Tarzan Triumphs (1943)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Θρίαμβος του Ταρζάν
Σκηνοθεσία: William Thiele
Σενάριο: Roy Chanslor
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Johnny Sheffield, Frances Gifford, Stanley Ridges
Μουσική: Paul Sawtell
Φωτογραφία: Harry Wild
Μοντάζ: Harry Horner
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 76 min


Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεσπάσει και η Jane που είχε αναχωρήσει για το Λονδίνο προκειμένου να επισκεφτεί την άρρωστη μητέρα της, έχει παραμείνει εκεί. Πίσω στην ζούγκλα ο Tarzan και το Αγόρι, συνεχίζουν την ήρεμη και ανέμελη ζωή τους.
Η ηρεμία όμως στην ζούγκλα απειλείται, όταν μια ομάδα Γερμανών αλεξιπτωτιστών εισβάλλει στην κρυμμένη πόλη της Palandrya, μία πόλη που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Tarzan. Οι Γερμανοί στρατιώτες κυριεύουν την πόλη με σκοπό να την κάνουν βάση τους κι από εκεί να ξεκινήσουν την αναζήτηση πρώτων υλών, στρατηγικής γι’ αυτούς σημασίας, που υπάρχουν σε αφθονία μέσα στην ζούγκλα.
Εν αγνοία των προθέσεών τους ο Tarzan, διασώζει και φιλοξενεί έναν από τους εισβολείς που διαχωρίστηκε από την ομάδα του. Εν τω μεταξύ η Zandra, η όμορφη εγγονή του ηγέτη της Palandrya, δραπετεύει από την πόλη της κι έρχεται να βρει τον βρει για να ζητήσει την βοήθειά του.
Κατευθυνόμενη προς το σπίτι του Tarzan, η Zandra καταδιώκεται από τους Γερμανούς. Καθώς ο Tarzan σπεύδει να την βοηθήσει, αφήνει μόνο του πίσω το Αγόρι το οποίο συλλαμβάνεται από τους στρατιώτες.
Κι ενώ αρχικά ο Tarzan, μη θέλοντας να εμπλακεί σε κάτι που δεν τον αφορά αρνιόταν την βοήθειά του στην Zandra, τώρα υποχρεώνεται να πολεμήσει τους Γερμανούς, προφέροντας την περίφημη ατάκα της εποχής «Τώρα ο Tarzan, κάνει πόλεμο!»...


Η πρώτη ταινία (η έβδομη συνολικά) με πρωταγωνιστή τον Johnny Weismuller, παραγωγής του Sol Lesser, στην RKO Pictures. Στην ταινία εμφανίζονται ο μικρός Johnny Sheffield, στον ρόλο του Αγοριού και η πολυαγαπημένη του κοινού, Cheeta. Για πρώτη φορά απουσιάζει από ταινία της σειράς, η Maureen O'Sullivan, η οποία παραιτήθηκε από τον ρόλο της Jane. Οι υπεύθυνοι της παραγωγής θεώρησαν ότι ήταν καλό να μην την αντικαταστήσουν με άλλη ηθοποιό αλλά ούτε και να εξαλείψουν τον χαρακτήρα της. Έτσι αναφέρεται ότι Jane απουσιάζει στο Λονδίνο.
Για τον απαραίτητο γυναικείο ρόλο του στόρι επιλέχθηκε η όμορφη ηθοποιός Frances Gifford, η οποία και αποδείχτηκε μια εξαιρετική επιλογή, αφού στάθηκε ισάξια στο πλευρό του Weismuller υποδυόμενη την Zandra, την πριγκίπισσα της Palandrya, έξοχα.
Το σενάριο του Roy Chanslor, ήταν άκρως επίκαιρο καθώς οι Αμερικανοί είχαν εμπλακεί πλέον στον πόλεμο και οι Γερμανοί είχαν ήδη εισβάλει στην αφρικανική ήπειρο.
Μέσα στο κλίμα της εποχής και για χάρη της σάτιρας, οι Ναζί στρατιώτες παρουσιάζονται περισσότερο ως καρικατούρες και όχι με την πραγματική τους εικόνα. Η Cheeta, με ενεργό ρόλο και με ανεπτυγμένη εξυπνάδα, προσφέρει διασκεδαστικές στιγμές στον θεατή με αποκορύφωμα την σκηνή του τέλους κατά την οποία μιλώντας στον ασύρματο με Βερολίνο, οι Γερμανοί στρατιώτες που της απαντούν νομίζουν ότι μιλούν με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Σε γενικές γραμμές, το «Tarzan Triumphs» είναι μια καλογυρισμένη περιπέτεια, με αρκετά καλή σκηνοθεσία (William Thiele) και με έντονα κωμικά στοιχεία.
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 19 Φεβρουαρίου του 1943, σημειώνοντας ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία και αποκτώντας μεγάλη δημοτικότητα, γεγονός που την έκανε την πιο επιτυχημένη από όλες της παραγωγές της σειράς “Tarzan” που ακολούθησαν από την RKO, με τον Weismuller στον κεντρικό ρόλο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση