Octopussy (1983)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτάπουσι
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: John Glen
Σενάριο: George MacDonald Fraser, Richard Maibaum, Michael G. Wilson
Πρωταγωνιστούν: Maud Adams, Louis Jourdan, Kristina Wayborn, Kabir Bedi, Steven Berkoff, David Meyer
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Alan Hume
Μοντάζ: Peter Davies, Henry Richardson
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - ΗΠΑ
Διάρκεια: 131 min
Τραγούδι Τίτλων: Rita Coolidge


Ο Βρετανός πράκτορας 009 βρίσκεται νεκρός στο Ανατολικό Βερολίνο, έχοντας στην κατοχή του ένα ψεύτικο αυγό Φαμπερζέ. Οι υπεύθυνοι της MI6 υποψιάζονται ότι πίσω από αυτό είναι μπλεγμένοι οι Ρώσοι και αναθέτουν στον James Bond να ερευνήσει την υπόθεση.
Ο Bond, έχοντας στα χέρια του το πλαστό Φαμπερζέ, εμφανίζεται σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο όπου πρόκειται να πωληθεί ένα γνήσιο αυγό. Κατά την διάρκεια της δημοπρασίας αλλάζει το πραγματικό αυγό με το ψεύτικο και στην συνέχεια, συμμετέχοντας ενεργά στην δημοπρασία, διαπιστώνει ότι ο εξόριστος πρίγκιπας του Αφγανιστάν Kamal Khan (Louis Jourdan), προσφέρει 500 χιλιάδες λίρες για να το πάρει στην κατοχή του -πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ότι πραγματικά αξίζει.
Ο Bond ακολουθεί τον Khan στην Ινδία, όπου και αιχμαλωτίζεται από τους άνδρες του πρίγκιπα και κλείνεται σε ένα παλάτι. Λίγο πριν πιαστεί αιχμάλωτος, η Magda (Kristina Wayborn) μια συνεργάτιδα του Αφγανού, τον παγιδεύει και του παίρνει το πραγματικό αυγό. Ο Bond δραπετεύει από το κελί του και ανακαλύπτει ότι ο Khan συνεργάζεται με τον Orlov (Steven Berkoff) ένα Ρώσο στρατηγό, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τα Σοβιετικά σύνορα στην Ευρώπη. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για να πετύχει τον στόχο του, κλέβει τους πολύτιμους θησαυρούς της χώρας του και τους πουλάει, φροντίζοντας πάντα να τους αντικαταστεί με απομιμήσεις.
Μετά την απόδρασή του από το παλάτι, ο Bond οδηγείται στην Octopussy (Maud Adams), μια πλούσια γυναίκα που κατοικεί σε ένα πλωτό παλάτι και ασχολείται με λαθρεμπόριο πολύτιμων αντικειμένων, σε συνεργασία με τον Khan...


Το «Octopussy» αποτελεί την δέκατη τρίτη ταινία της σειράς James Bond και είναι η έκτη με πρωταγωνιστή τον Roger Moore στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της ΜΙ6, 007.
Αν και το σενάριό είναι πρωτότυπο, ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από ένα διήγημα του Ian Fleming που δημοσιεύτηκε το 1966, λίγο μετά τον θάνατό του.
Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχομένη φορά, μετά το «For Your Eyes Only» του 1981 ο John Glen, ο οποίος και τα πάει αρκετά ικανοποιητικά προσδίδοντας στην ταινία έναν γρήγορο ρυθμό.
Τα γυρίσματα σε πανέμορφα εξωτικά μέρη, το έντονο χιούμορ, η παρουσία πολλών όμορφων γυναικών και οι φυσικά, οι άκρως εντυπωσιακές και οι αξιομνημόνευτες σκηνές δράσης, είναι τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν την ταινία και ο βασικός λόγος που το «Octopussy» έγινε μια από τις πιο προσοδοφόρες προσθήκες της σειράς, καταγράφοντας στο παγκόσμιο Box Office εισπράξεις 183.700.000 δολαρίων.
Ο 56χρονος τότε Roger Moore, πιο χιουμορίστας από ποτέ, αν και η ηλικία του πλέον αρχίζει και ενεργεί αρνητικά στην όλη εικόνα του, θέτει την προσωπική του σφραγίδα στον ρόλο του πράκτορα 007.
Η Maud Adams, στον κεντρικό γυναικείο ρόλο της Octopussy, αρκετά ώριμη και πειστική, κάνει την επανεμφάνισή της στην σειρά μετά από 9 χρόνια. Είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1974 στο «The Man with the Golden Gun».
Στους υπόλοιπους βασικούς ρόλους, ο Louis Jourdan ως Kamal Khan δίνει μια αξιοπρόσεκτη ερμηνεία, ο Steven Behrkoff ως στρατηγός Orlov σε ένα ρόλο κακού χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ο Kabir Bedi πολύ καλός στο ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του Khan, και τέλος, η συμπαθητική Kristina Wayborn ως δεύτερο Bond Girl στον ρόλο της Magda.
Στους κλασικούς ρόλους των Μ, Miss Moneypenny και Q, οι Robert Brown, Lois Maxwell και Desmond Llewelyn αντίστοιχα, με τον πρώτο στην παρθενική του εμφάνισή μετά τον θάνατο του προκατόχου του Bernard Lee, και με τον τελευταίο αυτή τη φορά να έχει λίγο παραπάνω χρόνο συμμετοχής απ’ ότι συνήθως.


Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία και στην Μεγάλη Βρετανία, με το κόστος παραγωγής της να ανέρχεται στα 27.500.000 δολάρια.
Την μουσική έγραψε ο John Barry, ενώ το τραγούδι των τίτλων το οποίο ονομάζεται "All Time High" (από τις λίγες περιπτώσεις που τραγούδι ταινίας Bond δεν έχει σχέση με τον τίτλο της ταινίας) ερμηνεύει η Αμερικανίδα Rita Coolidge. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία και παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες στο νούμερο ένα στο singles chart των ΗΠΑ "Billboard Adult Contemporary" ενώ ταυτόχρονα έφτασε στο νούμερο 36 στο "Billboard Hot 100".
Το «Octopussy» έκανε πρεμιέρα στην Μεγάλη Βρετανία στις 6 Ιουνίου του 1983 και παρά την μεγάλη εισπρακτική του επιτυχία και το γεγονός ότι αγαπήθηκε αμέσως από τους φαν του ακαταμάχητου πράκτορα, κατακρίθηκε έντονα από τους περισσότερους σχολιαστές λόγων των έντονων χιουμοριστικών του στοιχείων -μια άποψη που επικρατεί μέχρι και σήμερα καθώς, στο κινηματογραφικό site Rotten Tomatoes κατέχει βαθμολογία 5,3/10 με μόλις 43% θετικές κριτικές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση