A View to a Kill (1985)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: John Glen
Σενάριο: Richard Maibaum, Michael G. Wilson
Πρωταγωνιστούν: Christopher Walken, Tanya Roberts, Grace Jones, Patrick Macneep
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Alan Hume
Μοντάζ: Peter Davies
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - ΗΠΑ
Διάρκεια: 131 min


Τραγούδι Τίτλων: Duran Duran


Ο James Bond επιστρέφει από μια αποστολή του στην ΕΣΣΔ έχοντας στην κατοχή του ένα περίεργο μικροτσίπ. Αυτό το μικροτσίπ, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, είναι άτρωτο στους μαγνητικούς παλμούς μιας πυρηνικής έκρηξης. Το τσιπ αυτό έχει κατασκευαστεί από μια γαλλοβρετανική εταιρία, την “Zorin Industries” της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Max Zorin (Christopher Walken). Ο Zorin είναι γέννημα εργαστηριακών γενετικών ερευνών ενός γερμανού επιστήμονα, με αυξημένη ευφυΐα και ψυχωτικές τάσεις, και είναι συνεργάτης της ρώσικης KGB.
Ο Bond, με την βοήθεια της Μ16 και ενός συναδέλφου του, του Godfrey Tibbett (Patrick Macneep) εισχωρεί στην έπαυλη του Zorin, ως επίτιμος Άγγλος επισκέπτης που λατρεύει τα άλογα και τις ιπποδρομίες καθώς αυτό είναι το χόμπι του μεγαλοβιομήχανου.
Εκεί οι δυο πράκτορες ανακαλύπτουν τις απάτες που κάνει ο Zorin για να κερδίζει στις ιπποδρομίες και συν των άλλων έρχονται αντιμέτωποι με την σύντροφό του, την δυναμική, May Day (Grace Jones).
Όταν η αληθινή ταυτότητα του Bond αποκαλύπτεται, διαφεύγει του Zorin και μεταβαίνει στο San Francisco της Καλιφόρνιας. Εκεί ο Zorin, με το πρόσχημα της εύρεσης πετρελαίου, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μεγάλο τεχνητό σεισμό και να καταστρέψει την περιοχή της Silicon Valley, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη του κόσμου, στον τομέα της ηλεκτρονικής. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζει να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του καθώς θα είναι πλέον, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών στον κόσμο.
Ο Bond, στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα σχέδια του Zorin, βρίσκει έναν σύμμαχο, την γοητευτικότατη Stacey Sutton (Tanya Roberts) η οποία με την σειρά της θέλει να ξεσκεπάσει τον άπληστο μεγιστάνα επειδή με ύπουλο τρόπο, της έχει πάρει την περιουσία που της άφησε ο παππούς της πριν πεθάνει...


Πρόκειται για την 14η ταινία της σειράς “James Bond”, και έβδομη και τελευταία με πρωταγωνιστή τον Roger Moore, στο ρόλο του φανταστικού Βρετανού πράκτορα της Μ16.
Επίσης, ήταν η τρίτη ταινία της σειράς που σκηνοθέτησε ο John Glen, μετά το «For Your Eyes Only» και το «Octopussy».
Παρόλο που ο τίτλος της ταινίας είναι παρμένος από το διήγημα του Ian Fleming "From a View to a Kill", το σενάριό της δεν βασίζεται σε αυτό, αλλά είναι εντελώς πρωτότυπο.
Η ταινία απόσπασε ανάμικτες κριτικές με τους περισσότερους να σχολιάζουν αρνητικά την μεγάλη ηλικία του 58χρονου τότε Roger Moore, κρίνοντάς τον ακατάλληλο πλέον για το ρόλο του σούπερ πράκτορα - έναν ρόλο που κράτησε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, σε εφτά συνολικά ταινίες, αντικαθιστώντας επάξια τον Sean Connery.
Αρνητικά σχόλια εισέπραξε και η Tanya Roberts, που κάνει την εμφάνισή της ως “Bond Girl”, ενώ αντίθετα ο Christopher Walken, χαρακτηρίστηκε σαν ένας από τους καλύτερους κακούς στην ιστορία της φιλμογραφίας του Bond. Θετικές σε γενικές γραμμές ήταν και η κριτικές για την δυναμική και ξωτική Grace Jones, στον ρόλο της κακιάς συντρόφου του Zorin, που όμως λίγο πριν το τέλος, βλέπει την πραγματικότητα και εξιλεώνεται.
Κατά τα άλλα, η ταινία είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια στην οποία οι σκηνές δράσης είναι αρκετά ευρηματικές και ισορροπούν με αρκετές δόσεις χιούμορ.
Η σκηνή της τελικής μονομαχίας του Bond με τον Zorin, πάνω στην κορυφή της γέφυρας του San Francisco, είναι αναμφίβολα άκρως εντυπωσιακή.
Στους ρόλους των Μ, του Q και της Miss Moneypenny, συναντάμε τους Robert Brown, Desmond Llewelyn και Lois Maxwell, αντίστοιχα.


Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στην Ισλανδία, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διήρκησαν σχεδόν 5 μήνες.
Το τραγούδι των τίτλων "A View to a Kill" που ερμηνεύει το συγκρότημα των Duran Duran, έκανε τεράστια επιτυχία και βρέθηκε το 1985, στην πρώτη θέση των Αμερικάνικων charts και στην αντίστοιχη δεύτερη θέση στην Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, βρέθηκε υποψήφιο για την διεκδίκηση μιας Χρυσής Σφαίρας, στον διαγωνισμό του 1986. Θεωρήθηκε δε, ότι συντέλεσε κατά πολύ στην εμπορική επιτυχία της ταινίας.
Το «A View to a Kill» ήταν η πρώτη ταινία της σειράς που έκανε πρεμιέρα εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Έκανε άνοιγμα στις 22 Μαΐου του 1985 στο San Francisco, ενώ στο Λονδίνο, η πρεμιέρα της έγινε στις 12 Ιουνίου.
Το κόστος παραγωγής της ταινίας ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια και οι εισπράξεις της έφτασαν παγκοσμίως τα 152.400.000$ από τα οποία, τα 50,3 εκατομμύρια τα κέρδισε στις ΗΠΑ.
Παρά την μεγάλη της εισπρακτική επιτυχία που είχε η ταινία, στην κινηματογραφική ιστοσελίδα, Rotten Tomatoes, κατέχει την πιο χαμηλή θέση από όλες τις ταινίες “James Bond” της Eon, με βαθμολογία 4,7/10 και ποσοστό 36%.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση