Misery (1990)


Ελληνικός Τίτλος: Μίζερυ
Κατηγορία: Δράμα, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Rob Reiner
Σενάριο: Stephen King (Μυθιστόρημα), William Goldman (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth
Μουσική: Marc Shaiman
Φωτογραφία: Barry Sonnenfeld
Μοντάζ: Robert Leighton
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 107 min


Ο Paul Sheldon είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας μιας σειράς ρομαντικών μυθιστορημάτων που έχουν σαν κεντρική ηρωίδα ένα πρόσωπο δημιούργημα της φαντασίας του, την Misery. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του από ένα ορεινό πανδοχείο του Κολοράντο όπου είχε αποσυρθεί για να γράψει το τελευταίο του βιβλίο, προς τη Νέα Υόρκη, λόγω μιας σφοδρής χιονοθύελλας χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και καταλήγει σε μια χαράδρα.
Ο Paul θα διασωθεί από μια περαστική, την Annie Wilkes, η οποία τον μεταφέρει στο σπίτι της προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες. Όταν ο άτυχος συγγραφέας βρει τις αισθήσεις του βρίσκεται ακινητοποιημένος σε ένα κρεβάτι με βαριά κατάγματα στα πόδια και με εξαρθρωμένο ώμο. Η Annie του εξηγεί πως τον έβγαλε από τα συντρίμμια του αμαξιού του και πως τον περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού ήταν πρώην νοσοκόμα. Του εκμυστηρεύεται επίσης ότι είναι μεγάλη του θαυμάστρια και πως σκοπεύει να τον φιλοξενήσει σπίτι της έως ότου αποκατασταθούν οι τηλεφωνικές βλάβες και ανοίξουν οι δρόμοι που έχουν κλείσει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Αρχικά ο Paul βλέπει την Annie ως σωτήρα του, στην συνέχεια όμως θα διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η συμπαθητική και υπερπροστατευτική νοσοκόμα, σταδιακά αποδεικνύεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαταραγμένη προσωπικότητα που θέλει να τον κρατήσει ανήμπορο και κλειδωμένο στο απομονωμένο της σπίτι με σκοπό τον επαναφέρει στο σωστό δρόμο καθώς, στο τελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας “πεθαίνει” τον χαρακτήρα της Misery, θέλοντας να αλλάξει την συγγραφική του θεματολογία...


Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του παγκόσμια καταξιωμένου συγγραφέα ιστοριών τρόμου, Stephen King, που κυκλοφόρησε το 1987. Το «Misery» κατά κοινή ομολογία αποτελεί μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές μυθιστορήματος, του πολυβραβευμένου συγγραφέα.
Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος William Goldman, έχοντας στα χέρια του μια σχετικά απλή ιστορία, συνεργάζεται άψογα με τον σκηνοθέτη Rob Reiner, και οι δυο τους, με απαράμιλλη μαεστρία, δημιουργούν μία εκπληκτική ταινία, ένα ψυχολογικό θρίλερ που κρατάει τον θεατή σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό και ο τίτλος του θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει συνώνυμο του όρου καθορίζοντας το είδος.
Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές βίας και αίματος είναι ελάχιστες, η αρρωστημένη ατμόσφαιρα, οι ρεαλιστικές σκηνές γεμάτες σασπένς και η εκπληκτικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών της, έχουν σαν αποτέλεσμα μία ταινία θρίλερ, που τρομάζει και σοκάρει.
Στα συν της ταινίας είναι και η πολύ καλή μουσική επένδυση του Marc Shaiman.


Στον απαιτητικό ρόλο του συγγραφέα, ο James Caan είναι άψογος. Η αγωνιώδης σεκάνς όπου ο Paul επιχειρεί την πρώτη του απόπειρα εξόδου από το δωμάτιο που κρατείται, μαρτυράει την δύναμη της ερμηνείας του και του μεγάλου υποκριτικού του ταλέντου. Για τον ρόλο του Paul Sheldon, είχαν προταθεί πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ όπως οι Michael Douglas, Harrison Ford, Dustin Hoffman, Robert De Niro, Al Pacino, Richard Dreyfuss, Gene Hackman, Robert Redford, Warren Beatty και άλλοι, αλλά κανένας τους δεν δέχτηκε καθώς θεώρησαν τον χαρακτήρα του Paul πολύ παθητικό.
Η ερμηνεία όμως που αναμφισβήτητα κλέβει την παράσταση και μένει στην μνήμη του θεατή, είναι της Kathy Bates. Η εκφραστικότατη ηθοποιός, ερμηνεύει τέλεια την ψυχικά άρρωστη Annie και οι εναλλαγές της συμπεριφοράς της από περιποιητική και γλυκομίλητη νοσοκόμα-θαυμάστρια, σε παρανοϊκή και επικίνδυνη μέγαιρα, αποτυπώνονται αριστοτεχνικά στην οθόνη προκαλώντας αισθήματα τρόμου ο οποίος κλιμακώνεται όσο κορυφώνεται η ένταση. Η επιθετικότητά της, το άγριο βλέμμα της και οι αστείρευτες δηλητηριώδεις ατάκες της τις στιγμές που παραληρεί, είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που σφραγίζουν την μεγάλη της ερμηνεία και την κατατάσσουν στην λίστα με τις τρομακτικότερες γυναικείες φιγούρες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Αξιομνημόνευτη και άκρως ανατριχιαστική, είναι η σκηνή κατά την οποία η τρελαμένη Annie, σπάει τους αστραγάλους του ανήμπορου να αντιδράσει, Paul.
Οι δεύτεροι ρόλοι στο «Misery» είναι ελάχιστοι, αλλά αυτός που ξεχωρίζει είναι ο 70χρονος τότε Richard Farnsworth, ο οποίος υποδύεται τον τοπικό αστυνόμο που έχει αναλάβει την διαλεύκανση της εξαφάνιση του συγγραφέα. Οι εμφανίσεις του στην οθόνη αποτελούν ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο διάλειμμα, στα όσα διαδραματίζονται στο σπίτι της Annie.


Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 1990, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Εισπρακτικά κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα αφού, έχοντας κόστος παραγωγής 20 εκατομμύρια δολάρια, οι εισπράξεις της μόνο στην εγχώρια αγορά ξεπέρασαν τα 61 εκατομμύρια.
Στις 25 Μαρτίου του 1991, την βραδιά της απονομής των Βραβείων Όσκαρ, απόλυτα δικαίως η Kathy Bates, τιμήθηκε με το αγαλματίδιο Α’ Γυναικείου ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία της ως Annie Wilkes. Τιμήθηκε επίσης με μία Χρυσή Σφαίρα, ενώ μεταξύ άλλων την ίδια χρονιά, τιμήθηκε και με το Βραβείο Κριτικών Σικάγου.
Η προβολή της ταινίας στην χώρα μας έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 1991, δημιουργώντας αίσθηση.
Το Φεβρουάριο του 2003 προβλήθηκε στην Ινδία ένα remake του «Misery» με τίτλο «Julie Ganapathy», μια ταινία εντελώς ανάξια λόγου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση