Tarzan's Secret Treasure (1941)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Θησαυρός του Ταρζάν
Σκηνοθεσία: Richard Thorpe
Σενάριο: Myles Connolly, Paul Gangelin
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Johnny Sheffield, Reginald Owen, Barry Fitzgerald
Μουσική: David Snell
Φωτογραφία: Clyde De Vinna
Μοντάζ: Gene Ruggiero
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 81 min


Μία συνηθισμένη μέρα στη ζούγκλα, ο Tarzan (Johnny Weissmuller) κολυμπάει με την οικογένειά του στα νερά μίας λίμνης. Όταν το Αγόρι (Johnny Sheffield) θα ανακαλύψει κάποιες λαμπερές πέτρες στο βυθό, η Jane (Maureen O'Sullivan) θα του εξηγήσει ότι είναι ψήγματα χρυσού και ότι στον πολιτισμό είναι εξαιρετικά πολύτιμες.
Τη νύχτα το Αγόρι, νιώθοντας περιέργεια, το σκάει από το σπίτι αφήνοντας ένα σημείωμα που γράφει «Πάω να δω τον πολιτισμό, θα γυρίσω αύριο».
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του, γνωρίζει ένα ιθαγενή συνομήλικό του, τον Tumbo (Cordell Hickman). Τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι και κατευθύνονται προς το χωριό του μικρού ιθαγενή όπου έχει προσβληθεί από πανούκλα. Οι προληπτικοί μάγοι του χωριού, βλέποντας τον μικρό λευκό, θεωρούν ότι είναι υπεύθυνος για το κακό και επιχειρούν να τον σκοτώσουν. Όμως, μια ομάδα από λευκούς άνδρες, φτάνει στο χωριό την κατάλληλη στιγμή και σώζει τον μικρό.
Αμέσως μετά καταφτάνει και ο Tarzan, ο οποίος βρισκόταν στην αναζήτηση του γιου του. Αφού το Αγόρι του εξηγεί τι συνέβη, συστήνεται με τους άνδρες που είναι, ο καθηγητής Elliott (Reginald Owen), ο φωτογράφος Dennis O'Doul (Barry Fitzgerald), ο Medford (Tom Conway), και ο Vandermeer (Philip Dorn). Αυτοί τον ενημερώνουν ότι οι είναι επιστήμονες και έχουν σαν αποστολή να βρουν μια εξαφανισμένη φυλή της περιοχής. Ο Tarzan τότε προσφέρεται να τους καθοδηγήσει σε έναν πιο σύντομο δρόμο, ο οποίος περνάει από το όρος Μουτία.
Στην διαδρομή το Αγόρι αποκαλύπτει άθελά του στον Medford και στον Vandermeer, για τον χρυσό που υπάρχει στην λίμνη. Τότε οι δύο άνδρες συνωμοτούν να απαγάγουν το Αγόρι και την Jane, προκειμένου να πείσουν τον Tarzan να τους αποκαλύψει που βρίσκεται η φλέβα του χρυσού...


Πρόκειται για την πέμπτη ταινία της σειράς “Tarzan” παραγωγής MGM, που στηρίζει τους βασικούς χαρακτήρες της στα βιβλία του Edgar Rice Burroughs. Πρωταγωνιστές και πάλι είναι ο Johnny Weissmuller και η Maureen O'Sullivan, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη φορά κάνει την εμφάνιση του, ο μικρός Johnny Sheffield.
Το σενάριο της ταινίας, με εμφανή σημάδια έλλειψης πρωτοτυπίας -καθώς για άλλη μια φορά λευκοί εισβολείς διαταράσσουν την γαλήνη της ζούγκλας με σκοπό την αποκόμιση υλικού κέρδους και ο Tarzan θα είναι αυτός που θα τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους- επικεντρώνεται περισσότερο στις περιπέτειες του Αγοριού αφού οι προκάτοχοί της απέδειξαν ότι πλέον, ο θρυλικός “Βασιλιάς της Ζούγκλας” έχει μεγαλύτερη απήχηση στο νεανικό κοινό.
Επίσης για ακόμη μια φορά, σκηνές από παλιότερες ταινίες της σειράς επαναχρησιμοποιούνται και αυτό δηλώνει ολοφάνερα την πρόθεση των παραγωγών, για μείωση του προϋπολογισμού.
Παρ’ όλα αυτά όμως, το «Tarzan's Secret Treasure» είναι μια άκρως ευχάριστη οικογενειακή ταινία, που διαθέτει δράση που συνδυάζεται με πολλά κωμικά στοιχεία στα οποία πρωταγωνιστές είναι ο εξαίρετος Ιρλανδός ηθοποιός Barry Fitzgerald, και ο αξιαγάπητος χιμπατζής Cheeta, η οποία και κατέχει αρκετό χρόνο συμμετοχής.
Η ταινία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1941, τις μέρες των γεγονότων του Περλ Χάρμπορ και της εισόδου της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός αυτό την κατέστησε αμέσως πολύ δημοφιλή καθώς το κοινό επιθυμούσε να ξεφύγει από την ζοφερή πραγματικότητα των ημερών, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση