Goldfinger (1964)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Εναντίον Χρυσοδάκτυλου
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Guy Hamilton
Σενάριο: Ian Fleming (Μυθιστόρημα), Richard Maibaum, Paul Dehn (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Honor Blackman, Gert Frobe, Shirley Eaton, Tania Mallet, Harold Sakata
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Peter Hunt
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 110 min
Τραγούδι Τίτλων: Shirley Bassey


Αυτή τη φορά ο ακαταμάχητος πράκτορας, μετά από την καταστροφή ενός εργοστασίου ναρκωτικών στην Λατινική Αμερική, βρίσκεται στο Μαϊάμι παρακολουθώντας τον μεγιστάνα Auric Goldfinger (Gert Frobe) ο οποίος ασχολείται με επιχειρήσεις χρυσού και κάποιες ύποπτες ενέργειές του έχουν κινήσει την προσοχή των ανθρώπων της Βρετανικής κατασκοπείας.
Εκεί ο Bond γνωρίζει μια ξανθιά καλλονή, την Tilly Masterson (Tania Mallet), η οποία δουλεύει για τον κύριο Goldfinger και τον βοηθάει να κερδίζει παρτίδες στο πόκερ. Έπειτα από μια βραδιά μαζί της όμως, η Tilly βρίσκεται νεκρή στο κρεβάτι του.
Μετά το ατυχές περιστατικό ο Bond επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και παίρνει εντολή από τους ανωτέρους του να πλησιάσει τον ύποπτο επιχειρηματία πιο κοντά. Για να το πετύχει αυτό ο 007, του παρέχεται μια ράβδο χρυσού Γερμανικής κατασκευής, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να έτσι να τραβήξει το ενδιαφέρον του Goldfinger.
Έτσι ο Bond, ακολουθώντας τον μεγιστάνα, βρίσκεται στην Ελβετία όπου και συναντά την αδελφή της δολοφονημένης Tilly, την Jill (Shirley Eaton) η οποία θέλει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της αδελφής της.
Εκεί ο Bond θα μάθει τα πάντα για το σχέδιο του σατανικού Goldfinger, που με την βοήθεια των Κινέζων ετοιμάζει μια πυρηνική επίθεση στο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ, ώστε ο χρυσός όλης της χώρας να γίνει ραδιενεργός και έτσι να πολλαπλασιάσει την αξία των δικών του αποθεμάτων. Στο πλευρό του Goldfinger, σύμμαχος στο μεγαλεπήβολο σχέδιό του βρίσκονται ο πιστός υπηρέτης του Oddjob (Harold Sakata) και μια όμορφη γυναίκα, άσσος στην οδήγηση αεροπλάνων, η Pussy Galore (Honor Blackman) την οποία ο Bond πλησιάζει...


Πρόκειται για την τρίτη ταινία της σειράς "James Bond" και την τρίτη επίσης με πρωταγωνιστή τον 34χρονο τότε Sean Connery, στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της MI6.
Το σενάριό της βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ian Fleming που κυκλοφόρησε το 1959 και είναι η πρώτη από τις τέσσερεις συνολικά ταινίες της σειράς που σκηνοθέτησε ο Guy Hamilton.
Πολλά από τα στοιχεία που εισάγονται στην ταινία εμφανίστηκαν σε πολλές από τις ταινίες της σειράς που ακολούθησαν όπως, η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και των “gadgets”  που έχει στην διάθεση του ο James Bond. Επίσης, θρυλική είναι πλέον η ασημένια Aston Martin DB5 που οδηγάει ο ήρωας, με τα πολυβόλα, την ασπίδα προστασίας και το εκτινασσόμενο κάθισμα του συνοδηγού. Το φημισμένο αυτό μοντέλο της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εν λόγω ταινία.
Ο γοητευτικός Sean Connery, ερμηνεύει για άλλη μια φορά άψογα τον αειθαλή πράκτορα, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα υποκριτικής κινούνται και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που συμπληρώνουν το καστ.
Πολύ καλή η 39χρονη Honor Blackman στον ρόλο της Pussy Galore (περίεργο όνομα!) είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία Bond Girl μέχρι και σήμερα, ενώ αξιομνημόνευτες είναι οι ερμηνείες των δύο κακών της ιστορίας, του Γερμανικής καταγωγής ηθοποιού Gert Frobe, και του Ιαπωνικής καταγωγής, Ολυμπιονίκη στο άθλημα της άρσης βαρών το 1948, Harold Sakata.
Στο «Goldfinger» κάνουν την μικρή εμφάνισή τους για άλλη μια φορά οι χαρακτήρες των M, του Q και της τρελά ερωτευμένης με τον γοητευτικό 007, Moneypenny. Οι ηθοποιοί που τους υποδύονται είναι οι Bernard Lee, Desmond Llewelyn και Lois Maxwell αντίστοιχα.


Η μουσική επένδυση της ταινίας, για άλλη μια φορά από τον John Barry είναι εξαιρετική και τιμήθηκε με υποψηφιότητα στα “Grammy Award for Best Score Soundtrack For Visual Media”. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το τραγούδι των τίτλων που το ερμηνεύει η υπέροχη Shirley Bassey.
Το «Goldfinger» έκανε πρεμιέρα στο Odeon Leicester Square στο Λονδίνο, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1964, ενώ την επόμενη μέρα ανέβηκε στις υπόλοιπες αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας.
Η εμπορική επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια και έκανε απόσβεση του προϋπολογισμού της (3.000.000$)μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ τα συνολικά έσοδά της έφτασαν παγκοσμίως το ποσό των 124.900.000 δολαρίων.
Οι κριτικές που απέσπασε ήταν θετικότατες ενώ το 1965, στον 49ο διαγωνισμό των Βραβείων Όσκαρ, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερων Ηχητικών Εφέ (Norman Wanstall). Υπήρξε δε η πρώτη ταινία της σειράς, που συμμετείχε στον μεγάλο διαγωνισμό.
Σήμερα θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές και η ίσως πιο κλασική από όλες τις ταινίες "James Bond" κατέχοντας πολύ υψηλές θέσεις και βαθμολογίες σε πολλές κινηματογραφικές λίστες.
Η σκηνή κατά την οποία ο Bond μπαίνει στο δωμάτιο και βλέπει την ερωμένη του (Shirley Eaton) νεκρή επάνω στο κρεβάτι, επιστρωμένη με χρυσό, είναι μία από τις πιο κλασικές στην ιστορία του κινηματογράφου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση