You Only Live Twice (1967)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ζεις Μονάχα Δυο Φορές
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Lewis Gilbert
Σενάριο: Roald Dahl, Harold Jack Bloom
Πρωταγωνιστούν: Akiko Wakabayashi, Mie Hama, Tetsuro Tamba, Teru Shimada, Donald Pleasence
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Freddie Young
Μοντάζ: Peter R. Hunt
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 117 min
Τραγούδι Τίτλων: Nancy Sinatra


Πρόκειται για την πέμπτη ταινία της σειράς “James Bond” και επίσης πέμπτη συνεχόμενη για τον Sean Connery, στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της MI6.
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Roald Dahl, και βασίζεται χαλαρά στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ian Fleming που κυκλοφόρησε το 1964, χρησιμοποιώντας μόνο μερικούς χαρακτήρες και τις τοποθεσίες από το βιβλίο, ως φόντο για μια εντελώς νέα ιστορία.
Το «You Only Live Twice» υπήρξε η πρώτη ταινία Bond που την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Lewis Gilbert, ο οποίος αργότερα σκηνοθέτησε το «The Spy Who Loved Me» (1977) και το Moonraker (1979) με πρωταγωνιστή και στις δύο περιπτώσεις, τον Roger Moore.
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία και διήρκησαν από τον Ιούλιο του 1966 έως τον Μάρτιο του 1967.
Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ο Sean Connery ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το ρόλο του Bond καθώς ένιωθε κουρασμένος, κάτι και που τελικά έγινε. Επέστρεψε όμως μετά από μια σύντομη παύση, το 1971, για την ταινία «Diamonds Are Forever» και το 1983, για την εκτός παραγωγής Eon ταινία, «Never Say Never Again».


Ένα μικρό αμερικανικό διαστημικό σκάφος πέφτει θύμα αρπαγής από ένα άλλος σκάφος αγνώστου ταυτότητας. Οι Αμερικανοί υποπτεύονται ότι πίσω από αυτό κρύβονται οι Ρώσοι, οι Βρετανοί όμως έχουν άλλη άποψη καθώς έχουν πληροφορίες ότι το αγνοούμενο σκάφος εντοπίστηκε κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό, ανοικτά των Ιαπωνικών ακτών.
Οι υπεύθυνοι της ΜΙ6 αποστέλλουν τον μυστικό πράκτορα James Bond να ερευνήσει την υπόθεση φροντίζοντας όμως πρώτα να σκηνοθετήσουν μια ψεύτικη δολοφονία του και στην συνέχεια μια κηδεία με ανάλογες τιμές πλωτάρχη. Αυτό οι υπεύθυνοι των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το πράξανε προκειμένου, όλοι να θεωρούν τον περιβόητο πράκτορα τους νεκρό, και έτσι αυτός να μπορέσει να δράσει ανενόχλητος.
Κατά την άφιξή του στην Ιαπωνία, ο Bond έρχεται σε επαφή με την Aki (Akiko Wakabayashi) βοηθό του επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, Tiger Tanaka (Tetsuro Tamba). Η Aki με τη σειρά της, φέρνει σε επαφή τον Bond με τον αντιπρόσωπο της MI6 στο Τόκιο, ο οποίος δολοφονείται από δύο αγνώστους πριν προλάβει να δώσει κάποιο σημαντικό στοιχείο για την υπόθεση. Ο Bond σκοτώνει τον έναν δολοφόνο και ακλουθώντας τον άλλον οδηγείται στα γραφεία μιας μεγάλης βιομηχανικής εταιρίας όπου ιδιοκτήτης είναι ο Mr. Osato (Teru Shimada). Μετά από έρευνες ο Βρετανός πράκτορας ανακαλύπτει ότι πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται για άλλη μια φορά, η εγκληματική οργάνωση SPECTRE και ο αρχηγός της Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence) ο οποίος σε συνεργασία με την Κίνα επιθυμεί να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις...


Την μουσική επένδυση της ταινίας επιμελήθηκε για άλλη μια φορά ο John Barry, ενώ το πολύ όμορφο τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε η Nancy Sinatra.
Οι ερμηνείες του καστ κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον Donald Pleasence να ξεχωρίζει στον ρόλο του Blofeld, και τα δύο “Bond Girls” που βρίσκονται στο πλευρό του James (Akiko Wakabayashi , Mie Hama) να κάνουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση, χωρίς όμως και να εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα.
Στους καθιερωμένους πλέον ρόλους των Μ, Q και Moneypenny, συναντάμε αντίστοιχα τους Bernard Lee, Desmond Llewelyn και Lois Maxwell.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου του 1967, στο “Odeon Leicester Square” του Λονδίνου, παρουσία της Βασίλισσας Elizabeth ΙΙ.
Οι κριτικές που εισέπραξε ήταν ως επί το πλείστον θετικές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις επικρίθηκε για την ερμηνεία του Connery και για κάποιες σεναριακές υπερβολές.
Η εμπορική της επιτυχία υπήρξε σημαντική, με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 111 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, ενώ το κόστος παραγωγής της ήταν 10 εκατομμύρια περίπου.
Σήμερα το «You Only Live Twice» θεωρείται από πολλούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες της σειράς, ενώ στο Rotten Tomatoes έχει βαθμολογία 6,3/10 με 71% θετικές κριτικές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση