"Me Tarzan, you Jane"



Ο Ταρζάν (ή “Άνθρωπος Πίθηκος” ή “Άρχοντας της Ζούγκλας” όπως συχνά αναφέρεται) είναι ένας φανταστικός ήρωας, δημιούργημα της φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Edgar Rice Burroughs.
Κατά τον συγγραφέα, ο Ταρζάν ήταν ένας άνδρας μεγαλωμένος στην ζούγκλα από τους πιθήκους ο οποίος κάποια στιγμή της ζωής του βιώνει τον πολιτισμό επιστρέφοντας στην Αγγλία, σπουδάζει, γίνεται αριστοκράτης, αλλά τελικά αποφασίζει να επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον. Φυσικά η ιστορία αυτή είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που μας "διδάξανε" οι παραγωγοί του Χόλυγουντ όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ήρωας πρωτοεμφανίστηκε το 1912 σε ένα περιοδικό, με τον τίτλο “Tarzan of the Apes” ενώ το 1914 εκδόθηκε σε βιβλίο. Από τότε και ως το 1950, χρονιά που απεβίωσε ο συγγραφέας, ο Ταρζάν εμφανίστηκε σε είκοσι πέντε μυθιστορήματα, από τα οποία τα τρία ήταν βιβλία άλλων συγγραφέων εγκεκριμένα από τον Burroughs, και σε πολλά ακόμα έργα άλλων μέσων ενημέρωσης όπως κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, διηγήματα, κόμικς κλπ -εγκεκριμένα από τον συγγραφέα ή όχι.
Τα περισσότερα από τα βιβλία του Burroughs που είχαν ήρωα τον Ταρζάν, μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα.


Το Internet Movie Database απαριθμεί από το 1918 έως σήμερα, πάνω από 80 κινηματογραφικές ταινίες (περιλαμβανομένων και animations) με τον Ταρζάν στον τίτλο.
Η πρώτη ταινία με ήρωα τον “Άρχοντα της Ζούγκλας” ήταν βουβή και γυρίστηκε το 1918 με τον τίτλο «Tarzan of the Apes» σε σκηνοθεσία Scott Sidney και με πρωταγωνιστή τον Elmo Lincoln. Η ταινία αυτή, αν και το σενάριό της βασίζεται σε ένα μέρος του βιβλίου του Burroughs, θεωρείται μέχρι και σήμερα ως η πιο πιστή μεταφορά του ήρωα από το βιβλίο στην μεγάλη οθόνη.
Η καθιέρωση όμως του Ταρζάν σαν κινηματογραφικός θρύλος ήρθε το 1932, όταν με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου, οι ιθύνοντες της Metro Goldwyn Mayer αποφάσισαν να μεταφέρουν στην οθόνη τις περιπέτειες του ήρωα που γέννησε η φαντασία του Edgar Rice Burroughs. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Johnny Weissmuller και η Maureen O'Sullivan (μητέρα της Mia Farrow).
Μέχρι το 1942 η MGM γύρισε έξι ταινίες με το συγκεκριμένο ζευγάρι πρωταγωνιστών, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Το 1943 το συμβόλαιο του Johnny Weissmuller με την MGM έληξε και ο καταξιωμένος πλέον ηθοποιός κάνει νέο συμβόλαιο με την εταιρία RKO, η οποία είχε αποκτήσει και το franchise του ήρωα. Με τη νέα εταιρία παραγωγής ο Weissmuller πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Ταρζάν μέχρι και το 1948, σε άλλες έξι ταινίες.
Ο Johnny Weissmuller υπήρξε ο πρώτος από τους τέσσερις Ολυμπιονίκες της κολύμβησης που μετά τον αθλητισμό ακολούθησαν το επάγγελμα του ηθοποιού και μεταξύ άλλων ρόλων υποδύθηκαν και τον Ταρζάν. Οι έτεροι ηθοποιοί ήταν οι Buster Crabbe, Herman Brix (πιο γνωστός με το όνομα Bruce Bennett) και ο Glenn Morris.
Άλλοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Ταρζάν στην μεγάλη οθόνη και στην τηλεόραση είναι οι, Elmo Lincoln, Gene Pollar, P. Dempsey Tabler, James Pierce, Frank Merrill, Gordon Scott, Denny Miller, Jock Mahoney, Mike Henry, Ron Ely, Miles O'Keefe, Joe Lara, Wolf Larson, Christopher Lambert, Casper Van Dien και άλλοι.
Από όλους τους, ο Weissmuller θεωρείται ο πιο επιτυχημένος, αφού άρεσε όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στον εμπνευστή του ήρωα, Edgar Rice Burroughs. Επίσης ο Weissmuller θεωρείται ο ηθοποιός που κατάφερε και καθιέρωσε τον Ταρζάν ως κινηματογραφικό σταρ και τον εδραίωσε στην καρδιά του κοινού και μάλλον, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμείνει αναντικατάστατος.


Ο Johnny Weissmuller γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1904 στην Τιμισοάρα, της Αυστροουγγαρίας  -μετέπειτα πόλη της Ρουμανίας.
Το 1905 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μαζί με τους γονείς του στις ΗΠΑ. Για λόγους υγείας και μετά από προτροπή ενός γιατρού, ο μικρός Johnny ξεκίνησε το κολύμπι. Οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές κι έτσι το 1916, έγινε μέλος της κολυμβητικής ομάδας YMCA. Πολύ σύντομα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κολυμβητές της εποχής του.
Εγκατέλειψε την κολύμβηση το 1929 έχοντας κατακτήσει πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην κολύμβηση κι ένα χάλκινο με την εθνική ομάδα πόλο, 52 εθνικά πρωταθλήματα και έσπασε 67 παγκόσμια ρεκόρ. Καθιερώθηκε σαν τον πρώτο Ολυμπιονίκη σταρ της προπολεμικής εποχής.
Μετά το τέλος της καριέρας του ως αθλητής, άρχισε να βγάζει χρήματα διαφημίζοντας  μαγιό σε κολυμβητικές παραστάσεις που έδινε ταξιδεύοντας σε όλη την χώρα. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια γνωρίστηκε με τον θεατρικό σχεδιαστή John W. Harkrider, που τότε σχεδίαζε τα κοστούμια για την ταινία "Glorifying the American Girl" (1929). O Harkrider, θεώρησε ότι λόγω της μυώδους σωματικής του διάπλασης, ο Weissmuller θα ήταν ιδανικός για έναν ρόλο που απαιτείτο ο ήρωας να φοράει μόνο ένα φύλλο συκής. Έτσι ο πρώην Ολυμπιονίκης κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.
Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Bobbe Arnst, την πρώτη από τις πέντε συζύγους του.
Η γνωριμία του με τον σεναριογράφο Cyril Hume, στάθηκε η αφορμή για να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Tarzan the Ape Man» και να ανεβάσει την φήμη του ακόμα πιο ψηλά. Μέχρι το 1948 ο Johnny Weissmuller  πρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες  “Ταρζάν” οι περισσότερες από τις οποίες γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι τα συνολικά του κέρδη και από τις 12 ταινίες έφτασαν τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν ταινίες δεύτερης διαλογής όπως το «Jungle Jim» (1948), «Captive Girl» (1950), «Voodoo Tiger» (1953), «Cannibal Attack» (1954) και άλλες. Μέχρι το 1956, χρονιά που σήμανε το τέλος της καριέρας του ως ηθοποιός, πρωταγωνίστησε ή είχε συμμετοχή σε πάνω από 30 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Στην συνέχεια της ζωής του ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, έγραψε την αυτοβιογραφία του, και το 1970 κατέληξε να εργάζεται στο ξενοδοχείο "Caesar's Palace" στο τμήμα δημόσιων σχέσεων. Την ίδια χρονιά, ύστερα από χρόνια απουσίας, συμμετείχε στην ταινία «Τhe Phynx». Έπειτα χάθηκε για πάντα από τον χώρο του θεάματος.
Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1984, σε ηλικία 80 ετών, στο πλευρό της πέμπτης συζύγου του, Maria Baumann, στο σπίτι τους στο Ακαπούλκο.



Οι 12 ταινίες του αξέχαστου Johnny Weissmuller ως Ταρζάν, είναι οι εξής:

Tarzan the Ape Man (1932)
Tarzan and His Mate (1934)
Tarzan Escapes (1936)
Tarzan Finds a Son! (1939)
Tarzan's Secret Treasure (1941)
Tarzan's New York Adventure (1942)
Tarzan Triumphs (1943)
Tarzan's Desert Mystery (1943)
Tarzan and the Amazons (1945)
Tarzan and the Leopard Woman (1946)
Tarzan and the Huntress (1947)
Tarzan and the Mermaids (1948)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση