For Your Eyes Only (1981)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Για Τα Μάτια Σου Μόνο
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: John Glen
Σενάριο: Ian Fleming (Διηγήματα) Richard Maibaum, Michael G. Wilson (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Carole Bouquet, Julian Glover, Chaim Topol, Lynn-Holly Johnson, Cassandra Harris
Μουσική: Bill Conti
Φωτογραφία: Alan Hume
Μοντάζ: John Grover
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 127 min
Τραγούδι Τίτλων: Sheena Easton


Η δωδέκατη ταινία της σειράς “James Bond” και η πέμπτη με πρωταγωνιστή τον Roger Moore στο ρόλο του φανταστικού κι ακαταμάχητου πράκτορα της MI6.
Η ταινία σηματοδότησε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του John Glen, ο οποίος είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και σεναριογράφου σε τρεις παλαιότερες ταινίες της σειράς.
Το σενάριο αποτελεί έναν συνδυασμό από την υπόθεση δύο διηγημάτων του Ian Fleming: "For Your Eyes Only" και "Risico".
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Μετέωρα), Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία, ενώ οι υποβρύχιες λήψεις έγιναν στις Μπαχάμες. Οι σκηνές που γυρίστηκαν στα Μετέωρα αντιμετωπίστηκαν με πλήθος διαμαρτυριών και εντάσεων από τους μοναχούς της μοναστηριακής κοινότητας, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την παραγωγή κάλυπταν τις μονές με σεντόνια, πανό και ότι άλλο έβρισκαν, προκειμένου να χαλούν τα πλάνα των κινηματογραφιστών.
Την μουσική έγραψε ο Bill Conti, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε η Sheena Easton.
Είναι η μοναδική ταινία της σειρά που απουσιάζει ο χαρακτήρας του Μ καθώς, ο 73άχρονος Βρετανός ηθοποιός Bernard Lee που είχε τον ρόλο, πέθανε τον Ιανουάριο του 1981, λίγο πριν να γίνει η κινηματογράφηση των σκηνών του. Ο Bernard Lee είχε εμφανιστεί ως Μ, στις προηγούμενες έντεκα ταινίες της σειράς. Από σεβασμό προς το πρόσωπό του, δεν προσλήφθηκε κανένας νέος ηθοποιός για να αναλάβει το ρόλο και αντ’ αυτού, το σενάριο ξαναγράφτηκε έτσι ώστε ο χαρακτήρας να απουσιάζει με άδεια εργασίας από τα καθήκοντά του. Στον ρόλο του επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της MI6, Q, για δέκατη φορά εμφανίζεται ο Desmond Llewelyn, ενώ στον ρόλο της γραμματέως Miss Moneypenny, για δωδέκατη συνεχόμενη φορά, η Lois Maxwell.


Ένα βρετανικό κατασκοπικό πλοίο βυθίζεται στο Ιόνιο πέλαγος, κοντά στις ακτές της Αλβανίας, εξ αιτίας μιας παλαιάς νάρκης. Μαζί με το πλοίο χάνεται μια εξελιγμένη συσκευή επικοινωνίας γνωστή ως ATAC η οποία, χρησιμοποιείται από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για να συντονίζει ολόκληρο τον Βασιλικό Ναυτικό Στόλο και τα υποβρύχια.
Οι Βρετανοί φοβούμενοι μη τυχόν η συσκευή αυτή πέσει στα χέρια των Ρώσων, αναθέτουν σε ένα ζευγάρι θαλάσσιων αρχαιολόγων που συνεργάζονται με την ΜΙ6, να ερευνήσει το ναυάγιο. Δυστυχώς όμως, κατά την διάρκεια των ερευνών το άτυχο ζευγάρι δολοφονείται από έναν Ισπανό επαγγελματία, τον Hector Gonzales (Stefan Kalipha).
Ο James Bond μεταβαίνει στην Ισπανία για να βρει τον Gonzales και να μάθει ποιος του ανάθεσε την “δουλειά”. Πριν όμως ο Βρετανός πράκτορας ανακαλύψει κάτι, ο Gonzales δολοφονείται από την Melina Havelock, την κόρη των νεκρών αρχαιολόγων που θέλησε να πάρει εκδίκηση για τον αδικαιολόγητο χαμό των γονιών της.
Μετά από την αναγνώριση ενός ατόμου που βρισκόταν στο σπίτι του Gonzales πριν την δολοφονία του, ο Bond οδηγείται στην Ελλάδα όπου συναντάει τον Έλληνα επιχειρηματία Aris Kristatos (Julian Glover) και τον λαθρέμπορο Milos Columbo (Chaim Topol). Ο 007 με την βοήθεια της όμορφης και δυναμικής Melina Havelock, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά και να βρει την συσκευή πριν φτάσει στους Ρώσους...


Ο Roger Moore, για άλλη μια φορά πείθει ως James Bond, ενώ η πανέμορφη παρτενέρ του Carole Bouquet, υποδυόμενη την Melina Havelock, μια νεαρή γυναίκα που επιθυμεί να εκδικηθεί για το θάνατο των γονιών της, είναι υπέροχη. Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα καλύτερα Bond Girl όλων των εποχών.
Άψογος είναι και ο Julian Glover στον ρόλο του Έλληνα Aristotelis Kristatos, ο οποίος αν και "κακός", δεν είναι ούτε μεγαλομανής, ούτε παρανοϊκός, και δεν έχει σκοπό να καταστρέψει τον πλανήτη. Ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του όφελος, προσδίδοντας στο ρόλο αυτό πειστικότητα και ρεαλισμό· κάτι που έλειπε τόσα χρόνια από τους αντίστοιχους ρόλους της σειράς. Σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο καστ, ξεχωρίζοντας τον Chaim Topol στον ρόλο του λαθρέμπορου Milos Columbo, και την χαριτωμένη Lynn-Holly Johnson, ως Bibi Dahl, προστατευόμενη του Kristatos.
Το «For Your Eyes Only» κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου του 1981, αποσπώντας ανάμικτες κριτικές και σημειώνοντας εισπρακτική επιτυχία με παγκόσμια έσοδα 195.300.000 δολάρια.
Η ταινία ήταν υποψήφια στα Βραβεία Όσκαρ του 1982, για την μουσική της επένδυση (Bill Conti).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση