The Living Daylights (1987)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Με Το Δάχτυλο Στη Σκανδάλη
James Bond: Timothy Dalton
Σκηνοθεσία: John Glen
Σενάριο: Ian Fleming (Διήγημα) Richard Maibaum, Michael G. Wilson (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Maryam d'Abo, Jeroen Krabbe, Joe Don Baker, John Rhys-Davies, Art Malik, Andreas Wisniewski
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Alec Mills
Μοντάζ: Peter Davies, John Grover
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 130 min
Τραγούδι Τίτλων: A-ha


Αυτή τη φορά ο James Bond βρίσκεται σταλμένος από την ΜΙ6 στην Μπρατισλάβα της Τσεχοσλοβακίας, προκειμένου να βοηθήσει στην απόδραση του Στρατηγού Georgi Koskov (Jeroen Krabbe) ενός αξιωματικού της KGB, ο οποίος έχει σκοπό να αποστατήσει. Η απόδραση έχει σχεδιαστεί να γίνει την ώρα του διαλείμματος μιας συναυλίας κλασικής μουσικής, σε μια αίθουσα της Μπρατισλάβα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Bond αντιλαμβάνεται ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής της KGB προσπαθεί να εμποδίσει την διαφυγή του Koskov. Παρά το γεγονός ότι οι διαταγές που έχει είναι να τον σκοτώσει, διστάζει να το κάνει και τον τραυματίζει ελαφρά στο χέρι όταν ανακαλύπτει ότι πρόκειται για μια γυναίκα, μέλος της ορχήστρας που έδινε την συναυλία.
Τελικά η αποστολή στέφεται με επιτυχία και όταν ο Koskov θα περάσει τα σύνορα και θα βρεθεί στην Μεγάλη Βρετανία, ενημερώνει τους υπεύθυνους της MI6 ότι ο νέος επικεφαλής της KGB, Στρατηγός Leonid Pushkin (John Rhys-Davies) σκοπεύει να εξουδετερώσει όλους τους αντίπαλους πράκτορες.
Παρά τις αμφιβολίες που έχει ο Bond για την ορθότητα της πληροφορίες αυτής, μεταβαίνει στην Ταγγέρη για να βρει τον Pushkin και να τον δολοφονήσει. Εν τω μεταξύ πίσω στο Λονδίνο ο Koskov πέφτει θύμα απαγωγής από την KGB.
O Bond επιστρέφει στην Μπρατισλάβα και εντοπίζει την ελεύθερη σκοπεύτρια, η οποία ονομάζεται Kara Milovy (Maryam d'Abo) και όπως αποδεικνύεται δεν έχει καμία σχέση με την KGB, όσο για την αποστασία του Koskov, ανακαλύπτει ότι αυτή είναι εικονική και πίσω της κρύβεται μία απάτη, που σχετίζεται με έναν μεγάλο λαθρέμπορο όπλων, τον Brad Whitaker (Joe Don Baker)...


Το «The Living Daylights» είναι η 15η ταινία της σειράς “James Bond” και σηματοδοτεί το ντεμπούτο του Timothy Dalton στον ρόλο του θρυλικού κατασκόπου. Το σενάριο βασίζεται εν μέρει στο ομώνυμο διήγημα του Ian Fleming, με τον John Glen να βρίσκεται για τέταρτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για λογαριασμό της EON και του Bond.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστρία, στο Μαρόκο και στο Γιβραλτάρ.
Η επιλογή του Timothy Dalton για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Roger Moor, κρίνεται ικανοποιητική, καθώς ο νέος ηθοποιός δίνει στον ήρωα έναν προσωπικό τόνο, πιο ανθρώπινο, πιο αληθινό και σοβαρό, προσγειωμένο με την πραγματικότητα.
Στα ίδια μονοπάτια κινείται και το σενάριο της ταινίας, από το οποίο απουσιάζουν οι πανίσχυροι-παρανοϊκοί κακοί, με τις υπόγειες πυρηνικές βάσεις και τα πλήθη οργανωμένου στρατού στην διάθεσή τους.
Φυσικά όμως, δεν απουσιάζουν οι υπερβολικές και ταυτόχρονα εντυπωσιακές σεκάνς δράσης, όπως για παράδειγμα η σκηνή της καταδίωξης στα χιόνια με την χρήση της θήκης του τσέλου ή η σκηνή της πάλης στο αεροπλάνο, λίγο πριν το τέλος της ταινίας.


Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με παλιότερες ταινίες της σειράς, είναι η έλλειψη των εντυπωσιακών γυναικών στο πλευρό του πράκτορα της ΜΙ6.
Η Maryam d`Abo στο ρόλο της Kara Milovy, είναι η μοναδική γυναικεία παρουσία στο πλευρό του Bond και η αδύναμη ερμηνεία της κατακρίθηκε, ενώ η ίδια χαρακτηρίστηκε από πολλούς, σαν το χειρότερο Bond Girl όλων των εποχών.
Στους ρόλους των κακών συναντάμε τον Ολλανδό ηθοποιό Jeroen Krabbe ως Ρώσος δήθεν αποστάτης Georgi Koskov, τον Brad Whitaker ως ο Joe Don Baker, έμπορος όπλων, και τον Andreas Wisniewski ως Necros, σε ρόλο εκτελεστή. Αρκετοί κακοί αλλά κανένας τους αξιομνημόνευτος, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους φανατικούς της σειράς, οι οποίοι ξενίστηκαν κάπως και με τον νέο πρωταγωνιστή, αλλά και με τα υπόλοιπα προαναφερθείσα στοιχεία.
Παρ’ όλα αυτά, το «The Living Daylights» κάνοντας πρεμιέρα στις 27 Ιουνίου του 1987, στο “Odeon Leicester Square” του Λονδίνου, παρουσία του πρίγκιπα και της πριγκίπισσα της Ουαλίας, τα πήγε πολύ καλά στο Box Office σημειώνοντας εισπράξεις 191,200,000 δολάρια παγκοσμίως και αποκόμισε κυρίως θετικούς σχολιασμούς από τους ειδικούς του χώρου.
Στον ρόλο του Q βλέπουμε για δωδέκατη φορά τον Desmond Llewelyn, στον ρόλο του Μ ο Robert Brown, ενώ ως Miss Moneypenny για πρώτη φορά εμφανίζεται η Caroline Bliss.
Η μουσική της ταινίας είναι γραμμένη για άλλη μια φορά από τον John Barry ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει το περίφημο Νορβηγικό ποπ συγκρότημα “A-ha”.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση