From Russia with Love (1963)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Από Τη Ρωσία Με Αγάπη
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Terence Young
Σενάριο: Ian Fleming (Μυθιστόρημα), Richard Maibaum, Johanna Harwood (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Daniela Bianchi, Pedro Armendariz, Lotte Lenya, Robert Shaw
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Peter Hunt
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 115 min
Τραγούδι Τίτλων: Matt Monro


Μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας του James Bond «Dr. No», οι παραγωγοί Albert R. Broccoli και Harry Saltzman, άρχισαν αμέσως τις εργασίες για την παραγωγή της δεύτερης ταινίας του 007, με προϋπολογισμό διπλάσιο της πρώτης.
Το 1963, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών John F. Kennedy, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό LIFE μεταξύ των άλλων, είχε δηλώσει ότι ανάμεσα στα δέκα αγαπημένα μυθιστορήματά του περιλαμβάνεται και το “From Russia with Love” του Βρετανού Ian Fleming, που είχε εκδοθεί το 1957. Μόλις το άκουσαν αυτό οι δυο παραγωγοί αποφάσισαν ότι αυτή θα είναι η επόμενη ταινία με ήρωα τον φανταστικό πράκτορα που θα πρέπει να κάνουν. Προσπαθώντας να παραμείνουν πιστοί στην ατμόσφαιρα του «Dr. No» επέλεξαν για τη νέα τους παραγωγή να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο σκηνοθέτη (Terence Young ) τους ίδιους σεναριογράφους και γενικότερα, τους ίδιους συντελεστές.
Το αποτέλεσμα ήταν μια συναρπαστική περιπέτεια κατασκοπείας, γεμάτη από εικονικούς χαρακτήρες και με σκηνές έντονης δράσης, έξυπνα γυρισμένες. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σε στούντιο της Μεγάλης Βρετανίας.


Ο αρχηγός της οργάνωσης SPECTRE, θέλοντας να κερδίσει ένα σημαντικό οικονομικό ποσό και ταυτόχρονα να βγάλει από την μέση τον James Bond, καταστρώνει το “τέλειο” σχέδιο. Σύμμαχοι του σε αυτήν την προσπάθεια είναι μια πρώην πράκτορας της KGB, η Rosa Klebb (Lotte Lenya), και ο Red Grant (Robert Shaw), ένας αδίστακτος επαγγελματίας δολοφόνος.
Το σχέδιο έχει να κάνει με το Lektor, μια συσκευή αποκρυπτογράφησης όλων των κωδικοποιημένων μηνυμάτων. Το Lektor βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και οι αδίστακτοι κακοποιοί σχεδιάζουν να το κλέψουν και να το παραδώσουν στον James Bond. Όταν ο Bond θα έχει στα χέρια του την συσκευή και κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Αγγλία, τότε θα επέμβει ο Grant, ο οποίος θα τον δολοφονήσει και θα του πάρει την συσκευή. Κατόπιν, αντί μεγάλου χρηματικού ποσού, θα την παραδώσουν πάλι πίσω στους Ρώσους.
Το σχέδιο αυτό κατά κύριο λόγο, στηρίζεται στην αδυναμία που έχει ο Bond στο γυναικείο φύλο. Έτσι, η Klebb, πλησιάζει την Tatiana Romanova (Daniela Bianchi), μια όμορφη νεαρή Ρωσίδα η οποία εργάζεται στο προξενείο της χώρας της στην Κωνσταντινούπολη, και της προτείνει να κλέψει από την υπηρεσία της το Lektor, και να το παραδώσει στον Βρετανό πράκτορα 007. Εκείνη ανυποψίαστη και μην μπορώντας να αρνηθεί την διαταγή της ανωτέρας της  θα δεχτεί, νομίζοντας ότι θα εργαστεί για το καλό της πατρίδας της.
Στη συνέχεια οι επίδοξοι εγκληματίες φροντίζουν να φτάσει μέχρι τα κεντρικά της Μ16 στο Λονδίνο, η πληροφορία ότι η αυτομολούσα Tatiana Romanova, σκοπεύει να κλέψει την συσκευή και θέλει να την παραδώσει σε αυτούς.
Αν και οι υπεύθυνοι της Μ16 υποψιάζονται ότι πιθανόν πρόκειται για παγίδα, κρίνουν ότι αξίζει το ρίσκο και στέλνουν τον Bond να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη την Romanova. Φτάνοντας ο Bond στην Τουρκία, πριν κάνει οτιδήποτε άλλο, έρχεται πρώτα σε επαφή με τον Ali Bey Kerim (Pedro Armendariz), έναν παλιό του φίλο που εμπιστεύεται απόλυτα και ζητάει την βοήθειά του...


Στο «From Russia with Love» αναμφισβήτητα ο Sean Connery είναι αρκετά πιο ώριμος στον ρόλο του απ’ ότι ήταν στο «Dr. No» δίνοντας μία από τις καλύτερες του ερμηνείες, ενώ και το υπόλοιπο καστ κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.
Ξεχωρίζει ο μεξικανός ηθοποιός, Pedro Armendariz. Ο βετεράνος ηθοποιός, υποδύθηκε εξαιρετικά τον Τούρκο σύμμαχο του Bond, Kerim Bay, αν κι έπασχε από καρκίνο του ισχίου ο οποίος βρισκόταν σε τελικό στάδιο, και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων υπέφερε από φρικτούς πόνους που στάθηκαν και η αιτία για την αυτοκτονία του, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας.
Η πανέμορφη Daniela Bianchi, τελείως αρχάρια ως ηθοποιός (είχε εκλεγεί Μις Ρώμη και ήταν επιλαχούσα για τον τίτλο της Μις Κόσμος 1960), καταφέρνει και υποστηρίζει σχετικά καλά τον ρόλο της Ρωσίδας Tatiana Romanova, αν και η φωνή της ντουμπλαρίστηκε από την ηθοποιό Barbara Jefford. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bianchi είναι μέχρι και σήμερα, η πιο νεαρή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε ταινία James Bond, αφού τότε ήταν μόνο 21 ετών.
Τέλος, η Lotte Lenya και ο Robert Shaw, είναι πολύ καλοί σαν κακοί, ως Rosa Klebb και Red Grant αντίστοιχα. Η σκηνή της πάλης του Bond με τον Grant, θεωρείται μία από τις καλύτερες όλης της σειράς των ταινιών.
Στην ταινία πρωτοκάνει και την εμφάνιση του ο χαρακτήρας του Q (Desmond Llewelyn), ο άνθρωπος της Μ16 που προμηθεύει τον Bond με διάφορα προστατευτικά gadgets.
Στον ρόλο του Μ είναι ο Bernard Lee, ενώ η Lois Maxwell υποδύεται την Moneypenny.
Την μουσική έχει γράψει ο John Barry, ο οποίος στο «Dr. No» είχε επιμεληθεί την ενορχήστρωση και την εκτέλεση της μουσικής επένδυσης, ενώ το τραγούδι της ταινίας το ερμηνεύει ο υπέροχος Matt Monro. Το τραγούδι ήταν υποψήφιο για μία Χρυσή Σφαίρα στον διαγωνισμό του 1965.
Το «From Russia with Love» έκανε πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου του 1963 στο Λονδίνο και σημείωσε εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως, με έσοδα που έφτασαν τα 79 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν 2 εκατομμύρια.
Σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες της σειράς. Στο site της IMDb έχει βαθμολογία 7,5/10 ενώ στο Rotten Tomatoes, κατέχει την υψηλότατη βαθμολογία 8/10 με ποσοστό 96% θετικών κριτικών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση