο οποίος είναι ικανός να καταστρέψει ολόκληρους πλανήτες.
Η πριγκίπισσα Leia (Carrie Fisher), αρχηγός του αντιστασιακού κινήματος που εναντιώνεται στον σατράπη αυτοκράτορα, καταφέρνει να αποκτήσει σχέδια του "Death Star" και τα τοποθετεί σε ένα ανδροειδές ρομπότ, τον R2D2, τον οποίο στέλνει να βρει τον Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), έναν παλαίμαχο πολεμιστή, πιστό στην πριγκίπισσα και στον αγώνα της.
Πριν όμως ο R2D2 βρει τον Kenobi, καταλήγει στην φάρμα του Luke μαζί με ένα άλλο ανδροειδές ρομπότ, τον φίλο του C3-PO. Ο Luke μαθαίνοντας την αποστολή του R2D2, ακολουθεί τα δύο ρομπότ και τελικά, συναντούν τον Kenobi.
Εκεί πληροφορούνται ότι η Leia έχει πέσει στα χέρια του αυτοκράτορα και κρατείται αιχμάλωτη πάνω στο "Death Star". Έτσι οι τέσσερεις τους θα ξεκινήσουν μια αποστολή διάσωσης της πριγκίπισσας Leia. Στον δρόμο τους θα βρεθεί και ο Han Solo (Harrison Ford) ένας ριψοκίνδυνος, γαλαξιακός τυχοδιώκτης, ο οποίος αντί αδρής αμοιβής, δέχεται να τους βοηθήσει προκειμένου να σώσουν την πριγκίπισσα και να καταστρέψουν τον διαστημικό σταθμό "Death Star"...


Ο George Lucas, κατάφερε με την απλή αυτή ιστορία, και με δεκάδες πλαστικές μακέτες που αναπαριστούσαν  γαλαξιακές πολιτείες, πλανήτες και διαστημικά σκάφη, να κινηματογραφήσει μια απόλυτα ψυχαγωγική ταινία που κατά κάποιο τρόπο δημιούργησε ένα νέο κινηματογραφικό είδος και έγινε πρότυπο, για δεκάδες μεταγενέστερες παραγωγές.
Για τρία ολόκληρα χρόνια ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του μελετούσαν, σχεδίαζαν και έφτιαχναν τα εφέ και τα σκηνικά της ταινίας, και με σχετικά μικρό προϋπολογισμό (11.000.000 δολάρια) κατάφεραν και “έσπασαν” όλα τα ταμεία.
Οι δύο κεντρικοί ήρωες του «Star Wars», ο Mark Hamill και ο Harrison Ford, στους ηρωικούς ρόλους του Luke Skywalker και του Han Solo αντίστοιχα, αγαπήθηκαν όσο λίγοι κινηματογραφικοί ήρωες από το κοινό, κάνοντας, ειδικά ο δεύτερος, λαμπρή καριέρα στο Χόλυγουντ.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην μουσική επένδυση, όπου ο μουσικοσυνθέτης John Williams, έκανε εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας ένα αξεπέραστο επικό soundtrack, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο όλο αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση, στην μεγάλη επιτυχία της ταινίας.


Το «Star Wars» έκανε πρεμιέρα στις 25 Μαΐου του 1977, και εκτός από την τεράστια εισπρακτική επιτυχία που σημείωσε παγκοσμίως (βρίσκεται στην 2η θέση στην λίστα του αμερικάνικου Box-Office, πίσω από το «Gone with the Wind» του 1939), δημιούργησε σχεδόν αμέσως μια δική του κουλτούρα που πέρα από τις τηλεοπτικές σειρές και τα video-games που δημιουργήθηκαν, αφορούσε ακόμα και πωλήσεις μικροαντικειμένων που σχετίζονταν με την ταινία, όπως μπλουζάκια, παιχνίδια, κόμικς και διάφορα άλλα.
Η ταινία ήταν υποψήφια για 10 Βραβεία Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα έξι στις κατηγορίες Καλύτερης Μουσικής, Μοντάζ, Εφέ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών και Ήχου, ενώ διακρίθηκε παγκοσμίως σε πλήθος άλλους, μικρότερους διαγωνισμούς.
Από εξ’ αρχής ο George Lucas είχε στο μυαλό του την δημιουργία μιας τριλογίας με τον τίτλο «Star Wars» κι έτσι ακολούθησαν δύο sequel, το 1980 και το 1983, το «Star Wars: The Empire Strikes Back» και το «Star Wars: Return of the Jedi» αντίστοιχα. Η επιτυχία κι αυτών των ταινιών ήταν τεράστια κι έτσι η κινηματογραφική σειρά «Star Wars» απέκτησε ακόμα περισσότερα εκατομμύρια φανατικών οπαδών σε όλο τον κόσμο.
Το 1999, 22 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου «Star Wars» κι ενώ οι τρεις ταινίες της σειράς είχαν πια χαρακτηριστεί κλασικές, ο Lucas, εκμεταλλευόμενος την εξέλιξη των ειδικών εφέ, επανήλθε δυναμικά με μία ακόμα τριλογία, η οποία αυτή τη φορά θεματικά προηγείτο της αρχικής δημιουργίας του. Έτσι το πρώτο μέρος της σειράς, μπήκε στην τέταρτη θέση βάσει του σεναρίου και της πλοκής του και μετονομάστηκε σε «Star Wars: Episode ΙV - A New Hope».


Αναλυτικά τα «Star Wars» που έχουν κυκλοφορήσει βάσει την χρονολογική σειρά του σεναρίου τους είναι:
  • (1999) Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (Η Αόρατη Απειλή)
  • (2002) Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (Η Επίθεση των Κλώνων)
  • (2005) Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (Η Εκδίκηση των Σιθ)
  • (1977) Star Wars: Episode IV - A New Hope (Μια Νέα Ελπίδα)
  • (1980) Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται)
  • (1983) Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (Η Επιστροφή των Τζεντάι)
Το 2015 αναμένεται η κυκλοφορία μιας νέας ταινίας «Star Wars» από την εταιρία παραγωγής Walt Disney, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα από τον George Lucas.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση