Thunderball (1965)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κεραυνός
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Terence Young
Σενάριο: Ian Fleming (Νουβέλα) Richard Maibaum, John Hopkins (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi, Rik Van Nutter
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Ernest Hosler
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 130 min
Τραγούδι Τίτλων: Tom Jones


Η τέταρτη ταινία της σειράς “James Bond” με πρωταγωνιστή τον Sean Connery, στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της Βρετανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας MI6, αποτελεί μια προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ian Fleming , το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε σε ένα πρωτότυπο σενάριο του Jack Whittingham που γράφτηκε το 1961.
Στην σκηνοθεσία για τρίτη φορά συναντάμε τον Terence Young, ενώ την κινηματογραφική προσαρμογή το σεναρίου έχουν επιμεληθεί ο Richard Maibaum και ο John Hopkins.
Μετά την τεράστια απήχηση του «Goldfinfer» οι υπεύθυνοι της EON θέλοντας να δημιουργήσουν μια ακόμη μεγαλύτερη  κινηματογραφική επιτυχία, σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν στο «Thunderball» πιο πολλές γυναίκες, περισσότερη ένταση, περισσότερα gadgets και πιο πολλές θεαματικές σκηνές.
Παρ’ όλα αυτά όμως, και παρά το γεγονός ότι η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, δεν συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες της σειράς και φημίζεται περισσότερο για το ομότιτλο τραγούδι των τίτλων που ερμηνεύει υπέροχα ο Tom Jones και τις αγωνιώδεις και εντυπωσιακές υποβρύχιες σεκάνς της , που και αυτές σε κάποιες περιπτώσεις σχολιάστηκαν αρνητικά για την μεγάλη τους διάρκεια.
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου του 1965 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαΐου. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στις Μπαχάμες, ενώ σκηνές γυριστήκαν επίσης στο Παρίσι, στο Μαϊάμι και στα στούντιο του Λονδίνου. Σε πολλές από τις σκηνές αυτές, ο για άλλη μια φορά πολύ καλός Sean Connery, έχει αντικατασταθεί από κασκαντέρ λόγω της μεγάλης δυσκολίας τους και της επικινδυνότητάς τους.


Αποστολή αυτή τη φορά του James Bond, είναι να εντοπίσει δύο ατομικές βόμβες που εκλάπησαν μαζί με ένα μαχητικό αεροσκάφος που τις μετέφερε, κατά την διάρκεια μιας πολεμικής άσκησης του ΝΑΤΟ. Υπεύθυνοι γι’ αυτή την κλοπή φαίνεται είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης SPECTRE, οι οποίοι εκβιάζουν τον κόσμο απειλώντας ότι θα καταστρέψουν μια μεγάλη πόλη της Μεγάλης Βρετανίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών, αν σε διάστημα λίγων ημερών δεν τους παραδοθούν λύτρα αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών σε ακατέργαστα διαμάντια.
Οι ενδείξεις και τα λιγοστά στοιχεία που έχουν οι άνθρωποι της ΜΙ6 στα χέρια τους, οδηγούν τον Bond στις Μπαχάμες, όπου εκεί φροντίζει και έρχεται σε επαφή με την όμορφη νεαρή Domino (Claudine Auger), ερωμένη του Emilio Largo (Adolfo Celi) ο οποίος είναι υπαρχηγός της SPECTRE.
Ο Βρετανός πράκτορας μέσω της Domino, καταφέρνει κι έρχεται πολύ σύντομα σε επαφή με τον Largo, και με την βοήθεια του Felix Leiter (Rik Van Nutter) ενός Αμερικανού πράκτορα της CIA, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τις κλεμμένες βόμβες και να αποτρέψει τα σχέδια των εκβιαστών...
 

Τον ρόλο της Domino, ερμηνεύει αρκετά καλά η Claudine Auger (Μις Γαλλία 1958) και θεωρείται ένα από τα πιο καλά “Bond's Girl” της σειράς, ενώ και οι υπόλοιπες, όμορφες γυναικείες παρουσίες που κάνουν την εμφάνισή τους στην ταινία, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο Ιταλός ηθοποιός Adolfo Celi, που υποδύεται τον Largo, πείθει ως κακός και ο χαρακτήρας του έχει μείνει στην ιστορία σαν ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους της σειράς.
Και πάλι στον ρόλο του Μ συναντάμε τον Bernard Lee, Q ο Desmond Llewelyn και Moneypenny η Lois Maxwell.
Την μουσική της ταινίας έγραψε ο John Barry, ενώ ο John Stears που επιμελήθηκε τα οπτικά εφέ τιμήθηκε στα Βραβεία Όσκαρ του 1966 με ένα χρυσό αγαλματίδιο. Επίσης ο Ken Adam, ως υπεύθυνος παραγωγής της ταινίας, βρέθηκε υποψήφιος για ένα Βραβείο BAFTA.
Το «Thunderball» έκανε πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου του 1965 στο Τόκιο, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε 20 ήμερες αργότερα, αφού πρώτα είχε παιχτεί στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Η ταινία είχε την πιο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε σχέση με τους προκατόχους της, καθώς οι συνολικές της εισπράξεις παγκοσμίως ανήλθαν στο ποσό των 141.200.000 δολαρίων, ενώ το κόστος παραγωγής της ήταν 9.000.000 δολάρια.
Το 1983, η κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros κυκλοφόρησε ένα remake της ταινίας με τίτλο «Never Say Never Again» και πάλι με τον  Sean Connery, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πράκτορα James Bond.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση