Live and Let Die (1973)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ζήσε και Άσε τους Άλλους να Πεθάνουν
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: Guy Hamilton
Σενάριο: Ian Fleming (Νουβέλα) Tom Mankiewicz (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Yaphet Kotto, Jane Seymour, Clifton James, Julius Harris, Geoffrey Holder, David Hedison, Gloria Hendry
Μουσική: George Martin
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Bert Bates, Raymond Poulton, John Shirley
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 121 min
Τραγούδι Τίτλων: Wings


Τρεις Βρετανοί πράκτορες χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Οι τρεις άτυχοι άνδρες, είχαν σαν αποστολή την παρακολούθηση του Dr. Kananga (Yaphet Kotto), δικτάτορα ενός μικρού νησιού της Καραϊβικής, όπου επικρατούν οι δεισιδαιμονίες και οι τελετές βουντού. Ο James Bond, μετά από εντολή του Μ (Bernard Lee) στέλνεται στη Νέα Υόρκη για να ερευνήσει τις δολοφονίες.
Οι εντολές που έχει ο Βρετανός πράκτορας είναι να έρθει σε επαφή με τον Felix Leiter (David Hedison), πράκτορα της CIA και παλιό του γνώριμο από το παρελθόν.
Κατά την άφιξη του ο Bond στην Νέα Υόρκη, μπαίνει στο στόχαστρο των ανθρώπων του Kananga και δέχεται σχεδόν αμέσως, δύο δολοφονικές επιθέσεις από τις οποίες καταφέρνει και βγαίνει αλώβητος. Στη συνέχεια, μετά από μια σύντομη συνάντηση με τον Felix Leiter, μεταβαίνει στο νησί του δικτάτορα, όπου εκεί τον περιμένει η Rosie (Gloria Hendry) μία πράκτορας της CIA. Γρήγορα ο Bond θα ανακαλύψει ότι η νεαρή πράκτορας δουλεύει για λογαριασμό του Kananga. Μετά τον θάνατο της Rosie, ο Bond συναντιέται στο νησί για δεύτερη φορά με την Solitaire (Jane Seymour) -είχε προηγηθεί μια σύντομη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη- μια όμορφη γυναίκα η οποία βρίσκεται στο πλευρό του Kananga, και έχει την παράξενη ικανότητα να διαβάζει το μέλλον με μία τράπουλα ταρό.
Στην συνέχεια κι αφού ο Βρετανός πράκτορας πείθει την Solitaire να τον ακολουθήσει, ανακαλύπτει ότι ο ισχυρός ηγέτης του νησιού σχεδιάζει να πλημμυρίσει τους δρόμους της Αμερικής με δωρεάν ηρωίνη, με απώτερο σκοπό την εξόντωση κάθε ανταγωνιστή του, την αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων χρηστών και στην συνέχεια, την είσπραξη τεράστιων οικονομικών εσόδων...


Η αποχώρηση του Sean Connery από τον ρόλο του James Bond μετά το «Diamonds Are Forever» φέρνει στο προσκήνιο τον ήδη γνωστό από την τηλεοπτική σειρά «The Saint» (Ο Άγιος) Βρετανό ηθοποιό Roger Moore. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ μετά την ήττα στο Βιετνάμ, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, την αύξηση της εγκληματικότητας και την εξάπλωση των ναρκωτικών, δημιουργούν την ανάγκη για έναν νέο κινηματογραφικό Bond, έναν ήρωα που θα εντοπίζει και θα τιμωρεί τους κακούς.
Το «Live and Let Die» είναι η όγδοη ταινία της σειράς που παράγεται από την Eon Productions, και η πρώτη με πρωταγωνιστή τον Roger Moore στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙ6.
Το σενάριο της ταινίας, αποτελεί μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ian Fleming, ενώ την σκηνοθεσία αναλαμβάνει για τρίτη φορά ο Guy Hamilton.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Τζαμάικα, στην Λουιζιάνα και στα στούντιο του Λονδίνου. Την μουσική έγραψε ο George Martin, ενώ το ομότιτλο τραγούδι των τίτλων είναι μια σύνθεση του Paul McCartney και της συζύγου του Linda, οι οποίοι και το ερμηνεύουν με το συγκρότημα Wings. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και για ένα Βραβείο Grammy.


Ο Roger Moore, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ως πράκτωρ 007, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και γίνεται αμέσως αγαπητός από το κοινό.
Η Jane Seymour, στον ρόλο της “χαρτορίχτρας” Solitaire, είναι από τα ομορφότερα Bond Girls που έχουν περάσει από το πλευρό του γοητευτικού πράκτορα, και όσον αφορά τις υποκριτικές της ικανότητες, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο Yaphet Kotto, είναι ο μοναδικός μαύρος αντίπαλος του Bond στην ιστορία της σειράς, και ερμηνεύει τον διπλό του ρόλο (Kananga - Mr. Big) χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Αντίθετα πολύ καλοί είναι οι υποδεέστεροι κακοί, Julius Harris και Geoffrey Holder.
Στην ταινία δεν εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Q, ενώ μικρή συμμετοχή έχουν οι Bernard Lee ως Μ, και η Lois Maxwell ως Moneypenny.
Για άλλη μια φορά συναντάμε τον χαρακτήρα του πράκτορα Felix Leiter, αυτή τη φορά ερμηνευμένο από τον David Hedison ο οποίος, θα επαναλάβει τον ίδιο ρόλο στο «Licence to Kill» το 1989. Επίσης βλέπουμε για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του Σερίφη Pepper, που τον υποδύεται ο απολαυστικός Clifton James. Ο χαρακτήρας αυτός θα κάνει την εμφάνιση του και στην επόμενη ταινία της σειράς «The Man with the Golden Gun» (1974), ερμηνευμένος από τον ίδιο ηθοποιό.
Η πρεμιέρα του «Live and Let Die» έγινε στις 27 Ιουνίου του 1973 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και χωρίς να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία με παγκόσμια ακαθάριστα έσοδα 161.800.000 δολάρια, ενώ είχε κόστος παραγωγής 7 εκατομμύρια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση