Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)


Ελληνικός Τίτλος: Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού
Κατηγορία: Δράμα, Ρομαντική, Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Michel Gondry
Σενάριο: Charlie Caufman
Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Mark Ruffalo
Μουσική: Jon Brion
Φωτογραφία: Ellen Kuras
Μοντάζ: Valdis Oskarsdottir
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 108 min


Πρόκειται για μια πολύ “ιδιαίτερη” ταινία που την χαρακτηρίζει το πρωτότυπο-ιδιοφυές, γεμάτο φιλοσοφικές αλήθειες και ερωτήματα σενάριό της, ο εξαιρετικός τρόπος αφήγησης, αλλά και οι υπέροχες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών της.
Η ιστορία ξεκινά με τον Joel (Jim Carrey) να γνωρίζει την Clementine (Kate Winslet) σε μια παραλία του Long Island, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Κι ενώ οι δυο τους είναι τελείως αντίθετοι χαρακτήρες, αυτός πολύ ντροπαλός και ήρεμος ενώ αυτή υπέρμετρα εξωστρεφής με πολύ ενέργεια και σαρωτική προσωπικότητα, μια πολύ ρομαντική και τρυφερή σχέση ξεκινάει αναμεταξύ τους.
Μια μέρα ο Joel, μετά από ένα τσακωμό τους, βλέπει την Clementine να φιλιέται με έναν άλλον άνδρα αρκετά νεότερό της (Elijah Wood) ενώ την ίδια στιγμή η ίδια τον αγνοεί παντελώς, κάνοντας πως δεν τον γνωρίζει. Μετά από αυτό το συμβάν ο συντετριμμένος Joel, ανακαλύπτει πως η πρώην αγαπημένη του τον έχει διαγράψει τελείως από την μνήμη της, μέσω μίας ιατρικής διαδικασίας που παρέχει μία εταιρεία που λέγεται “Lacuna Inc”. Την ίδια στιγμή, βαθειά πληγωμένος, αποφασίζει να κάνει κι αυτός το ίδιο και επισκέπτεται την εν λόγω εταιρεία.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαγραφής, κι ενώ ο Joel βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης, οι μνήμες του με τις στιγμές που πέρασε με την Clementine επανέρχονται στο υποσυνείδητό του και τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν σβήνονται μόνο οι δυσάρεστες στιγμές και ο πόνος αλλά και οι ευτυχισμένες στιγμές που ζήσανε μαζί. Τότε το μετανιώνει και κάνει τα πάντα προκειμένου να διασώσει στο μυαλό του, όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές μπορεί...


Ο σκηνοθέτης Michel Gondry συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σεναριογράφο Charlie Caufman, μετά το «Human Nature» το 2001, και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία ρομαντική, που στηρίζεται στην επιστημονική φαντασία και ταυτόχρονα εμπεριέχει δραματικά αλλά και κωμικά στοιχεία.
Το «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» που δανείστηκε τον τίτλο του από έναν στίχο του Alexander Pope από το ποίημα του "Eloisa to Abelard", είναι μια ταινία αρκετά καλογυρισμένη, με πλάνα που κινούνται συνεχώς μεταξύ ρεαλισμού και σουρεαλισμού, πραγματικότητας και φαντασίας, και εικόνες που πολλές από αυτές συμβαίνουν στην πραγματικότητα και κάποιες άλλες στο μυαλό του Joel.
Αρχικά ο τρόπος αφήγησης μπερδεύει πολύ τον θεατή καθώς, η ιστορία ξεκινάει από το παρόν, αναπάντεχα στροβιλίζεται στο παρελθόν, γυρίζει ακόμα πιο πίσω και ξαφνικά φτάνει εκεί που ξεκίνησε κλείνοντας όμως όλα τα κενά, και λύνοντας κάθε απορία.
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα οπτικά εφέ που επιλέγει ο σκηνοθέτης για να μας
επισημάνει τις μνήμες που καταστρέφονται από το μυαλό του ήρωα κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Γενικά τα πλάνα αυτά δίνουν την αίσθηση ενός χαλασμένου οπτικοακουστικού υλικού με εικόνες που παραμορφώνονται και θαμπώνουν, ήχους που αλλοιώνονται, πλάνα ακεντράριστα, εμφάνιση ανθρώπων χωρίς πρόσωπα, σκηνικά που γκρεμίζονται κλπ. Σε όλα αυτά βέβαια, βοηθούν στα μέγιστα, η πολύ καλή φωτογραφία και το γρήγορο και άψογο μοντάζ.
Τέλος, σκηνοθετικό εύρημα μπορεί να χαρακτηρισθεί και η συνεχής αλλαγή του χρώματος των μαλλιών της Winslet, που πέρα από το γεγονός ότι υποδεικνύουν τον extreme χαρακτήρα της ηρωίδας, αποτελούν ένα στοιχείο που βοηθάει τον θεατή να ξεχωρίζει τα διαφορετικά χρονικά επίπεδα της ταινίας.


Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι εξαιρετικό και όσο αταίριαστο μπορεί να φαντάζει στην αρχή, τόσο αξέχαστα ταιριαστό καταλήγει στο τέλος. Οι δυο ηθοποιοί καταφέρνουν και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας μεταξύ τους μία άκρως λειτουργική χημεία.
Ο Jim Carrey, στον πιο ώριμο ίσως ρόλο της καριέρας του, απαλλαγμένος από όλα εκείνα τα εκφραστικά χαρακτηριστικά που μας είχε συνηθίσει, ερμηνεύει τον λιγομίλητο και εσωστρεφή Joel με μεγάλη απλότητα, δίνοντας στον χαρακτήρα του μοναδική ανθρωπιά και ισορροπεί άψογα ανάμεσα στα κωμικά και δραματικά στοιχεία της ταινίας, κλείνοντας τα στόματα όλων εκείνων που τον κατηγορούσαν για τις υποκριτικές του ικανότητες.
Η Kate Winslet στον ρόλο της χειμαρρώδους Clementine, είναι συγκλονιστική. Γίνεται απολύτως ένα με τον χαρακτήρα που υποδύεται, εξωτερικεύοντας με μεγάλη ευκολία κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη αλλά και κάθε φόβο που κρύβεται μέσα της. Με την υπέροχη ερμηνεία της δίνει βάθος σε ένα ρόλο που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως δεύτερος καθώς, είναι ένα απείκασμα των αναμνήσεων του Joel. Παρ' όλα αυτά όμως η υπέροχη Winslet, καταφέρνει και έρχεται στα ίσα επίπεδα με τον παρτενέρ της.
Στο πλευρό τους κινείται ένα εξαιρετικό δευτερεύον cast, το οποίο απαρτίζεται από τους Elijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson και άλλους.


«Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού» έκανε πρεμιέρα στις αμερικάνικες αίθουσες στις 19 Μαρτίου του 2004, κι έγινε αμέσως αγαπητή από το κοινό, αποσπώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές κριτικές από τους κινηματογραφικούς σχολιαστές.
Με προϋπολογισμό 20.000.000 δολάρια, οι συνολικές εισπράξεις της στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 34,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 37,8 εκατομμύρια δολάρια, εισπράττοντας έτσι συνολικά 72,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Την βραδιά των Όσκαρ του 2005, τιμήθηκε με το Χρυσό Αγαλματίδιο στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου, ενώ η Kate Winslet, ήταν υποψήφια στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου. Επίσης μεταξύ άλλων διακρίσεων, η ταινία ήταν υποψήφια για 4 Χρυσές Σφαίρες, και 5 Βραβεία BAFTA από τα οποία κέρδισε τα δύο στις κατηγορίες Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.
Στην χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις 23 Απριλίου του 2004, σημειώνοντας σχετική επιτυχία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση