Tarzan's New York Adventure (1942)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ταρζάν στην Νέα Υόρκη
Σκηνοθεσία: Richard Thorpe
Σενάριο: Myles Connolly
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Johnny Sheffield, Charles Bickford, Virginia Grey
Μουσική: David Snell
Φωτογραφία: Sidney Wagner
Μοντάζ: Gene Ruggiero
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 71 min


Μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται σε ένα τσίρκο της Νέας Υόρκης, προσγειώνονται με ένα μικρό αεροπλάνο στην ζούγκλα του όρους Μουτία. Σκοπός του μακρινού ταξιδιού τους είναι η παγίδευση λιονταριών και η μεταφορά τους στην Αμερική.
Όταν θα τους αντιληφθεί ο Tarzan, θα τους συναντήσει και θα τους προτρέψει να φύγουν το συντομότερο. Το αγόρι όμως, έχοντας έντονη περιέργεια για το αεροπλάνο, θα τους επισκεφτεί κρυφά και θα τους εντυπωσιάσει κάνοντας διάφορα κόλπα με τους ελέφαντες. Τότε ο επικεφαλής της ομάδας, Buck Rand (Charles Bickford), συνειδητοποιεί ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν έπαιρναν μαζί τους το Αγόρι στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στην ατραξιόν του τσίρκου.
Εν τω μεταξύ ο Tarzan και η Jane, έχοντας ανακαλύψει την απουσία του Αγοριού, κατευθύνονται προς την περιοχή που έχει προσγειωθεί το αεροπλάνο. Όταν όμως πλησιάζουν εκεί, οι λευκοί δέχονται επίθεση από τους ιθαγενείς της περιοχής οι οποίοι και βάζουν φωτιά στην ζούγκλα. Ο Tarzan και η Jane εγκλωβίζονται στην φωτιά και πέφτουν λιπόθυμοι. Έτσι οι άνδρες του τσίρκου, πιστεύοντας ότι οι γονείς του μικρού είναι νεκροί, μπαίνουν εσπευσμένα στο αεροπλάνο παίρνοντας το Αγόρι μαζί τους στην Αμερική.
Όταν ο Tarzan και η Jane συνέλθουν και καταλάβουν τι έχει συμβεί, αποφασίζουν να πάνε στην πλησιέστερη πόλη για να μάθουν την κατεύθυνση του αεροπλάνου. Τελικά, παίρνοντας μαζί τους και την Cheeta, καταλήγουν στην Νέα Υόρκη να αναζητούν το Αγόρι...


Η έκτη και τελευταία ταινία της σειράς από την MGM, με πρωταγωνιστές τον Johnny Weissmuller, την Maureen O'Sullivan και τον Johnny Sheffield στον ρόλο του Boy. Η MGM ξανακυκλοφόρησε ταινία με ήρωα τον Tarzan το 1958, με τον τίτλο «Tarzan's Fight for Life» και με πρωταγωνιστές τον Gordon Scott και την Eve Brent.
Επίσης η ταινία σηματοδότησε την τελευταία εμφάνιση της O'Sullivan ως Jane Parker, στο πλευρό του Weissmuller. Ο κύριος λόγος γι’ αυτή την απόφαση της ηθοποιού ήταν ότι ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Η δημοφιλής και γοητευτικότατη O'Sullivan, έκανε την επανεμφάνιση της στον κινηματογράφο το 1948, στην ταινία «The Big Clock».
Ο Johnny Weissmuller, συνέχισε την καριέρα του ως Tarzan, στην εταιρία παραγωγής RKO, με άλλες παρτενέρ. Μαζί του ακολούθησε και ο μικρός Johnny Sheffield.
Το «Tarzan's New York Adventure» είναι σαφέστατα μία παραγωγή υποδεέστερη άλλων της ίδιας σειράς αλλά δεν παύει να είναι μια ταινία διασκεδαστική, με αρκετά κωμικά στοιχεία, σχετική δράση και ενδιαφέρον για το πώς συμπεριφέρονται οι μεγαλωμένοι στην ζούγκλα ήρωες, σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη.
Η Cheeta, σε πολύ ενεργό ρόλο, είναι αρκετά κωμική και οι σκηνές που ο Tarzan βρισκόμενος στην Νέα Υόρκη συμπεριφέρεται σαν να είναι στη ζούγκλα, είναι άκρως διασκεδαστικές.
Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, είναι εκείνη κατά την οποία ο Tarzan επιχειρεί το άλμα από την γέφυρα του Μπρούκλιν. Αν και για πολλά χρόνια επικρατούσε ο ισχυρισμός ότι η βουτιά ήταν αληθινή και ο Johnny Weismuller είχε εκτελέσει στην πραγματικότητα το άλμα των σχεδόν 250 μέτρων, αργότερα αποκαλύφτηκε ότι το πλάνο γυρίστηκε από τον καμεραμάν Jack Smith, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ομοίωμα του Weismuller, και το βύθισε σε μια δεξαμενή.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η μικρή εμφάνιση του Elmo Lincoln στον ρόλο του θηριοδαμαστή. Ο Lincoln υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Tarzan το 1918 στην ταινία «Tarzan of the Apes».
Το «Tarzan's New York Adventure» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 1942, με το κόστος παραγωγής του να ανέρχεται στα 700.000 δολάρια. Αν και δεν επικροτήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και τους κριτικούς της εποχής, οι οποίοι ξενίστηκαν βλέποντας τον “Βασιλιά της Ζούγκλας” να φορά κοστούμι, η ταινία απέκτησε φίλους και κινήθηκε ικανοποιητικά στο παγκόσμιο Box office, σημειώνοντας έσοδα που ανήρθαν στο ποσό των 2.700.000 δολαρίων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση