Inception (2010)


Ελληνικός Τίτλος: Inception
Κατηγορία: Περιπέτεια, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Marion Cotillard, Michael Caine
Μουσική: Hans Zimmer
Φωτογραφία: Wally Pfister
Μοντάζ: Lee Smith
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 148 min


Ο Domm Cobb (Leonardo DiCaprio), είναι ένας παγκοσμίου φήμης κλέφτης, ο οποίος έχει την εξαιρετική ικανότητα, μέσω της τεχνολογίας, να μπορεί να αποσπάσει σημαντικές πληροφορίες από τα βάθη του υποσυνείδητου των θυμάτων του τη στιγμή που αυτοί κοιμούνται και το πνεύμα τους είναι ευάλωτο. Αυτή η σπάνια ικανότητα του, τον έχει καταστήσει περιζήτητο και οι πελάτες του είναι άτομα της υψηλής κοινωνίας που αναθέτουν στον Cobb και στην ομάδα του, αποστολές που σχετίζονται με εταιρικές και βιομηχανικές κατασκοπείες.
Συγχρόνως όμως ο Cobb, έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο καθώς, κατηγορείται για τον θάνατο της γυναίκας του και είναι φυγάς από τις ΗΠΑ, γεγονός που τον εμποδίζει να επιστρέψει στο σπίτι του και στα δύο μικρά παιδιά του.
Ο τελευταίος πελάτης του, ο κύριος  Saito, ένας επιφανής Ιάπωνας επιχειρηματίας, του προτείνει μία αποστολή που μοιάζει ακατόρθωτη αφού του ζητάει όχι να αποσπάσει πληροφορίες από το υποψήφιο θύμα όπως συνήθως γίνεται, αλλά να του εμφυτεύσει μια νέα ιδέα στο μυαλό του.
Ο Saito, προκειμένου να πείσει τον Cobb, του υπόσχεται πως αν καταφέρει να βγάλει σε πέρας την αποστολή που του αναθέτει, θα του εξασφαλίσει αμνηστία κι έτσι θα μπορέσει να γυρίσει στο σπίτι του.
Ο Cobb δέχεται και ξεκινάει με την ομάδα του την σχεδίαση αυτής της πολύπλοκης επιχείρησης προσπαθώντας ταυτόχρονα, να ξεφύγει από το παρελθόν που τον κυνηγάει ...


Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραγωγές των τελευταίων ετών. Οι φίλοι του σύγχρονου-φανταστικού κινηματογράφου την λάτρεψαν, οι μη κατηγοριοποιημένοι θεατές την είδαν και την απόλαυσαν, ενώ οι σινεφίλ και πιο “κουλτουριάρηδες” απλώς την αγνόησαν, μην έχοντας να της προσάψουν τίποτα το αρνητικό.
Το σενάριο του «Inception» το οποίο έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Christopher Nolan, (λέγεται ότι το δούλευε για δέκα ολόκληρα χρόνια) είναι αρκετά έξυπνο και πρωτότυπο, και στην ουσία απλό· η δομή όμως της ταινίας και ο τρόπος της κινηματογραφικής αφήγησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ιστορία εξελίσσεται μεταξύ των ονείρων και της πραγματικότητας, το κάνουν αρκετά πολύπλοκο και σε κάποια σημεία δυσκολονόητο, απαιτώντας την πλήρη προσήλωση του θεατή προκειμένου να καταλάβει απόλυτα, τι ακριβώς συμβαίνει επί της οθόνης.
Η κατακερματισμένη αφήγηση με τα συνεχή χρονικά πισωγυρίσματα, το γρήγορο δυναμικό μοντάζ, τα πανοραμικά πλάνα, οι σκηνές έντονη δράσης, τα τελευταίας τεχνολογίας οπτικά εφέ και ο εξαιρετικός σχεδιασμός παραγωγής, είναι μερικά από τα στοιχεία της ταινίας που την χαρακτηρίζουν και στάθηκαν η αιτία για την μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική της επιτυχία.


Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, στο Τόκυο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Μαρόκο, στο Λος Άντζελες και στον Καναδά, ενώ οι υπεύθυνοι έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή στους χώρους, στα σκηνικά και στα κοστούμια συμβάλλοντας έτσι, για το άρτιο αποτέλεσμα της παραγωγής.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η εξαιρετική μουσική επένδυση της ταινίας, γραμμένη από τον Hans Zimmer, ο οποίος δημιούργησε ένα επιβλητικό θέμα με καταβολές όπως ήταν φυσικό Sci-Fi περιεχομένου, ακολουθώντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία και τις εικόνες, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άρτιο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.
Άλλο “δυνατό” σημείο του «Inception» είναι αναμφίβολα, η πολύ σωστή επιλογή του καστ.
Ο Leonardo Dicaprio στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Cobb, είναι εξαιρετικός, και αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του.
Οι υπόλοιποι ηθοποιοί που απαρτίζουν την ομάδα του Cobb (Joseph Gordon-Levitt , Ellen Page, Tom Hardy, Dileep Rao) δίνουν πολύ καλές ερμηνείες, σε ρόλους βέβαια που δεν απαιτούν, τεράστια προσόντα υποκριτικής.
Πολύ καλή είναι η ερμηνεία του Ken Watanabe, στον ρόλο του Ιάπωνα πελάτη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ερμηνεία της Marion Cotillard, στον μικρό ρόλο της γυναίκας του Cobb.
Τέλος, άξιες αναφοράς είναι οι παρουσίες των Cillian Murphy, Tom Berenger, Pete Postlethwaite και Michael Caine, που ολοκληρώνουν με την παρουσία τους αυτό το τόσο δυνατό και προσεκτικά διαλεγμένο καστ.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου του 2010, αφού μήνες πριν είχε προηγηθεί μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία που είχε σαν αποτέλεσμα, όλοι οι λάτρεις του σύγχρονου κινηματογράφου, απανταχού της γης, να περιμένουν με αγωνία να δουν το νέο “αριστούργημα” του Christopher Nolan, με πρωταγωνιστή τον Leonardo Dicaprio.
Όπως ήταν αναμενόμενο η εμπορική της επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και έσοδά της στο παγκόσμιο Box Office ξεπέρασαν τα 825 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής ήταν 160.000.000.
Το «Inception» όμως, πέρα από την εισπρακτική του επιτυχία, γνώρισε και καλλιτεχνική καταξίωση αφού η μεγαλύτερη μερίδα των κριτικών το εγκωμίασε με ιδιαίτερα επαινετικούς σχολιασμούς.
Η ταινία βρέθηκε υποψήφια για οκτώ Βραβεία Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα τέσσερα, στις κατηγορίες, Μοντάζ, Ήχου, Φωτογραφίας και Ειδικών Εφέ, ενώ οι άλλες τέσσερεις κατηγορίες που ήταν υποψήφια ήταν για τα Βραβεία, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.
Επίσης ήταν υποψήφια, για τέσσερεις Χρυσές Σφαίρες και για εννιά Βραβεία BAFTA, από τα οποία διακρίθηκε στα τρία: Ήχου, Σχεδιασμού Παραγωγής και Ειδικών Εφέ.


Στην χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου του 2010, κόβοντας 421.254 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή. Κυκλοφόρησε με τον αυθεντικό της τίτλο που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Αρχή» ή «Εισαγωγή». Βέβαια, βάσει του σεναρίου, η λέξη «Inception» μάλλον έχει την έννοια των λέξεων «Εμφύτευση» ή «Γένεση».
Όπως και να ‘χει, το «Inception», έγραψε την δική του ιστορία αποκτώντας εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο, θεωρήθηκε σαν μία από τις καλύτερες παραγωγές στο είδος του, και σίγουρα, θα πάρει μια θέση στο πάνθεον των αριστουργημάτων της 7ης τέχνης.
Ήδη, βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην λίστα της IMDb με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ στην κινηματογραφική ιστοσελίδα Rotten Tomatoes, έχει βαθμολογία 8/10 με ποσοστό 86% σε 287 κριτικές.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση