The Green Mile (1999)


Ελληνικός Τίτλος: Το Πράσινο Μίλι
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Frank Darabont
Σενάριο: Stephen King (Μυθιστόρημα), Frank Darabont (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Bonnie Hunt
Μουσική: Thomas Newman
Φωτογραφία: David Tattersall
Μοντάζ: Richard Francis-Bruce
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 188 min


O Paul Edgecomb (Tom Hanks) εργάζεται ως δεσμοφύλακας, στην πτέρυγα θανατοποινιτών μιας φυλακής στην Louisiana, την δεκαετία του '30. «Πράσινο Μίλι» είναι το όνομα του διαδρόμου που βρίσκεται σε αυτή την πτέρυγα και οδηγεί στο δωμάτιο με την ηλεκτρική καρέκλα.
Ο Edgecomb είναι ο υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης πτέρυγας και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, τον Brutus Howell (David Morse), τον νεαρό Dean Stanton (Barry Pepper) και τον πιο ώριμο και σοβαρό Hary Terwilliger (Jeffrey DeMunn) φροντίζει τους μελλοθάνατους κρατώντας τους ήρεμους και μακριά από μεταξύ τους κόντρες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τους προσφέρει τον απαιτούμενο σεβασμό, τις τελευταίες μέρες της ζωής τους.
Κι ενώ όλα κυλάνε ομαλά, μια μέρα ένας κρατούμενος-θανατοποινίτης φτάνει στη φυλακή. Ο John Coffey (Michael Clarke Duncan), είναι ένας γιγαντόσωμος νέγρος που καταδικάστηκε σε θάνατο για τον βιασμό και τον φόνο δύο μικρών κοριτσιών. Τότε όλοι -τρόφιμοι και φύλακες- θα αρχίσουν να κάνουν λόγο για τον χειρότερο όλων των εγκληματιών. Σύντομα όμως θα διαπιστώσουν ότι ο Coffey είναι ένας διαφορετικός κρατούμενος. Είναι ένα άτομο ευγενικό, που φοβάται το σκοτάδι? ένας άνθρωπος που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχοπαθής δολοφόνος.
Συν όλα τ’ άλλα, ο Coffey κρύβει κι ένα μεγάλο μυστικό, διαθέτει ένα χάρισμα που τον κάνει μοναδικό: μπορεί και γιατρεύει οποιαδήποτε ασθένεια μόνο με το άγγιγμά του...


Πέντε χρόνια μετά το υπέροχο και υπέρ-πετυχημένο «The Shawshank Redemption» ο σκηνοθέτης Frank Darabont, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη άλλο ένα μυθιστόρημα του διακεκριμένου αμερικανού συγγραφέα Stephen King, δημιουργώντας κι αυτή τη φορά μια αριστουργηματική ταινία, που ιστορία της εξελίσσεται μέσα σε φυλακές.
«Το Πράσινο Μίλι» είναι μια ταινία που συνδυάζει το δράμα με την φαντασία, μια ταινία που ένας απλός θεατής, είτε μπορεί να την παρακολουθήσει περνώντας ευχάριστα τρεις ώρες -χωρίς μάλιστα να τον κουράσει καθόλου η μεγάλη διάρκειά της, καθώς ο συνδυασμός κωμικών και τραγικών στιγμών αποζημιώνει και συγκινεί ενίοτε, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του- είτε προβληματίζοντας το μυαλό του με σοβαρές σκέψεις που αφορούν το διαχρονικό ερώτημα της ορθότητας της θανατικής ποινής. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αν και καταφέρνει μέσα από τις εικόνες της σκοτεινής φυλακής, τους διαλόγους και τις πράξεις των “ακραίων” χαρακτήρων του που εκπροσωπούν το καλό και το κακό, να αποπνεύσει πολλά μηνύματα που σχετίζονται μ’ αυτό, σε καμία περίπτωση δεν αποσαφηνίζει την θέση του.
Από τεχνικής άποψης, το αισθητικό αποτέλεσμα της παραγωγής κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Η φωτογραφία, η μουσική και τα σκηνικά είναι άψογα και δημιουργούν μια τέλεια αναπαράσταση, όχι μόνο της ατμόσφαιρας που επικρατεί μέσα στην φυλακή αλλά γενικότερα, της εποχής και του τόπου που εξελίσσεται η ιστορία.


Εξαιρετικός ο Tom Hanks, στον ρόλο του δεσμοφύλακα-υπεύθυνου της πτέρυγας των θανατοποινιτών, δεν είναι όμως το πρόσωπο που κλέβει τις εντυπώσεις και μένει στην μνήμη του θεατή. Τα πρόσωπα αυτά είναι άλλα: κατά πρώτον είναι ο ιδιαίτερα σωματώδης Michael Clarke Duncan, στον αντιφατικό ρόλο του χαρισματικού και καλοκάγαθου John Coffey που κατηγορείται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα, είναι ο μικρόσωμος Doug Hutchinson, που υποδύεται αριστοτεχνικά τον κακό και γεμάτο μίσος και εκδικητικότητα δεσμοφύλακα, Percy Wetmore και τέλος, ο Sam Rockwell, στον ρόλο του επίσης μοχθηρού και αλαζόνα θανατοποινίτη.
Επίσης, πολύ καλές είναι οι ερμηνείες των David Morse, στον ρόλο του δεσμοφύλακα που βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κεντρικού χαρακτήρα Paul Edgecomb, του James Cromwell στον ρόλο του αρχηγού της φυλακής, και της Patriscia Clarkson στον ρόλο της βαριά άρρωστης γυναίκας του.
Τέλος, αξιομνημόνευτη είναι και η παρουσία του 82χρονου τότε, βετεράνου ηθοποιού Dabbs Greer, στον ρόλο του ηλικιωμένου Paul. Ουσιαστικά, είναι αυτός που μας διηγείται αυτήν την τόσο όμορφη μα και συγχρόνως παράξενη ιστορία.


«Το Πράσινο Μίλι» έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 10 Δεκεμβρίου του 1999, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία και αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Με συνολικά έσοδα που ξεπερνούν τα 290.000.000 δολάρια, είναι  η ταινία με την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία του πολυδιαβασμένου Stephen King, τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως.
Την βραδιά των Όσκαρ, στις 26 Μαρτίου του 2000, η ταινία βρέθηκε να διεκδικεί το πολυπόθητο αγαλματίδιο σε 4 κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Ήχου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Michael Clarke Duncan. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να διακριθεί σε καμία από αυτές, αλλά τιμήθηκε με 15 βραβεία σε άλλους μικρότερους διεθνείς κινηματογραφικούς διαγωνισμούς.
Η πρεμιέρα της ταινίας στην χώρα μας έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2000, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και από τότε έως και σήμερα, θεωρείται ως μία από τις πιο αγαπημένες αμερικάνικες ταινίες του ελληνικού κοινού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση