Never Say Never Again (1983)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Irvin Kershner
Σενάριο: Kevin McClory, Jack Whittingham, Ian Fleming (Ιστορία) Lorenzo Semple Jr. (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Kim Basinger, Klaus Maria Brandauer, Barbara Carrera, Max von Sydow
Μουσική: Michel Legrand
Φωτογραφία: Douglas Slocombe
Μοντάζ: Ian Crafford
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 134 min
Τραγούδι Τίτλων: Lani Hall


Το «Never Say Never Again» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ian Fleming “Thunderball” και αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του 1965 στην οποία πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Sean Connery.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες “Bond” δεν παρήχθη από την Eon Productions, αλλά από μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, ένα μέλος της οποίας ήταν ο Kevin McClory, ένας από τους αρχικούς σεναριογράφους και παραγωγούς του «Thunderball». Ο McClory μετά από μια μακρά νομική διαμάχη που ξεκίνησε το 1965, κατάφερε να κερδίσει τα δικαιώματα των γυρισμάτων μιας νέας ταινίας που το σενάριό της να βασίζεται στην ιστορία του «Thunderball» για λογαριασμό της Warner Bros.
Ο 53άχρονος τότε Sean Connery, κλήθηκε να αναλάβει το ρόλο του Βρετανού πράκτορα της ΜΙ6, για άλλη μια φορά μετά από 12 χρόνια. "Never Again" είχε δηλώσει ο Connery σε μια συνέντευξη του το 1971, κι εννοούσε ότι “ποτέ ξανά” δεν θα υποδυόταν τον James Bond. Σε αυτή την “μη τηρητέα” φράση του, στηρίχτηκε ο τίτλος της ταινίας «Never Say Never Again» (Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ).
Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Irvin Kershner, ο οποίος ακολουθώντας την γραμμή των προκατόχων του, έφτιαξε μια ταινία που περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ταινίες της σειράς: άφθονες και εντυπωσιακές σκηνές δράσης, διασκεδαστικοί διάλογοι, πολύ καλή φωτογραφία και εξωτερικά γυρίσματα σε προσεκτικά επιλεγμένα μέρη στη Γαλλία, στην Ισπανία και στις εξωτικές Μπαχάμες.
Για νομικούς λόγους στην ταινία δεν υπάρχει η σκηνή με την στροβιλιστή κάνη του όπλου στους τίτλους αρχής και δεν ακούγεται το κλασικό μουσικό θέμα. Φυσικά όλες αυτές οι "λεπτομέρειες" δεν ενόχλησαν καθόλου τους φαν του ήρωα που αγάπησαν και αυτήν την ταινία "Bond" τόσο όσο και τις υπόλοιπες.


Μετά από μια αποτυχημένη άσκηση ρουτίνας, με εντολή του Μ (Edward Fox), αρχηγού της MI6, ο πράκτορας James Bond κλείνεται σε μια κλινική έξω από το Λονδίνο για να κάνει ιατρικές εξετάσεις και να ξαναβρεί την καλή του φυσική κατάσταση. Εκεί ο Bond γίνεται μάρτυρας ενός περίεργου περιστατικού μεταξύ μιας μυστηριώδους νοσοκόμας, της Fatima Blush (Barbara Carrera) η οποία είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης SPECTRE, και ενός ασθενή της. Την επομένη, κι αφού η Blush έχει αντιληφθεί την παρουσία του Bond στην κλινική, γίνεται μια αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας εις βάρος του Βρετανού πράκτορα.
Εν τω μεταξύ, αρχηγός της SPECTRE, Ernst Stavro Blofeld (Max von Sydow), καταστρώνει ένα σχέδιο με το οποίο σκοπεύει να αποσπάσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από της κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ. Με την βοήθεια ενός πιλότου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση στο ένα του μάτι έτσι ώστε ο αμφιβληστροειδής του να είναι ίδιος με αυτόν του Προέδρου των ΗΠΑ καθώς η ανάγνωση του ματιού του Προέδρου αποτελεί την δικλείδα ασφαλείας σε μια αμερικάνικη στρατιωτική βάση στην Μεγάλη Βρετανία όπου φυλάσσονται πυρηνικές κεφαλές, κατά την διάρκεια μιας άσκησης θα κλέψει δύο κεφαλές και στην συνέχεια θα στείλει τελεσίγραφο στους κυβερνήτες κρατών, απειλώντας τους και εκβιάζοντάς τους.
Ο Bond καλείται από την ΜΙ6 προκειμένου να εντοπίσει τις χαμένες κεφαλές και να σώσει τον κόσμο από μία ενδεχομένη πυρηνική απειλή. Έτσι βρίσκεται στις Μπαχάμες, να παρακολουθεί την Domino Petachi (Kim Basinger), αδελφή του νεκρού πλέον πιλότου που έκλεψε τις κεφαλές, και τον πλούσιο εραστή της, Maximilian Largo (Klaus Maria Brandauer), υπαρχηγό της SPECTRE...


Το καστ που πλαισιώνει τον για άλλη μια φορά υπέροχο Sean Connery είναι εκπληκτικό και θεωρείται από τα καλύτερα που έχουν συμμετάσχει σε ταινία 007. Στο ρόλο της Domino Petachi η πανέμορφη Kim Basinger, με εξαιρετική παρουσία και αξιέπαινα υποκριτικά στοιχεία. Εκπληκτικός και ο Klaus Maria Brandauer στον ρόλο του κακού, ενώ ο μοναδικός Max von Sydow, ο οποίος αν κι έχει λίγο χρόνο συμμετοχής, είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Ernst Stavro Blofeld. Απολαυστική είναι και η Barbara Carrera, στον ρόλο της αισθησιακής αλλά και αδίστακτης εκτελέστριας της SPECTRE.
Στην ταινία υπάρχουν επίσης οι χαρακτήρες των "M","Q" και "Moneypenny" στα πρόσωπα των Edward Fox, Alec McCowen και Pamela Salem αντιστοίχως. Τέλος, σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση βλέπουμε τον Βρετανό κωμικό ηθοποιό Rowan Atkinson (ο γνωστός μας Mr. Bean) στον μικρό ρόλο του Nigel Small-Fawcett, ενός εκπροσώπου του Γραφείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, στις Μπαχάμες.
Την μουσική έγραψε ο Michel Legrand, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Lani Hall.
Το «Never Say Never Again» έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το φθινόπωρο του 1983, σημειώνοντας εμπορική επιτυχία και αποσπώντας κατά κύριο λόγο, θετικές κριτικές.
Με προϋπολογισμό τα 36 εκατομμύρια δολάρια έκανε συνολικές εισπράξεις 160 εκατομμύρια -κάτι λιγότερο από τις εισπράξεις του «Octopussy» που κυκλοφόρησε από την Eon Productions την ίδια χρονιά, λίγους μήνες πριν.
Το 1997 τα δικαιώματα της ταινίας αγοράστηκαν από την MGM, η οποία διανέμει και όλες τις άλλες, επίσημες Bond παραγωγές της Eon.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση