Tarzan and the Leopard Woman (1946)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ταρζάν και η Γυναίκα Λεοπάρδαλη
Σκηνοθεσία: Kurt Neumann
Σενάριο: Carroll Young
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Brenda Joyce, Johnny Sheffield, Acquanetta, Edgar Barrier, Dennis Hoey, Tommy Cook
Μουσική: Paul Sawtell
Φωτογραφία: Karl Struss
Μοντάζ: Robert Crandall
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 72 min


Ο Tarzan, η Jane και το Αγόρι, βρίσκονται για ψώνια σε μια πόλη στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί, καταφτάνει πάνω σ’ έναν ελέφαντα ένας άνθρωπος βαριά πληγωμένος ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν μέλος ενός καραβανιού που δέχτηκε επίθεση από ένα κοπάδι λεοπαρδάλεων και ότι αυτός είναι ο μόνος επιζών. Το καραβάνι είχε κατεύθυνση προς την κοντινή ζούγκλα της περιοχής στην οποία κατοικεί μια φυλή ιθαγενών. Στην περιοχή αυτή, μετά από προτροπή του Βρετανού Επίτροπου της πόλης (Dennis Hoey), σκοπεύουν να εγκατασταθούν λευκοί άποικοι.
Βλέποντας τον τραυματία ο Tarzan, συμπεραίνει ότι οι πληγές του δεν έχουν γίνει από λεοπάρδαλη. Όταν όμως λέει την άποψή του στον Επίτροπο, εκείνος τον ειρωνεύεται περιπαιχτικά και οργανώνει μια αποστολή για την εξόντωση των φονικών λεοπαρδάλεων.
Ο Tarzan όμως δεν είχε άδικο. Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται ο γιατρός της περιοχής Ameer Lazar (Edgar Barrier), ο οποίος καταγόμενος κατά το ήμισυ από την περιοχή του Ζαμβέζη, δεν θέλει οι λευκοί να εισχωρήσουν στην ζούγκλα και να υποδουλώσουν τους ιθαγενείς συμπατριώτες του. Στο πλευρό του έχει την νεαρή και ισχυρή ιέρεια της φυλής, την Lea (Acquanetta). Οι δυο τους ασκώντας μεγάλη επιρροή στους ντόπιους, τους πείθουν να δολοφονούν όσους λευκούς εισβάλουν στην περιοχή, ντυμένοι πάντα ως λεοπαρδάλεις, για να μην τους υποψιαστούν.
Μαθαίνοντας η Lea για τις υποψίες του Tarzan, στέλνει τον μικρότερό της αδελφό, τον Kimba (Tommy Cook ), να παρακολουθήσει αυτόν και την οικογένειά του. Ο Kimba, θέλοντας να γίνει πολεμιστής και να δοξαστεί, αποφασίζει με δική του πρωτοβουλία να σκοτώσει την Jane και να της βγάλει την καρδιά.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα καραβάνι ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τον Ζαμβέζη για την ζούγκλα, με επιβάτες αυτή τη φορά τέσσερεις νεαρές δασκάλες που σαν σκοπό έχουν, να εγκατασταθούν στην περιοχή για να μορφώσουν τους ιθαγενείς.
Τώρα ο Tarzan θα πρέπει να λύσει το μυστήριο των λεοπαρδάλεων, να προστατέψει την οικογένειά του, να σώσει τις νεαρές γυναίκες αλλά και τον εαυτό του καθώς, θα βρεθεί και ο ίδιος αιχμάλωτος, στα χέρια της Lea...


Πρόκειται για την δέκατη ταινία “Tarzan” με τον Johnny Weissmuller στον κεντρικό ρόλο του ήρωα, γυρισμένη στα studio της RKO, παραγωγής Sol Lesser.
Στην σκηνοθεσία, για δεύτερη συνεχόμενη φορά είναι ο Kurt Neumann, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Carroll Young. Αν και ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Edgar Rice Burroughs «Tarzan and the Leopard Men» που δημοσιεύτηκε το 1935, το σενάριό της δεν έχει τίποτα κοινό με το βιβλίο.
Στον ρόλο της Jane, η Brenda Joyce, για δεύτερη φορά μετά την είσοδό της στην σειρά από την προηγούμενη ταινία, «Tarzan and the Amazons» (1945). Και αυτή τη φορά ο χαρακτήρας της δείχνει υποτονικός σε σχέση με τον χαρακτήρα που μας είχε συνηθίσει η Maureen O'Sullivan, στις ταινίες της MGM. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή κατά την οποία το Αγόρι παλεύει με τον νεαρό ιθαγενή Kimba και η Jane απλός θεατής, παρακολουθεί φοβισμένη. Βέβαια γι’ αυτό δεν ευθύνεται η καλλίγραμμη ηθοποιός, καθώς αυτή εκτελεί εντολές που τις έχουν δοθεί, από τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο της παραγωγής.
Ο Johnny Sheffield, γι’ άλλη μια φορά υποδύεται το Boy, ενώ από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του καστ, αυτός που ξεχωρίζει, είναι ο 15άχρονος Tommy Cook, που ενσαρκώνει τον Kimba. Ο τρόπος με τον οποίο ο νεαρός ηθοποιός εξωτερικεύει το μίσος και την κακία του χαρακτήρα που υποδύεται, είναι άψογος.
Κι ενώ στην εν λόγω ταινία οι σκηνές δράσεις είναι έξυπνες και απολαυστικές, οι σκηνές στις οποίες οι ιθαγενείς φοράνε τις στολές των λεοπαρδάλεων, μόνο σοβαρές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αφού το αποτέλεσμα είναι περισσότερο αστείο παρά απειλητικό.
Άσχετα με όλα τα προαναφερόμενα, στην πλοκή του «Tarzan and the Leopard Woman» υπάρχει μία ιδιαιτερότητα που μέχρι τώρα δεν έχουμε συναντήσει σε καμία άλλη ταινία της σειράς: Είναι η πρώτη φορά που ο Tarzan πάει με το μέρος του πολιτισμού και όχι με τους ντόπιους, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση γίνονται οι κακοί, θέλοντας να υπερασπιστούν τον τόπο τους και τα έθιμά τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο.
Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα studio της Καλιφόρνιας, και έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1946, κινούμενη σε μέτρια εισπρακτικά επίπεδα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση