Notorious (1946)


Ελληνικός Τίτλος: Υπόθεση Νοτόριους
Κατηγορία: Δράμα, Ρομαντική
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Σενάριο: Ben Hecht
Πρωταγωνιστούν: Ingrid Bergman, Cary Grant, Claude Rains, Paul Prescott, Leopoldine Konstantin
Μουσική: Roy Webb
Φωτογραφία: Ted Tetzlaff
Μοντάζ: Theron Warth
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 101 min


H Alicia Huberman (Ingrid Bergman), είναι μια νέα, όμορφη γυναίκα, που περνάει τον καιρό της διασκεδάζοντας με έντονο τρόπο. Μετά την καταδίκη του Γερμανού πατέρα της για συνεργασία με τους Ναζί και προδοσία, την πλησιάζει ένας κυβερνητικός πράκτορας, ο T.R. Devlin (Cary Grant). Ο Devlin προτείνει στην Alicia, να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση σε μια αποστολή στο Ρίο της Βραζιλίας, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες από μία ομάδα Ναζί που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου. Η Alicia έχει την τέλεια κάλυψη για κάτι τέτοιο καθώς, από την μία είναι κόρη Ναζί κι από την άλλη, ένας από τα μέλη της ομάδας των Γερμανών είναι ο Alexander Sebastian (Claude Rains) παλιός γνώριμος του πατέρα της και ερωτευμένος μαζί της στο παρελθόν.
Η νέα γυναίκα δέχεται την πρόταση καθώς θέλει να εξιλεωθεί για τα εγκλήματα που διέπραξε ο πατέρας της, αλλά κι επειδή ερωτεύεται σφόδρα τον Devlin, ο οποίος με την σειρά του νιώθει γι’ αυτήν τα ίδια αισθήματα. Όταν όμως η Alicia πλησιάσει τον Sebastian, θα αισθανθεί ότι ο Devlin την εκμεταλλεύεται μόνο και μόνο για να πετύχει τον σκοπό του. Έτσι, θα δεχτεί να παντρευτεί τον Alex και θα εγκατασταθεί στην πολυτελή οικία του, φροντίζοντας παράλληλα να φέρει σε πέρας την αποστολή της, αφού συνεχίζει να συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία για τις πράξεις του ανυποψίαστου συζύγου της και τα μεταφέρει στον Devlin.
Σύντομα όμως θα αποκαλυφθεί και τότε ο Alexander Sebastian, σε συνεργασία με την σιδηρά μητέρα του (Leopoldine Konstantin), θα σχεδιάσει την εξόντωσή της...


Μία από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς ταινίες του Hitchcock, που συνδυάζει άψογα μια ρομαντική-δραματική ιστορία αγάπης με μια ιστορία κατασκοπίας, χωρίς τα τυπικά κλισέ του είδους που είναι η ταχύρυθμη δράση, η βία, οι δολοφονίες κλπ. αλλά με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο σασπένς.
Το σενάριο είναι απρόβλεπτο και οι χαρακτήρες αμφιλεγόμενοι, γίνονται έρμαια των συναισθημάτων τους μέχρι και την τελευταία σεκάνς -γεγονός που καταφέρνει και καθηλώνει τον θεατή.
Η συχνή χρήση της κάμερας με γερανό από ψηλά, δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Μερικές από τις κλασικές στιγμές της ταινίας είναι, η σκηνή στο σαλόνι της έπαυλης κατά την διάρκεια της δεξίωσης στην οποία η κάμερα ξεκινώντας από ψηλά και κινηματογραφώντας όλο το χώρο, καταλήγει με κοντινό στο χέρι της ηρωίδας και στο κλειδί που κρύβει σφιχτά στην παλάμη της, η σκηνή του τρίλεπτου διακοπτόμενου φιλιού μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών (αναγκαστικά διακοπτόμενου καθώς η λογοκρισία της εποχής απαγόρευε να διαρκεί ένα φιλί στην οθόνη περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα) και βέβαια, η τελική δραματική σκηνή όπου ο Devlin μαζί με την σχεδόν λιπόθυμη Alicia κατεβαίνουν ένα-ένα τα σκαλιά του σπιτιού προς την διαφυγή, ενώ αμέσως μετά, ο Alex ανεβαίνει τα ίδια σκαλοπάτια γνωρίζοντας πως οδηγείται προς τον θάνατο.
Σημαντικό ρόλο στην ταινία κατέχει και η εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τις σκιές και το φώς να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη δράση κάθε σκηνής.


Το «Notorious» υπήρξε η πρώτη ταινία του Alfred Hitchcock που στους κεντρικούς ρόλους είχε δύο από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του Χόλυγουντ εκείνης της εποχής, αναδεικνύοντας έτσι, ένα από τα πιο κλασικά κινηματογραφικά ζευγάρια. Οι δυο τους βρέθηκαν πάλι μαζί το 1958, στην ταινία «Indiscreet» υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Stanley Donen.
Η Ingrid Bergman, γλυκιά, γοητευτική, άκρως εκφραστική, πιστή στο πρότυπο της “femme fatale” που επικρατούσε την περίοδο εκείνη, σε μια από τις καλύτερές της ερμηνείες, ισορροπεί άψογα ανάμεσα στον δυναμισμό και την ευθραυστότητα, του χαρακτήρα της ηρωίδας που υποδύεται.
Επίσης, άψογη είναι και η ερμηνεία του Cary Grant, στο ρόλο του συναισθηματικά ασυγκίνητου και αναποφάσιστου, “επαγγελματία” κατασκόπου. Το «Notorious» θεωρείται ως μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του μεγάλου και δημοφιλέστατου ηθοποιού.
Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του Claude Rains, στο ρόλο του μεγιστάνα Ναζί, Alexander Sebastian, που υποκύπτει στον συναισθηματισμό του και στα λάθη του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο. Άξια αναφοράς είναι και η παρουσία της Leopoldin Konstantin, στο ρόλο της νοσηρά, αυταρχικής μητέρας του Alex. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το ελληνικό κοινό, η μικρή συμμετοχή του Αλέξη Μινωτή, στον κομβικό κατά κάποιον τρόπο ρόλο, του μπάτλερ του Sebastian.


Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στη Νέα Υόρκη στις 15 Αυγούστου του 1946, αποσπώντας καλές κριτικές ενώ παράλληλα σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις που έφτασαν κατά την πρώτη κυκλοφορία της στην αμερικανική αγορά, τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την έτσι ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Το κόστος παραγωγής της είχε ανέρθει στο ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως όμως συμβαίνει με τις περισσότερες ταινίες του Hitchcock, να μην αναγνωρίζονται αμέσως από τους κριτικούς της εποχής τους, έτσι και το «Notorious» είχε αντίστοιχη τύχη. Στα βραβεία των Όσκαρ του 1947, βρέθηκε με δύο υποψηφιότητες χωρίς να διακριθεί σε καμία, στις κατηγορίες  Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου (Claude Rains) και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Ben Hecht). Επίσης, ήταν υποψήφια και στο Φεστιβάλ Καννών του 1946, χωρίς πάλι να πάρει κάποια διάκριση.
Δεκαετίες αργότερα, πολλοί κριτικοί και ειδικοί του χώρου όπως ο Francois Truffaut, ο Roger Ebert κ.ά. εξήραν την ταινία χαρακτηρίζοντάς την ως μία από τις κορυφαίες του “Μεγάλου μετρ”, προσθέτοντας την στις λίστες με τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.
Σήμερα το «Notorious» στον ιστότοπο Rotten Tomatoes , έχει βαθμολόγια 8,9/10 με θετικό ποσοστό 94% σε 34 συνολικά κριτικές.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση