Requiem for a Dream (2000)


Ελληνικός Τίτλος: Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο
Κατηγορία: Δράμα
Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky
Σενάριο: Hubert Selby Jr (Μυθιστόρημα), Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans
Μουσική: Clint Mansell
Φωτογραφία: Matthew Libatique
Μοντάζ: Jay Rabinowitz
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 102 min


Ο Harry (Jared Leto) και ο Tyrone (Marlon Wayans) είναι δυο νεαροί φίλοι που ζουν στο Coney Island, της Νέα Υόρκης. Στην παρέα τους είναι και η Marion (Jennifer Connelly), η κοπέλα του Harry, μια νεαρή σχεδιάστρια μόδας, που προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον εύπορο πατέρα της καθώς νιώθει ότι την εξουσιάζει. Και οι τρεις νέοι είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίζουν την δόση τους. Το όνειρο του Harry είναι να μαζέψει χρήματα και να ανοίξει ένα κατάστημα στο οποίο η Marion, θα πουλάει τα δικά της ρούχα.
Εν τω μεταξύ η μητέρα του Harry, Sara (Ellen Burstyn), μένει μόνη της και περνάει τον καιρό της βλέποντας τηλεόραση. Όταν θα της δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχει στο αγαπημένο της τηλεοπτικό σόου, θέλοντας να επανέλθει στη νεανική της φόρμα, θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη δίαιτα παίρνοντας χάπια αδυνατίσματος και παρά της προειδοποιήσεις του Harry, εθίζεται σε αυτά αυξάνοντας συνεχώς τις ημερήσιες δόσεις και χάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης.
Παράλληλα οι τρεις νέοι, βυθίζονται όλο και πιο πολύ στον κόσμο των ναρκωτικών και οι οικονομικές τους ανάγκες τους αναγκάζουν να ασχοληθούν με το “εμπόριο”. Κι ενώ τα πράγματα αρχικά πάνε καλά, μια αναποδιά θα γίνει η αιτία για να χάσουν ότι χρήματα έχουν μαζέψει και απένταροι πλέον, ψάχνουν τρόπους για να εξασφαλίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ναρκωτικές ουσίες, βυθιζόμενοι όλο και πιο πολύ σε ένα κόσμο σκοτεινό που τους οδηγεί αναπόφευκτα, στην απόλυτη καταστροφή...


Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Hubert Selby Jr, που κυκλοφόρησε το 1978. Ο Darren Aronofsky που συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον συγγραφέα, σκηνοθετεί με τρόπο πρωτότυπο και έντονα δυναμικό, καταφέρνοντας έτσι να καθηλώσει, να συγκλονίσει και να σοκάρει.
Ο ιδιοφυής σκηνοθέτης, δεν προσπαθεί να θίξει ηθικά θέματα ή να περάσει κάποια μηνύματα, παρά μόνο με μια εντελώς ξεκάθαρη και ρεαλιστική αφήγηση, αφήνει τον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Ο καταιγιστικός αφηγηματικός ρυθμός, οι μη συμβατικές γωνίες λήψεις, το πολύ γρήγορο μοντάζ (hip hop montage) και η εξαιρετική εναρμόνιση των εικόνων με την μουσική, είναι μερικά από τα πολλά ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταινία.
Οι σκηνές κατά τις οποίες οι ήρωες κάνουν χρήση των εθιστικών ουσιών και κατόπιν μεταβαίνουν από τον πραγματικό κόσμο σ' αυτόν των ναρκωτικών, είναι συγκλονιστικές.
Συγκλονιστικό είναι και το τέλος όπου παρακολουθούμε την ταυτόχρονη κατάρρευση και των τεσσάρων χαρακτήρων, σε μια υπέροχη σκηνή, με τολμηρές, ρεαλιστικές εικόνες, που χαρακτηρίζεται περισσότερο σουρεαλιστική παρά ορθολογική, καθώς η ταυτόχρονη πτώση των ηρώων, βοηθάει στην κορύφωση του δράματος.
Το soundtrack της ταινίας, το οποίο συνέθεσε ο Clint Mansell, χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Mansell με την μουσική του, καταφέρνει και επιδρά άμεσα στον θεατή, κάνοντάς τον να νιώθει ακόμα πιο έντονα τα όσα του αφηγείται αυτή η συγκλονιστική ιστορία.


Οι ερμηνείες και των τεσσάρων πρωταγωνιστών είναι εκπληκτικές. Υποδύονται εξαιρετικά τέσσερεις διαφορετικούς χαρακτήρες που ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους επιλέγει τον δρόμο του εθισμού και την διαφυγή σε έναν ψεύτικο κόσμο. Αδύναμοι να αντισταθούν στα πάθη τους, συνθλίβουν τα όνειρα, τα ιδανικά και τις επιθυμίες τους, φτάνοντας έτσι στην καταστροφή. Μεγαλοφυές σκηνοθετικό εύρημα, τα πλάνα λίγο πριν το τέλος που και οι τέσσερεις ήρωες, έχοντας υποστεί την απόλυτη συντριβή, κείτονται στα κρεβάτια τους σε εμβρυακή στάση, φανερώνοντας την πραγματική τους αδυναμία.
Η Ellen Burstyn, στον ρόλο της Sara, δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, κερδίζοντας από την αρχή την συμπάθεια και τις εντυπώσεις. Η μεταμόρφωσή της από μία τυπική, μεσόκοπη αμερικανίδα νοικοκυρά, σε μια γυναίκα γερασμένη, πλήρως εξαρτημένη, που ζει στον κόσμο της φαντασίας της, γίνεται με τρόπο εκπληκτικό.
Εξίσου καλή και η Jennifer Connelly, που κι αυτήν ο εθισμός της στις ναρκωτικές ουσίες και κατ’ επέκταση η καθημερινή ανάγκη να εξασφαλίσει τη δόση της, την μεταμορφώνει από μια ανέμελη, όμορφη και εύπορη νεαρή, σε ένα υποχείριο ενός αδίστακτου προαγωγού.
Τέλος, ο Jared Leto και ο Marlon Wayans, υποστηρίζουν με την σειρά τους, με αρκετά ισχυρό τρόπο τους χαρακτήρες που υποδύονται, ολοκληρώνοντας έτσι το σκηνοθετικό όραμα του δημιουργού, Darren Aronofsky.


Το «Ρέκβιεμ* για ένα Όνειρο» έκανε πρεμιέρα στις 14 Μαΐου του 2000 στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, και στις 13 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο. Η πλήρη απελευθέρωσή του έγινε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 27 Οκτωβρίου.
Η ταινία έλαβε σε μεγάλο βαθμό θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως επί το πλείστον στην σκηνοθεσία του Aronofsky και στις πολύ καλές ερμηνείες του καστ.
Την βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ του 2001, η Ellen Burstyn, ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερου Α' Γυναικείο Ρόλου, για την ερμηνεία της ως Sara Goldfarb, αλλά έχασε το βραβείο από την Julia Roberts, η οποία υποδύθηκε την Erin Brockovich στην ομώνυμη ταινία.
Επίσης η ταινία ήταν υποψήφια για μία Χρυσή Σφαίρα, ενώ η Burstyn βρέθηκε υποψήφια για την εκπληκτική της ερμηνεία σε πλήθος άλλους μικρότερους διαγωνισμούς από τους οποίους διακρίθηκε σε αρκετούς απ’ αυτούς.
Ο καταξιωμένος κριτικός κινηματογράφου James Berardinelli, θεωρεί το «Requiem for a Dream» τη δεύτερη καλύτερη ταινία της δεκαετίας, πίσω από την τριλογία «Lord of the Rings».
Το μουσικό θέμα του Clint Mansell, με το πέρασμα του χρόνου αναγνωρίστηκε και επαινέθηκε ευρέως, ενώ χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα, σε πολλά τρέιλερ άλλων ταινιών και σε διάφορα τηλεοπτικά σποτ.

*Requiem, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “μνημόσυνο”, “επιμνημόσυνος ύμνος”







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση